Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Virgül ( , )

2 Virgül Küçük, sakin, şirin bir yerdir bizim köy.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Virgül 1 ) Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasında kullanılır. Küçük, sakin, şirin bir yerdir bizim köy. Örnekler Balık tutan, mangal yakan, top oynayan insanlar vardı etrafta.

3 Virgül 2 ) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Virgül 2 ) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Geldim, gördüm, yendim. Örnekler Bahçede biraz oyalandım, sonra içeri girdim.

4 Virgül 3 ) Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Virgül 3 ) Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için kullanılır. Ahmet, köyden görülebilecek en uzak yerdeki belli belirsiz karaltının yıllardır görmediği abisi olduğu konusunda şüphe duymuyordu. Örnek:

5 Virgül TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
4 ) Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır. İçlerinden biri, en göz açıkları, söze karıştı. Örnek:

6 Virgül TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
5 ) Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimelerin arasında kullanılır. Bildiği tek şey var: oyun, oyun, oyun. Örnek: 6 ) Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra kullanılır. Birazdan geliyorum, dedi. Örnek:

7 Virgül 9 ) Edebi eserlerde konuşma bölümünden
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Virgül 9 ) Edebi eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur. Bahçe kapısını açtı. Sermet Bey’e, - Bu anahtar köşkü de açar, dedi. Örnek:

8 Virgül 3,5 1,2 Sayın Başkan, Sevgili Kardeşim,
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Virgül 10 ) Hitap için kullanılan kelimelerden sonra kullanılır. Sayın Başkan, Sevgili Kardeşim, Örnekler 11 ) Sayıların yazılışında kesirleri ayırmak için kullanılır. 3,5 Örnekler 1,2

9 Virgül Falih Rıfkı ATAY, Tuna Kıyıları,
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Virgül 12 ) Kitap, dergi gibi eserlerin künyelerinde yazar, eser, basımevi gibi maddelerden sonra kullanılır. Falih Rıfkı ATAY, Tuna Kıyıları, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938. Örnek:

10 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Virgül ( , )

11 Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Sevgili Öğrenciler, Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.


"TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları