Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir? A) Başarılı roman yazmak, hayalini işletebilen yazarlara özgüdür. B) Şiir çevirisinde başarı, çevirmenin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir? A) Başarılı roman yazmak, hayalini işletebilen yazarlara özgüdür. B) Şiir çevirisinde başarı, çevirmenin."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir? A) Başarılı roman yazmak, hayalini işletebilen yazarlara özgüdür. B) Şiir çevirisinde başarı, çevirmenin şiiri iyi anlamış olmasına bağlıdır. C) Düşüncelerimizi konuşarak daha canlı ve etkili bir biçimde anlatabiliriz. D) Sanatta önemli olan, anlamın gizli kalmasıdır.

2 CEVAP: B Çünkü; “B” şıkkındaki “anlamış olmasına” sözcükleriyle ulama yapılabilir.

3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -yor ekinin daraltıcı etkisi (özelliği) yoktur? A) Dünden beri adını sayıklıyor. B) Her okul çıkışı beni bekliyor. C) Çarşıdan her gördüğünü istiyor. D) Yapma çiçeklerden harikalar yaratıyor.

4 CEVAP: D Çünkü; “A”, “B”, “C” şıklarındaki “–yor” eki daraltma özelliği gösterirken “D” şıkkında her hangi bir daralma görülmemektedir.

5 Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde daralma yoktur? A) Başlıyor B) Vermiyor C) Temizliyor D) Biliyor

6 CEVAP: D Çünkü; “D” şıkkında bir daralma görülmüyor.

7 "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu." Cümlesinde altı çizili sözcükteki ses olayı aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)Onu sevdiğimi biliyor. B)Onun yolunu gözlüyor. C)Yeni arabasını satıyor. D)Herkes sıraya giriyor.

8 CEVAP: B Çünkü; “B” şıkkında bir daralma vardır.

9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek vardır? A)Bol bol örnek vererek konuların daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. B)Dershanelerde her konuda bol bol test bulabilirsiniz. C)Buraya park edemezsiniz, levhasını görmemiştim. D)Mavi renkteki bütün kalemlerini almıştı.

10 CEVAP: A Çünkü; “A” şıkkındaki “sağlıyor” kelimesi ünlü daralmasını gösteriyor.

11 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ulama"ya bir örnek vardır? A)Yazın köyüne gider, çocukluk özlemini giderirdi. B)Çocukları sorunları gün geçtikçe azalıyor. C)Gümrük Birliği'ne girmemize az bir zaman kaldı. D)Umutsuz dertlerin de elbet bir çözümü vardır.

12 CEVAP: A Çünkü; “A” şıkkındaki “çocukluk özlemini” sözcüklerinde bir ulama örneği vardır.

13 İçeridekiler şimdi eski bir şarkıyı söylüyorlardı. Bu cümlede altı çizili sözcükteki ses olayı aşağıdakilerden hangisidir? A)Ünlü türemesi B) Ünsüz benzeşmesi C)Ünlü daralması D) Ünsüz yumuşaması

14 CEVAP: C Çünkü; “söylüyorlardı” sözcüğünde ünlü daralması görülüyor.

15 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ünlü düşmesi"ni örnekleyen bir sözcük vardır? A)Özlediğimiz her şey bu kentte vardı. B)Güzel sanatlar alanında çok ilerledik. C)Savaşlar biterse bir gün, rahatlayacağız. D)Odanızdaki eşyaların hepsi antika mı?

16 CEVAP: C Çünkü; “C” şıkkında “biterse” sözcüğünde bir ünlü düşmesi vardır.

17 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi vardır? A)Karşımıza her gün ayrı bir sorunla çıkıyordu. B)Eve gelince dolaptan tam üç bardak soğuk su içtim. C)Önlemlerinizi bugünden almazsanız sonra üzülürsünüz. D)Kuyunun dibinde elli santim su kalmıştı.

18 CEVAP: A Çünkü; “A” şıkkında bulunan “ayrı” sözcüğünde ünlü düşmesi görülür.

19 Senin derdin dert midir, benim derdim yanında Bu cümledeki altı çizili sözcükte görülen ses olayı aşağıdakilerin hangisinde yoktur? A)Çaldığım her kapı yüzüme kapanıyor. B)Bize bu mağazayı devreden kişi uzaktan akrabamız oluyor. C)Artık o güzelim meyvelerin tadını bile unuttuk. D)Denizin derinliğini anlayabilmek için bir alet sarkıttılar.

20 CEVAP: B Çünkü; “D” şıkkında yumuşamaya örnek yoktur.

21 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılamaz? A) Çevirmen, eseri kendine özgü üslubuyla şekillendirerek okuyucuya ulaşmaya çalışır. B) Bir çevirmen, her eserin çevirisinde başarılı olmayabilir. C) Çevirmen, üslupça kendine yakın sanatçıların eserlerini seçmelidir. D) İyi bir çeviride eserin üslubunun da göz önünde bulundurulması gerekir.

22 CEVAP: B Çünkü; “B” şıkkında hiçbir ulama örneği yoktur.

23 Aşağıdakilerin hangisinde ünlü düşmesi vardır? A) Gönül B) Burun C) Kalbi D) Kolu

24 CEVAP: C Çünkü; “C” şıkkında “kalp” sözcüğü düşmeye uğrayarak “kalbi” şeklinde şekillenmiştir.


"Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir? A) Başarılı roman yazmak, hayalini işletebilen yazarlara özgüdür. B) Şiir çevirisinde başarı, çevirmenin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları