Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 7 / A

2 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU Sevgili Öğrenciler, eğitim ve öğretim yılının birinci dönemini tamamladık. Sizlere iyi tatiller dilerken yine de derslerinizi unutmamanızı, fırsat buldukça okumanızı ve size verilen ödevleri yapmanızı rica ediyorum. Sevgiler…. Gülşah ÇETİNKAYA Türkçe öğretmeni

3 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU Aşağıdaki eylemleri özelliklerine göre inceleyiniz. EYLEMLER İŞ DURUM OLUŞ sula- yeşer- kızar- pişir- çirkinleş- yat- onar- bil- bağışla- açıl- kazan- sin- kork- büyü- güzelleş-

4 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
***Aşağıda verilen cümlelerde geçen fiilleri yapı bakımından değerlendiriniz. Cümle Basit Türemiş Birleşik KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU Fiiller *** Aşağıda verilen cümlelerde geçen fiilleri yapı bakımından değerlendiriniz Cümle Basit Türemiş Birleşik Her zaman yanında çalışanları gözetirdi. Kavga edenlerin haline bakakaldı. Kapıyı biraz açabilir misiniz? Pazartesi günü size geleceğim. Bu denizlerde gelgit olayı pek görülmez. Annemi de bizimle gelmeye razı edemez miyiz? Canı sıkıldıkça bahçenin etrafını adımlıyor. Sen olayı düşünedur. Konuşmacının sözlerine herkes mest oldu. İçimi güldürmüyor sensiz ay ışıkları. Güneş burada, tepelerin ardından batıyordu. Çocuklar anlattıklarımı can kulağıyla dinliyordu.

5 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
****Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerlere uygun olan “de”yi koyup görevini belirtiniz. KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen isimleri kullanarak istenilen çekimle doldurunuz. Anadolu'nun ortasında, savaş cephelerine eşit uzaklıkta bir ………………(kent/Gör. Geçmiş Z) Evin kapısı ardına kadar………………………………… (açık/Duyulan Geçmiş Zaman) Birkaç ay önce ortaya çıkan kriz dünyanın yaşadığı en ağır ………………………..(kriz/ Geniş Z) Yemekler ……………………………….. ( güzel / Şart kipi) biz de sizinle gelelim. Eminim hava ………………………………güzel/olumsuz/ Geniş zaman)

6 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
. KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU ****Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerlere uygun olan “de” yi koyup görevini belirtiniz Cümleler Bağlaç Hal Eki 1 Seni……… üzmüşler. 2 Uzak……. bir köy var. 3 Gözüm……….gittikçe küçülüyorsun. 4 Ahmet …………takıma alındı. 5 Bebeğin…………bir hastalık varmış.

7 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU ***Aşağıdaki paragrafta yer alan fiilleri, çekim ekleri bakımından özelliklerine göre uygun yerlere yazınız. Beni tanıyorsun ama anlamıyorsun. Yağmur yağsa bile yanına geleceğim. Sana kendimi anlatayım istiyorum. Duydun mu bilmiyorum ama Ali şehri terk etmiş. Artık o bizi tanımaz, yeni insanlarla tanışır ve bizi unutur. Ama ben yanına gelmeliyim ve seninle konuşmalıyım. Ali’yi de konuşalım istiyorum. Uykusuz da kalsak, oturalım, dertleşelim diyorum. Ben tatlı aldım, sen de bize yemek yap ve başlayalım muhabbete. Duyulan geçmiş zaman kipi alan fiiller : Görülen geçmiş zaman kipi alan fiiller : Şimdiki zaman kipi alan fiiller : Gelecek zaman kipi alan fiiller : Geniş zaman kipi alan fiiller : Şart kipi alan fiiller : İstek kipi alan fiiller : Gereklilik kipi alan fiiller : Emir kipi alan fiiller : Olumsuzluk eki alan fiiller : .

8 KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
Aşağıdaki metinde yer alan ek eylem almış sözcükleri, altını çizerek gösteriniz. Türkiye'nin güneyinde,Akdeniz kıyısında birer inci gibi sıralanmış pek çok kentten biridir Mersin.Toros Dağları'nın gölgesinde, gelişip büyüyen bir liman şehri. Portakal kokan bahçeleri, palmiyeleri ve sımsıcak insanlarıyla bir Doğu Akdeniz beldesi. Sanılanın aksine onun öyküsü çok ama çok eskilere, tarihin diplerine doğru uzanır. Günümüzden tam 9 bin yıl önce kurulmuştur Mersin. Kulübeden gökdelene doğru sürdürüp gider yaşantısını.         Bu yüzden dünyanın hâlâ yaşayan ve gelişen en eski kentidir o.

9 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU Aşağıdaki sorulardaki zaman (anlam) kaymalarına dikkat ediniz! 1- Aşağıdaki cümlelerde bulunan fiillerin hangisinin yükleminde zaman kayması yoktur? a)      Yarın arkadaşlarla maça gidiyoruz. b)      Babam her gün kitap okuyor. c)      Şimdi, güzel anıları düşünüyorum. d)      Cumhuriyet 1923’te kuruluyor. 2- Aşağıdakilerin hangisinde eylemin kipinde bir anlam kayması olmuştur? A) Pazar günü gelmeye çalışacağım. B) Sabahları erken kalkmayı seviyorum. C) Yağmur yağdığı için gelememiş. D) Söz verdi, yarın buraya uğrayacak. 3- Aşağıdaki cümlelerdeki bulunan fiillerin hangisi işin her zaman yapıldığını anlatır? A) Evi güzelce temizlemiş B) Odasında mışıl mışıl uyuyor. C) Ben sürekli buraya gelirim. D) Bu sene bahar erken geldi. 4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapılmakta olan eylem söz konusudur? a)      Arkadaşım bugün bize geliyor. b)      Babam sabah erkenden gidiyor. c)      Okula gitmek için hazırlanıyor. d)      O gülünce gamzeleri çıkıyor.

10 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDE GEÇEN ZARFLARIN ALTINI ÇİZEREK ÖRNEKTEKİ GİBİ ÇEŞİTLERİNİ YANLARINA YAZINIZ. Örnek: Geceleri uzun uzun düşünür. ( durum zarfı) Eve selamsız sabasız girdi. ( ………………….. ) Her zaman kedi kaymak yemez. ( ………………….. ) Beni biraz anlasana. ( ………………….. ) İler geri konuşup bizi sinir etti. ( ………………….. ) Yarın toplantı saat kaçtaydı? ( ………………….. ) Niçin söz dinlemiyorsunuz? ( ………………….. ) Bugün eskiyi andık. ( ………………….. ) Beni hiç mi özlemedin? ( ………………….. ) Ayşe güzel yüzer. ( ………………….. ) Adam yavaş konuşuyordu. ( ………………….. ) Bu maçı iyi oynadınız, tebrik ederim. ( ………………….. ) Arabadakiler dışarı çıksın. ( ………………….. )

11 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU AŞAĞIDAKİ BİRLERİK FİİLLERİ İNCELEYEREK YAN TARAFTAKİ ÇEŞİTLERİ İLE EŞLEŞTİRİNİZ. Seyrettim kurallı birleşik fiil Kabullenebilmiş yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil İtiraf ediyoruz yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil Başvurdun kurallı birleşik fiil Görememişsiniz yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil Şükretmeliyiz anlamca kaynaşmış birleşik fiil Şaşakaldı kurallı birleşik fiil Alay etme kurallı birleşik fiil Tutuversene yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil

12 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 100 Temel eserler arasında bulunan « Dokuzuncu Hariciye Koğuşu» adlı kitabınızı okuyunuz.

13 ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
KONYAALTI KOLEJİ ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU HOŞÇAKALIN İYİ TATİLLER...


"ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları