Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARTIŞMA TÜRLERİ ~Panel~

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARTIŞMA TÜRLERİ ~Panel~"— Sunum transkripti:

1 TARTIŞMA TÜRLERİ ~Panel~
TARTIŞMA TÜRLERİ ~Panel~ Halil İbrahim Karakuş Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf Örgün Öğretim

2 TartışmaTürleri Panel Sempozyum Münazara Açık Oturum 27.12.2012

3 TARTIŞMA Bir grubu (veya çoğunluğu) ilgilendiren daha önceden belirlenen bir konu hakkında farklı düşünceleri olan kişilerin konuyla ilgili görüşlerini açıklamak  konuyu (veya sorunu) çözmek muhatabın zayıf yönlerini aramak amacıyla bir araya gelerek yaptıkları karşılıklı konuşmaya tartışma denir.

4 Tartışma konusu; üzerinde konuşmaya ve araştırma yapmaya değer nitelikte olmalı, kanıtlanmış konular üzerinde ısrar edilmemeli normal bir ses tonuyla konuşulmalı, saygılı olunmalı  dedikodu etmekten  bağırıp çağırmaktan, konu dışına çıkmaktan ve konuşanın sözünü kesmekten kaçınılmalıdır.

5 Tartışmadan beklenen; gerçeği aramak, gerçeğin aydınlattığı hareket yolunu seçmektir. Söz cambazlıklarının, körü körüne direnmelerin, içten pazarlıklı propagandaların, duygusal çıkmazların gerçekleri kararttığı bir yerde tartışmadan beklenen faydalar derlenemez.

6 Sakin konuşan  soğukkanlılıkla cevap veren, söylenecek sözü olmadığı zaman susmasını bilen konuşurken kendine güvenç duyan bir kimse her çeşit konuşmada başarı gösterir.

7 Tartışmaları bir başkan yönetir
Tartışmaları bir başkan yönetir. Tartışmada başkanın görevlerini hatırlayarak başkana yardımcı olmakla bir anlamda tartışmanın kurallarına da uyulmuş olunur.

8 TARTIŞMA TÜRLERİ Panel
Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde  sohbet havası içinde  uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara panel denir. Açık oturum ile panel özellikleri yönüyle birbirlerine çok benzerler. Hatta bazı kitaplarda panel ile açık oturum aynı konuşma türü olarak verilir. Arada sadece üslûp farkı vardır.

9 Panelden amaç bir konuda karara varmaktan ziyade sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak  farklı görüşleri  farklı anlayışları ortaya koymaktır. Panelde de bir başkan bulunur. Konuşmacı sayısı 3 ile 6 arasında değişebilir.

10 Özet olarak: Panel en çok tercih edilen tartışma türlerinden biridir.
Dinleyicileri bir çok alanda bilgilendirme amaçlıdır. Sonuca varma ihtiyacı yoktur. Uzmanlar tarafından bir başkan eşliğinde yapılır. Üslup farkıyla açık oturumdan ayrılır.

11 Kaynakça


"TARTIŞMA TÜRLERİ ~Panel~" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları