Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇINARLI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇINARLI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 ÇINARLI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
BAŞARI VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÇINARLI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ŞUBAT 2015

2 HEDEF NEDİR ?

3 HEDEF BELİRLEMEK HEDEF NEDİR? *Hedef, maç oynarken karşı kaledir.
*Hedef, ırmağın ulaşmak istediği denizdir. *Hedef, Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği *Hedef, Kocaeli Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Yani hedef, ulaşılmak, gerçekleştirilmek istenen bir varış noktasıdır.

4 HEDEF BELİRLEMEK HEDEF BELİRLERKEN KENDİNİZE
10 sene sonra nerede olmak istiyorum? 5 sene sonra nerede olmak istiyorum? 1 sene sonra nerede olmak istiyorum? Sorularını sormalı ve zamanı daha da yakınlaştırıp kısa zaman dilimi için hedef seçmeliyiz.

5 HEDEF BELİRLEMEK Sana uygun Doğru Zirveyi seç

6 HEDEF BELİRLEMEK YETERİNCE İSTİYORSAN BİR YOL BULURSUN

7 DERS ÇALIŞMA VE VERİMLİLİK

8 DERS ÇALIŞMA PLANI OLUŞTURMA Neden çalışma planı oluşturulur.

9 Neden çalışma planı oluşturulur.
1.Zamanı doğru kullanmak için. 2.Bütün derslere zaman ayırabilmek için. 3.Tekrarlarınız ve ödevleriniz için zaman yaratmak için 4.Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi 7.Geleceğinize bir adım daha yaklaşmanızı kolaylaştırır. 8.Güven ve motivasyon sağlar.

10 DERS ÇALIŞMA VE VERİMLİLİK
PLAN YAPILIRKEN ŞU İLKELERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURUNUZ 1.En verimli olduğunuz zamanları kullanın. Çalışmak için belirlediğiniz saatler , yorgun olmayacağınız ve çalışma dışında her şeye “hayır” diyebileceğiniz saatler olsun. 2.Bir günde kaç saat çalışabileceğinizi belirleyin, 3.Verimli ders çalışmanın en önemli ilkesi TEKRAR etmektir. Biliyoruz ki %100 öğrenilen bir bilginin; 20 dk içinde % 50 sini, 60dk içinde % 70 ini ve 24 saat içinde % 80 nini unutuyoruz. Bu durumu engellemek için günlük haftalık aylık tekrarların periyodik aralıklarla yapılması gerekir. 4.Çalışma mümkün olduğu kadar aynı saatte yapılmalıdır. Böylece çalışma alışkanlığı kazanmış olursunuz 5.En yüksek verimi elde etmek için öğrenme seanslarını 40 dk lık bölümlere ayrılması gerekir.40 dk lık çalışmadan sonra 5 dk çalıştığınız konuları gözden geçirmeli ve 10 dkl lık bir mola vermelisiniz.Hiç ara vermeden çalışırsanız algılama gücünüz bir süre sonra düşmeye başlar.Çok sık ara verirseniz dikkatinizi toplamakta zorluk çekersiniz. UNUTMAYIN Kİ, KENDİSİ İLE İLGİLİ PLANLARI OLMAYANLAR BAŞKALARININ PLANLARINA DAHİL OLURLAR.

11 DERS ÇALIŞMA VE VERİMLİLİK
6.İşlenen dersler ve konular aynı gün ders çalışma planı içerisinde yer almalıdır. Sabah Matematik dersi işlenmiş ise akşam matematik dersinin tekrarı için matematik tekrar o akşam planda olmalıdır. 7.Öğrenirken zorlanılan dersler için verimli çalışma saatleri ayrılmalıdır.Her öğrencinin verimli çalışma saati farklı olabilir. Eğer öğrenci verimli çalışma saatini bilmiyorsa bunu deneyerek bulabilir. 8.Sayısal dersler veya sözel dersler üst üste çalışılmamamlıdır. 9.Öğrenmekte zorlandığınız iki ders üst üste ders çalışma planın da olmamalıdır.Çalışmakta zorlandığınız bir dersten sonra kolay yapabildiğiniz bir ders seçilmelidir. 10.Çalışma planı içerisnde ailenize arkadaşlarınızla birlikte sosyal etkinliğe zaman ayırın.Bu ders dışı faaliyetleri planınıza mutlaka yazınız. ÖNEMLİ OLAN UZAKLIK DEĞİL İLK ADIMI ATABİLMEKTİR.

12 DERS ÇALIŞMA VE VERİMLİLİK
11.Yaptığınız çalışma planınıza bir hafta deneyin. Eksiklikleri tespit ederek kendinize uygun çalışma planını tekrar düzenleyebilirsiniz. 12.Planınızı ders çalışma alışkanlığı kazanmak için sabırla uygulamaya çalışın Alışkanlıkları kırmak zordur. Çünkü onlarda kendini savunur. Planı uyguladığınızda kendinizi ödüllendirin. «Yaptığı Plana uymayan kimse hedef sahibi değil hayal sahibidir.»

13 DERS ÇALIŞMA VE VERİMLİLİK
ÇALIŞMA ORTAMI 1.Her öğrencinin ders çalışma odası olmalıdır. 2.Çalışma odanızda mutlaka çalışma masası olmalıdır. 3.Çalışma Odanız mümkün olduğu kadar sade olmalı, Ders çalışma masanızın üzeri düzenli olmalı, ders çalışırken çalışacağınız dersle ilgili kaynaklar masada olmalıdır. 4. Ortamın aydınlık, normal ısıda ve sessiz olmasına dikkat edin. 5.Çalışma esnasında odanızda televizyon bilgisayar telefon olmamalıdır. 6.Ders çalışırken müzik dinlemeyin. 7.Odanızı havalandırın. Çünkü beyninizin en önemli gıdası oksijendir. 8. Çalışma sırasında bir şeyler yeme- içme alışkanlığınız varsa bunları da önceden hazırlayınız. 9. Belirlediğiniz molalar haricinde mola kullanmamaya özen gösteriniz. Hayattan ne istediğinize karar verin. Kalkın ve istediğinizi alana kadar VAZGEÇMEYİN!

14 DERS ÇALIŞMA VE VERİMLİLİK
BİREYSEL ÇALIŞMA BECERİLERİNİ GELİŞTİRME

15 DERS ÇALIŞMA VE VERİMLİLİK
BİREYSEL ÇALIŞMA BECERİLERİNİ GELİŞTİRME Mazeretlerin arkasına saklanmayınız.

16 ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEK 21.Yüzyılın cahilleri okuma yazmayı bilmeyenler değil, öğrenmeyi öğrenemeyenler olacaktır. Alvin Toffler

17 BAŞARININ YOLU 1.İYİ ANLA
1.Derse gelmeden önce işlenecek konuyu okuyun. 2.Dersi derste etkin bir şekilde dinleyin. 3.Öğretmeninizin anlattıkları önce anlamaya sonra kendi cümlelerinizle not almaya çalışın. 4.Öğretmeninizin dersi anlatırken verdiği ipuçlarına dikkat edin. Ses tonu «burası önemli» vb. 5.Anlatılanların günlük hayatta örneklerini öğrenmeye çalışın. 6.Konunun anlayamadığınız yerlerini veya konuyla ilgili merak ettiğiniz kısımları öğretmeninize ders içinde sorun.

18 BAŞARININ YOLU 2.İYİ KAVRA
1.Ders notlarınızı veya kitabınızı dikkatlice okuyunuz. 2.Konuyla ilgili anahtar kelimeleri/kavramları/terimleri belirleyin ve tanımlarını dikkatlice okuyun. Bunları kendi kelimelerinizle ifade etmeye çalışın. 3.Size konuyu hatırlatacak kodlar/göreseller şemalar oluşturun.

19 BAŞARININ YOLU 3.SIK TEKRARLA
1.Konuyla ilgili derste çözülen örnek soruları dersten sonra tekrar çözün 2.Konuyla ilgili ödev sorularını çözün. 3.Çözemediğiniz sorular olacaktır. Tekrar konuyu çalışıp, soruları yeniden çözmeye çalışın.Hala çözemiyorsanız ders öğretmeninize danışın. Ertelemeyin. 4.Günlük haftalık ve aylık konu tekrarlarının bilgilerinizin kalıcı olmasını sağladığını unutmayın.

20 BESLENME VE UYKU

21 BESLENME VE UYKU DÜZENLİ UYKU *Uykusuzluğun en önemli olumsuz yanı hafıza ve algılama yeteneğinizde çok azalma olmasıdır. *Uyku arabalara yapılan bir bakım gibidir. *Uykuyu ne çok fazla uyumalı ne de çok az ortalama 7-8 saat uyku yetmektedir. *Her gün aynı saatte yatmak ve ayı saatte kalmak. KAHVALTINI KİMSEYE VERME, ÖĞLEN YEMEĞİNİ DOSTUNLA PAYLAŞ, AKŞAM YEMEĞİNİ DÜŞMANINA VER!

22 Çalıştığınız derslerin bir sonraki eğitim kurumuna girişteki etkisini unutmayın.
(YGS-LYS)

23 «Zamanında bir adım atmayan tembel, sonradan yüz adım atmak zorunda kalır.»

24 ŞİMDİYİ VE GELECEĞİ DÜŞÜNÜN
Ayrıntılı bilgi için Rehberlik servisine


"ÇINARLI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları