Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İstatistik I İstatistiğin Anlamı: İstatistik kelimesinin çeşitli anlamları vardır. Her türlü kuruluşça ülke geneli veya ülkenin daha küçük bir bölümü hakkında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İstatistik I İstatistiğin Anlamı: İstatistik kelimesinin çeşitli anlamları vardır. Her türlü kuruluşça ülke geneli veya ülkenin daha küçük bir bölümü hakkında."— Sunum transkripti:

1 İstatistik I İstatistiğin Anlamı: İstatistik kelimesinin çeşitli anlamları vardır. Her türlü kuruluşça ülke geneli veya ülkenin daha küçük bir bölümü hakkında toplanan verileri ifade eder. Örneğin Milli eğitim istatistikleri, tarım istatistikleri, nüfus ile ilgili istatistikler, istihdam istatistikleri. İkinci anlamda istatistik kelimesi bilimsel araştırmalarda toplanan ve işlenen verilerin, araştırma probleminin aydınlatılması amacıyla, uygun ve etkin olarak çözümlenmesi ve yorumlanması yollarını anlatır.

2 İstatistik belli bir ana kütleden çekilen rassal ( rastgele) bir örneklemin «aritmetik ortalama», «oran» vb. herhangi bir özet değerine verilen isimdir. PARAMETRE: Bir anakütleden (popülasyon) hesaplanan aritmetik ortalama, standart sapma, oran vb. özet değerlere denir. İSTATİSTİK: Örneklemeye (sample) başvurulduğunda örneklemeden hesaplanan aritmetik ortalama, standart sapma, oran vb. özet değerlere denir.

3

4

5

6 İstatistiğin Genel Tanımı İstatistik, belirli amaçlar için veri toplama, toplanan verileri işleme, betimleme, çözümleme ve yorumlama yöntem ve teknikleri bilimidir.

7 İstatistiğin Önemi Hangi kakarlar için hangi verilerin toplanacağını, Hangi varsayımların yapılacağını Verilerin ne şekilde işleneceğini Hangi tekniklerin uygulanacağını Elde edilen sonuçların nasıl yorumlanacağını öğreten istatistiğin önemi bilimsel açıdan, devlet açısından ve bireyler açısından önemlidir.

8

9

10 Kualitatif Değerler İçin Örnekler

11 Kantitatif Değerler İçin Örnekler * Banka hesabınız (sürekli) * Sınıfta geçirdiğiniz zaman süresi (Sürekli) * Ailenizdeki çocuk sayısı (Süreksiz) * Hırdavatçıda satılan çekiç sayısı (Süreksiz)


"İstatistik I İstatistiğin Anlamı: İstatistik kelimesinin çeşitli anlamları vardır. Her türlü kuruluşça ülke geneli veya ülkenin daha küçük bir bölümü hakkında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları