Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAĞLAÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAĞLAÇ."— Sunum transkripti:

1 BAĞLAÇ

2 BAĞLAÇ TANIM: Cümle içindeki eş görevli sözcükleri ya da sözcük öbeklerini birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir.

3 Bağlaçların bir diğer görevi de anlam bakımından birbiri ile ilgili cümleleri bağlamaktır.
Esra ile Aylin birlikte çalışıyorlar. Cümlesindeki bağlaç ile bağlacıdır.Esra ile Aylin sözcüklerini bağlıyor. ör:/

4 Türkçe’de En Çok Kullanılan Bağlaçlar
“ile” bağlacı “ki” bağlacı “ve” bağlacı “yalnız” bağlacı “ama” bağlacı “ancak” bağlacı “veya” bağlacı “fakat” bağlacı “çünkü” bağlacı v.b…

5 ÖRNEK CÜMLELER

6 Kardeşi ve annesi yarın gelecekmiş.
Ahmet çok yaramaz ama zeki bir çocuk. Eve gittim ki ne göreyim. Aylarca beni ne aradı ne sordu. Bundan sonra ha gelmişsin ha gelmemişsin. Hem kaliteli hem ucuz olsun.

7 Özellikleri Bağlaçlar eş görevli sözcükleri veya öğeleri birbirine bağlarlar.Ayrıca cümleye de yeni anlamlar katarlar. “O çalışıyor ancak başaramıyor.”cümlesinde “ama” bağlacı iki karşıt yargıyı birbirine bağlamış. Bağlaçlar edatlar gibi bir cümlenin öğesi olma özelliği göstermezler.(Öğe içinde bulunabilirler.) Elbiseleri çamaşırları dolaba koydu. ör:/ ve Devamı: NESNE NESNE YÜKLEM bağlaç

8 Özellikleri 2 Özellikleri ör:/ Elbiseleri çamaşırları dolaba koydu. ve
bağlaç YÜKLEM NESNE NESNE Örneğinde “ve” bağlacı nesneleri birbirine bağlamış. Bağlaçlar cümleden çıkartıldığında genellikle cümlenin anlamı bozulmaz; ama daralır. Ör/ Ali ile Veli çok iyi arkadaştır. (ve bağlacını çıkartalım.) Ali, Veli çok iyi arkadaştır. (Anlam bozulmadı.)

9

10 Hazırlayanlar BÜŞRA YILMAZ RUVEYDA KARAMAN


"BAĞLAÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları