Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim"— Sunum transkripti:

1 Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim
Pubmed & Medline Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim

2 Pubmed, biyomedikal literatür için MEDLINE’dan 20 milyondan fazla atıf bilgisi ile yaşam bilimleri dergileri ve çevrimiçi kitapları içerir. Linkleme özellikleri ile tam metne göndermeleri vardır.

3 PubMed aşağıdaki tıp konularını içerir;
Hemşirelik Dişçilik Veterinerlik Sağlık Sistemi Klinik bilimleri PubMed ayrıca ilişkili web sayfaları ile NCBI (National Center for Biotechnology Information)’un diğer moleküler biyoloji kaynaklarına erişim sağlayıcı linkler sunar. PubMed ücretsizdir. PEK ÇOK DOKTOR ARAŞTIRMAYA PUBMED İLE BAŞLAR…

4 PubMed’den tarama yapmak için http://www. ncbi. nlm. nih
PubMed’den tarama yapmak için adresi kullanılmaktadır. Search alanında PubMed’in seçili olmasına dikkat edin!

5 Kullanım Senaryoları PubMed

6 “HASTA YAKINI” Bir yakınım “Steven Johnson Sendromu” adlı bir hastalığa yakalanmış. Milyonda bir görülen bir rahatsızlık ve ben bu hastalık hakkında bilgi bulmak istiyorum?

7 Bilgi sahibi olmak isteyen kişi bir hasta yakını…
Ne yapar?

8 Bu ayarları değiştirmek mümkün
Aradığı hastalık ile ilgili tam metin ve review sayısı Bu ayarları değiştirmek mümkün Sorgu sözcüğünün geçtiği yayınlar ile tam metin yayınlar sağ kısımda listeleniyor. Sonuçlar tarihe göre sıralanıyor.

9 Tam metni PubMed’de olmayan bir kaydın görünümü

10 Tam metni bulunan bir kaydın görünümü

11 “DOKTOR” 2 gündür hastanede yatan Steven Johnson sendromlu bir hasta var. Ancak iltihaplar yüzünden kataraktı da ilerlemiş durumda. Katarakt ameliyatına almazsak hastanın gözünü kaybedebiliriz. Zaman kaybetmeden bu konuda başka çalışma olup olmadığını bulmam gerek.

12 Bu kullanıcı biraz daha deneyimli
Bu kullanıcı biraz daha deneyimli. “Advanced search” alanını kullanması daha avantajlı olabilir.

13

14 “KÜTÜPHANECİ” Görev yaptığım hastanede bir doktor alerjik astım ile ilgili klinik literatürdeki tüm kaynakları (Sistematik review, tanılar, tedavi yöntemleri vs.) bulmamı ve ona ulaştırmamı rica etti. Bu bilgiye nereden ulaşabilirim?

15 PubMed anasayfasındaki “Clinical Queries” bağlantısı kullanılarak klinik kayıtlar arasından sorgu yapılabilir.

16 Herhangi bir kaydın üzerinde mouse ile beklendiğinde kayıt ile ilgili önizleme yüklenir.

17 MeSH terimleri içinde yer alan “Abdominal Injuries” (karın yaralanmaları) konusunda yayınlanmış yazıları görmek istiyorum. Nasıl görebilirim?

18

19

20

21 MEDLINE

22 Index Medicus’un elektronik versiyonudur
Biyomedikal alanında ve genel tıp alanında pek çok önemli dergiyi dizinler. Farklı platformlardan sunulur; EbscoHost MedLine Proquest Medline Ovid Medline

23 Hacettepe Üniversitesi’nin hem EbscoHost, hem de ProQuest üzerinden erişim hakkı bulunmaktadır. Kütüphane web sitesinde yer alan linkler aracılığı ile erişim sağlayabilirsiniz. Her iki erişim kaynağından da tıbbi bilgiye erişim sağlayıcının sunduğu imkanlar çerçevesinde kullanılabilmektedir.

24 Kullanım Senaryoları MedLine

25 Aynı senaryoları MedLine için de kullanalım;
Bir yakınım “Steven Johnson Sendromu” adlı bir hastalığa yakalanmış. Milyonda bir görülen bir rahatsızlık ve ben bu hastalık hakkında bilgi bulmak istiyorum?

26

27

28 ProQuest MedLine veritabanında arama sözcüklerini çeşitlendirmek ve aramayı daha isabetli hale getirmek için eşanlamlılar sözlüğü bulunmaktadır.

29 2 gündür hastanede yatan Steven Johnson sendromlu bir hasta var
2 gündür hastanede yatan Steven Johnson sendromlu bir hasta var. Ancak iltihaplar yüzünden kataraktı da ilerlemiş durumda. Katarakt ameliyatına almazsak hastanın gözünü kaybedebiliriz. Zaman kaybetmeden bu konuda başka çalışma olup olmadığını bulmam gerek.

30

31

32 Her sonuç sayfasında farklı filtreleme seçenekleri mevcuttur.

33

34 PubMed vs. MedLine

35 MedLine ve PubMed Karşılaştırması
Medline, PubMed’in bir parçasıdır ve yaklaşık A.B.D. dergisi ile 80 farklı ülkeden farklı tıp dergilerini içerir. PubMed hem atıf hem de yayın yönünden daha kapsamlıdır. İkisinde de tam metin için linklemeler mevcuttur. PubMed analiz ve sorgu araçları yönünden daha geniş kapsamlıdır. pub.html

36 Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim
Pubmed & Medline Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim


"Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları