Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ikilemelerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır? A) Evli barklı bir adam böyle davranır mı? B) Ülkede dirlik düzenlik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ikilemelerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır? A) Evli barklı bir adam böyle davranır mı? B) Ülkede dirlik düzenlik."— Sunum transkripti:

1 1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ikilemelerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır? A) Evli barklı bir adam böyle davranır mı? B) Ülkede dirlik düzenlik sağlamayı başarmışlardı. C) Güllük gülistanlık bir dünyada yaşamıyoruz. D) Küçükken oldukça akıllı uslu bir çocuktu.. 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat yoktur? A) Yeniye karşı aşırı bir tutkusu vardı. B) Cenazeye gelenler siyahlar içindeydi. C) Sanat, bir yaşam biçimiydi onun için. D) Kendisini sevene sevmeyene kulak verirdi.

2 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir işaret sıfatı kullanılmıştır? A) Onları kaybetmemeni söylememiş miydim? B) Lütfen hemen şunu bana verir misin? C) Bu anlamsız inatlaşmaya son vermelisiniz. D) Böyle korkusuzca yazardı yazılarını.. 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat, birden çok adı nitelemiştir? A) Pek çok insan kitabı hayatından çıkarmış. B) Müzikle kitleleri etkilemeyi başarmıştı. C) Esprilerden hoşlanırım; ama bayağı değilse. D) Adamcağızın pantolonu ütüsüz, gömleği eskiydi.

3 5. Aşağıdaki soru cümlelerinden hangisi, bir varlığın niteliğine ilişkin açıklama istemektedir? A) Bu soruyu ona nasıl soracaksın? B) Nasıl, bunu sen mi söyledin? C) Nasıl bir kitap aramıştınız? D) Bunca işin altından nasıl kalkacaksın? 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “o” sözcüğü türce ötekilerden farklıdır? A) O bir yıldızdı, çevresine mavi bir ışık yayan. B) Seni o günlerin hatırı için bağışlıyorum. C) Bir o, bir ben kalmıştık koca salonda. D) Yine de o, öteki kitaplardan daha iyiydi.

4 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır? A) Hangisinin daha yaramaz olduğunu anladınız mı? B) Nasıl bir konuşma yaptı Profesör Ateş? C) Öğrencilerin kaçını görüşmeye çağırdınız? D) Gazetelerin hiçbirini mi okumadın bugün? 8. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan deyimlerden hangisi zarf (belirteç) görevindedir? A) Ondan para isteme, zavallı bugünlerde meteliğe kurşun atıyor. B) Açık arttırma ile paha biçilmez bir vazo satışa çıkarıldı. C) Bizimki dışarı çıkarken yine iki dirhem bir çekirdek giyinmiş. D) Babası çok para canlısı biri, annesi ise aksine eli açık.

5 9. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ikilemelerden hangisi, türce ötekilerden farklıdır? A) İçin için ağlıyordu şu koca dağlar sanki. B) O buralardan gidince çoluğu çocuğu ne yapacak? C) Adamcağız parasını alamayınca söylene söylene gitti. D) Hasta yatağında zar zor konuşuyordu bizimle. 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ikileme farklı bir görevde kullanılmıştır? A) Otur sana her şeyi bir bir anlatacağım. B) Enine boyuna düşündüm ve karar verdim. C) Son gün sazlı sözlü bir eğlence düzenlemişler. D) Halının üstüne boylu boyunca uzanmıştı.

6 11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru sıfatı yoktur? A) Sınıfta kaç kişi vardı? B) Nasıl bir elbise arıyorsunuz? C) Ne tür müzik dinliyorsun? D) Bunları neyle taşıyacaksın? 12. “Sıfatların anlamlarını pekiştirme yoluyla kuvvetlendirdiğimiz gibi kimi eklerle de azlık ayırtısı katarak kısabiliriz. Bu da bir çeşit küçültmedir.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir sıfat vardır? A) Kapıdaki görevli iri yarı bir adamdı. B) Derste yarım yamalak şeyler anlattı C) Buraya sağlam mı sağlam bir bina yaptılar. D) Buraya gelirken derince bir yerden atlamak zorunda kaldık.

7 13. Biliyorsun ben hangi şehirdeysem Yalnızlığın başkenti orası Bu dizelerdeki altı çizili sözcüğün türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Soru sıfatı B) Belgisiz sıfat C) Soru zamiri D) Soru zarfı 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sıfat kullanılmamıştır? A) Beş parasız adam size nasıl yardım etsin? B) Yüzü yanık bir adam yanına yaklaştı. C) Şu kırmızı kazaklı kız, arkadaşın mı? D) Geniş ve dümdüz ova uzanıyor önümüzde.

8 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir soru zarfı kullanılmıştır? A) Öğretmen kaçıncı sayfayı ödev verdi? B) Hangi konuda bilgi almak istemiştiniz? D) Benimle kim ders çalışmak ister? D) Beni neden erken uyandırmadınız? 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf vardır? A) Toplantıya kaçı geliyor? B) Hepsini mi ona verdin? C) Kitabı herhangi biriniz getirsin..D) Sen de biraz anlayışlı ol.

9 17. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sıfat tamlaması yoktur? A) Yol boyunca dağlar, nehirler, yemyeşil ormanlar arasından geçtik. B) Bu kış da Ankara’da tonlarca odun tüketildi. C) Evcil hayvan beslemeyi sevmiyordu. D) Kırlarda patates közlemeyi, çok severdi I. Toplantı ne kadar sürecek? II. Koşullarımı mutlaka kabul etmeli. III. Bu yıl epeyce yağdı yağmur. IV. Benimle bir daha asla konuşma! V. İçeri girerken ayakkabılarını çıkar. Yukarıdaki cümlelerin hangi ikisinde kesinlik zarfı kullanılmıştır? A) I. ve III. B) II. ve III. C) II. ve IV. D) III. ve V.

10 19. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi türce ötekilerden farklıdır? A) Sinirli davranışları ile itici olduğunun farkında değildi. B) Son romanı pek başarılı sayılmamış edebiyat çevrelerinde. C) Doğrusu ben de görüntülü telefondan hoşlanmazdım sanırım. D) Öğretmenimizin ne zaman sözlü sınav yapacağı belli olmazdı. 20. Dilimizde bir sıfat tamlamasında tamlayan ve taml*****n yeri değiştirilerek ad tamlaması yapılabilir. Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek yoktur? A) Arazinin sulağı tercih edilir. B) Arkadaşın iyisi böyle günde belli olur. C) Köpeğin korkağına köpek mi denir? D) Burada bahçelerin çiçeği eksilmez..

11 21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad tamlamasını belirten bir sıfattır? A) Karanlık gecelerin sabahı bir başka olur. B) Derste birkaç sınav sorusu çözdü öğretmenimiz. C) Saçlarının sarı ışıltılarına vurulmuş çocuk. D) Uzun kış gecelerinde masallar anlatırdı büyükannem bize Aşağıdaki dizelerin hangisinde belgisiz sıfat kullanılmıştır? A) Siz kuyumcu olunuz, ben demir olayım B) Elmas saçan dehayı sizde bulayım C) Kıvılcımlı her ocak, vatan için yanmıştır D) Biz hepimiz bu ruhla sarılalım çekice

12 23. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat yoktur? A) Şen adam güneşe benzer; girdiği yer aydınlanır. B) Münafığın sonu gelmez, söner ocağı C) Bir gün yapacak fen şu siyah toprağı altın D) Hak belleğin bir yola yalnız gideceksiniz 24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir belgisiz sıfat, bir belirtisiz ad tamlamasının sıfatı olarak kullanılmıştır? A) Kaç ay, kaç yıl geçti aradan; hâlâ değişmedi bu huyu. B) Yorgun insanların halinden anlamaz mısın? C) Şubat ayı hiçbir yıl bu kadar soğuk geçmemişti. D) Programa birkaç sinema eleştirmeni de katılmıştı.

13 25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir işaret sıfatı kullanılmıştır? A) Hiçbirimizin kitabı, defteri yoktu geçen gün. B) Şuradakileri hepimiz de daha çok beğenmiştik. C) Bu acıyı tarif etmek kolay mı sanıyorsun? D) Bunların her biri sağlığa zarar veren maddelerdir. 26. “Güzel” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerden hangisinde sıfat olarak kullanılmıştır? A) Buradaki güzelliği dünyanın hiçbir yerinde göremezsin. B) Güzel güzel konuşurken birden kalkıp gitti. C) Bunca güzel elbisen varken neden hep kot giyiyorsun? D) “Güzelliğinizi neye borçlusunuz?” diye ona sorarlar hep.

14 27. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması özne göreviyle kullanılmıştır? A) Gece lambasını karanlık odaya götürmelisin. B) Bazı sorular öğrencilerin moralini bozuyor. C) Serkan’ın araba tutkusu birkaç öğrenciyi de etkiledi. D) Onur’la dün büyük bir mağazada karşılaştık. 28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir deyim, zarf göreviyle kullanılmıştır? A) Ne kadar eli açık insanlar komşularınız... B) Ne kadar uyarırsan uyar, kulak asmayacaktır o. C) Boyundan büyük işlere kalkışmayacaktın. D) Çocukcağız bütün yaz canını dişine takarak çalıştı.

15 29. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin zaman anlamı sınırlanmamıştır? A) Herkes otuzundan sonra gelecek kaygısı duyar. B) Oradan geçtiğimde bir sızı duyuyorum içimde. C) Bazı günler sabaha kadar ders çalışırlardı.. D) Yaz, bütün güzelliğiyle hüküm sürüyor kıyılarımızda 30. Aşağıdakilerin hangisinde cevap bir soru zarfıdır? A) - Yarın akşam konuklarımız gelecek. - Kimler? B) - Bu yaz yurt dışına gidiyoruz. - Nereye? C) - O filmi daha önce seyretmiştim. - Ne zaman? D) - Arkadaşını biriyle gördüm. - Nerede?

16 CEVAPLAR 1)B 2)C 3)C 4)D 5)C 6)B 7)B 8)C 9)B 10)C 11)D 12)D 13)A 14)D 15)D 16)D 17)D 18)C 19)B 20)D 21)B 22)C 23)B 24)D 25)C 26)C 27)C 28)D 29)D 30)C

17 Sınıf:7-B numara:640 konu:zarflar ADI:A.Baki Yeşilırmak


"1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ikilemelerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır? A) Evli barklı bir adam böyle davranır mı? B) Ülkede dirlik düzenlik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları