Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HÜCRE Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HÜCRE Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com."— Sunum transkripti:

1 HÜCRE Sağlık Slaytları

2 HÜCRE NEDİR? Mikroskop yardımıyla görülebilen ve canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.

3 MİKROSKOP Mikroskop, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir aletdir. Öncelikle adından da anlaşılacağı üzere, mikro, yani çok küçük hücrelerin incelenmesinin yanı sıra, sanayi, menakür , genetik , genetik ve kriminoloji adli bilimler alanında da büyük hizmetler görmektedir. Mikroskobu, ilk önce Hollandalı Zacharias Janssen'in, 1590 dolaylarında bir teleskobu tadil etmek suretiyle meydana getirdiği kabul edilmektedir. Ancak bu sıralarda başka Hollandalı, Alman, İngiliz ve İtalyan bilginleri de, mercek sistemi tersine çevrilmiş bir teleskobun, cisimleri büyütmek için kullanılabileceğinin farkına varmışlardır. Nitekim dünyanın güneş etrafında döndüğünü açıkladığı için engizisyon işkencesine tabi tutulan ve dünyayı güneş etrafında döndüğünü iddia etmekten vazgeçmesi şartıyla Papa tarafından serbest bırakılan meşhur İtalyan bilgini Galilei Galileo ( ) iki mercek kullanarak bazı tecrübelerde bulunmuştu. Bugünkü mikroskobun ana prensiplerini ise 17. asırda Hollandalı Anton van Leeuwenhoek ve İngiliz Robert Hooke bulmuşlardır. İnsan gözü doğal bir mikroskoptur. Uzaktaki cisimler ufak gözükürler. Cisimler yaklaştıkça teferruatı daha iyi seçilmeye başlanır. Göz, sonsuz bir uyum özelliğine sahip olsaydı mikroskoba ihtiyaç olmazdı. Genel olarak mikroskop iki büyük kısma ayrılarak incelenir: mekanik kısım ve optik kısım.

4 ELEKTRON MİKROSKOBU Elektron mikroskobu genel olarak cisimden saçılan elektronların görüntülenmesi üzerine kuruludur. Maddeyle etkileşen elektronların dalgaboyu bu görüntülemenin nanometre boyutlarında yapılmasına olanak sağlar. Bu tip mikroskoplar, elektron enerjisine ve ölçüm aletinin çalışma moduna göre, geçirimli elektron mikroskobu,taramalı elektron mikrokobu, düşük enerjili elektron mikroskobugibi farklı sınıflara ayrılır. Kullanım alanları temel bilimlerden (başta katı hal fiziği olmak üzere jeoloji, biyoloj gibi birçok dalı içine alarak), tıbbi ve diğer teknolojik uygulamalara kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.

5 IŞIK MİKROSKOBU Küçük olan bir şeyi büyüterek inceleme imkanı veren ve ışıkla çalışan aletdir. Gözümüz genellikle 0.1 mm'den daha küçük objeleri ayırt edemez.Gözle görülemeyecek kadar küçük olan objeleri incelemek için mikroskop denilen aletler kullanılır.Mikroskobun esası merceklere ve mercek sistemlerine dayanır.Bir mikroskopta optik bölümden başka, destek ve ayarlama işi için kullanılan mekanik kısımlar bulunur. Örnek cümle : Işık mikroskobunun ayırdetme gücü 0.2 μm’dir.

6 İKİ ÇEŞİT HÜCRE VARDIR HAYVANSAL HÜCRE BİTKİSEL HÜCRE

7 HAYVANSAL HÜCRE Hücre zarının dışında hücre duvarı(çeper)
Şekilleri yuvarlaktır. Kofulları küçüktür ve sayıca çoktur. Sitoplazmalarında kloroplast yoktur.

8 HAYVANSAL HÜCRE

9 BİTKİSEL HÜCRE Hücre zarının dışında hücre duvarı vardır.
Şekilleri köşelidir. Kofulları büyüktür ve sayıca azdır. Sitoplazmalarında kloroplast vardır.

10 BİTKİSEL HÜCRE

11 HAYVAN HÜCRESİNİN TEMEL KISIMLARI
ÇEKİRDEK ZAR STOPLAZMA

12 BİTKİ HÜCRESİNİN TEMEL KISIMLARI
ÇEKİRDEK ZAR STOPLAZMA

13 ÇEKİRDEK Hücrenin kontrol merkezidir. İçerisinde canlıların göz rengi, boy uzunluğu gibi kalıtsal özelliklerini taşıyan yapılar bulunur.

14 HÜCRE ZARI Hücreyi sarar. Hücreye madde giriş çıkışını kontrol eder.

15 SİTOPLAZMA Sitoplazma hücre zarı ile çekirdek zarı arasını dolduran canlı,renksiz,suda çözünmeyen bir sıvıdır. Sitoplazmanın çoğu sudur;solunum,fotosentez,beslenme ve boşaltım gibi bütün canlılık olayları burada geçer.Sitoplazmadaki yaşamsal faaliyetler organeller yardımıyla yürütülür.

16 HÜCRE ÇEPERİ (DUVARI) Hücrezarı bir fabrika duvarı gibi hücreyi dış etkilere karşı korur. Hücreye destek olur. Hücre zarı üzerinde bulunan gözenekler sayesinde,hücre ile dış ortam arasında madde alışverişi sağlar. Belirli bir şekil verir. Zararlı maddelere karşı hücreyi korur. Canlı,esnek ve seçici geçirgen bir yapısı vardır. Bitki hücresindeki,hücre duvarı bitkiye desteklik sağlar.

17 HÜCRE (ÇEPERİ) DUVARI

18 MİTOKONDRİ Hücreye gerekli enerjiyi verir.Bu enerji ile hücre hareket eder büyür ve çoğalır.

19 KLOROPLAST Yeşil renk maddesi (klorofil) taşıyan ve bitkilerin yapraklarında bulunan yapılardır. Fotosentezin gerçekleştiği organeldir.

20 KOFUL İçi sıvı ile dolu bir yapıdır. Bitki hücrelerinde hayvan hücrelerine göre daha büyük ve sayıca azdır. Hücre ile çevresi arsında su alışverişini sağlar. Suda erimiş maddelerin hücreye alınmasını ve atılmasını da da gerçekleştirmiş olur. Kısacası boşaltımda görevlidir.

21 HÜCREDEN ORGANİZMAYA Canlılarda farklı görev ve yapıda onlarca doku bulunur. Bu farklı dokular, aralarında iş birliği yaparak daha büyük yapıdaki organları oluşturur. Tıpkı dokular gibi iş birliği içinde çalışan organlarda sistemleri oluşturur. Organizmanın oluşması sistemlerin bir araya gelmesiyle oluşur. 1.HÜCRE 2.DOKU 3.ORGAN 4.SİSTEM 5.ORGANİZMA

22 HAZIRLAYAN AD:ERNUR SOYAD:ENDİRÇE OKUL:HEKİMOĞLU ALİ PAŞA İ.Ö.O
SINIF:6/A NO:125 DERS:FEN VE TEKNOLOJİ KONU:HÜCRE ÖĞRETMEN:ATAMAN GÜNGÖR Sağlık Slaytları


"HÜCRE Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları