Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

2 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Bilgisayarlara zarar verme potansiyeline sahip ve bu amaçla yazılmış programlardır.

3 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Virüsler genellikle programcılık ve bilgisayar bilgisi iyi olan kişiler tarafından psikolojik olarak kendilerini gösterme ihtiyaçları ve para kazanma amacıyla yazılır.

4 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Virüsler disketlerden,CD'lerden, internetten,bir bilgisayar takılan ikinci bir sabit diskten ya da ağ üzerindeki başka bir bilgisayardan bulaşabilir. Virüsler bilgisayarların önce RAM belleğe yerleşirler ve oradan da diğer ortamlara geçerler.Dolayısıyla virüs RAM bellek üzerinde çalışmış iken silinemez.

5 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Virüsler bilgisayarlardaki yazılım ve donanımlara zarar verirler.Örneğin Çernobil virüsü bilgisayarın ana kartı üzerinde bulunan bios'a girerek bilgisayarın çalışmasını engellemiş ve hard diske zarar vererek bir çok bilginin silinmesine neden olmuştur.

6 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Bir virüs aktif olmak için belli bir şartın yerine gelmesini bekleyebilir. Bu bir dosyanın çalıştırılması ya da bir tarihin gelmesini beklemek olabilir. 

7 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ 1.Açılış sektörü Virüsleri : Açılış disketlerinin açılış sektörüne yerleşir ve bilgisayar açılınca etkinleşirler.Reset yoluyla silinemezler.Bilgisayarın temiz bir sistem disketi ile açılması ya da antivirüs programı yardımıyla temizlenebilir. 

8 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ 2.Komut İşlemci Virüsleri : İşletim sistemi dosyalarına bulaşır ve bu dosyalara girdikten sonra kolayca yayılırlar.Özellikle Command.com dosyasını hedef alırlar. 

9 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ 3.Genel Amaçlı Virüsler : Kolayca farklı dosya türlerine bulaşabilirler.Alt dosyalar yerine genel amaçlı sistem dosyalarına ve açılış sektörlerine bulaşırlar. 

10 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ 4.Çok Amaçlı Virüsler : Açılış sektörü komut işlemcisi ve genel amaçlı virüslerinini en güçlü özelliklerine sahiptir.Bir dosyadan diğer dosyalara ulaşmak için birden fazla yol ve teknik kullanırlar. 

11 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ 5.Kütük Tipi Virüsler : İşletilebilir dosyalara bulaşarak yayılırlar. Bellekte yerleşik kalan ve kalmayan tipleri vardır. 

12 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ 5.Bellekte Yerleşik Duran (TSR) Virüsler : Bulaştıkları bir dosyanın çalıştırılması ile belleğe yerleşerek diğer program dosyalarına bulaşırlar. 

13 Bilgisayar virüsünden korunma yolları
Elinizdeki anti-virüs programlarına sonuna dek güvenmeyin. Bugün 23, 000'ün üzerinde virüs var. Sadece civarında Macro ve Trojan virüsü söz konusu. Anti-virüs üreticilerinin sitelerini gezerek yeni virüsler hakkında bilgi edinin. 

14 Bilgisayar virüsünden korunma yolları
Sisteminizi boot ederken disket sürücüsünde disket olmamasına dikkat edin. Böylelikle çoğunlukla boot virüslerinin önüne geçersiniz. Eğer boot virüsü olan bir disket varken boot ederseniz, virüs aktif hale gelir ve RAM'de saklanır. Genellikle hafızanın üst kısımlarında saklandıkları için DOS'un gördüğü hafıza miktarı düşecektir (Mesela 640K yerine 639K görürsünüz). Bu şekilde boot virüslerinden haberdar olabilirsiniz. Ancak "stealth" virüsleri de hesaba katmak lazım. . . 

15 Bilgisayar virüsünden korunma yolları
Eğer tüm çabalarınıza rağmen sisteminize bir virüs bulaşmışsa, yapacağınız ilk şey soğukkanlı olmak! Eğer paniklerseniz muhtemelen virüsten kurtulmak için format atmak gibi gereksiz arayışlara yönelebilirsiniz. Öncelikle virüsün ne tür bir virüs olduğunu, özelliklerinin ne olduğunu bulmaya çalışın. Piyasadaki her virüs zarar verir diye bir kural yok. Belki de tamamen zararsız ya da kolayca temizlenebilecek bir virüs için kıymetli verilerinizi kaybedebilirisiniz! 

16 Bilgisayar virüsünden korunma yolları
Sizin için önemli olan tüm programların ve herşeyden önemlisi verilerin yedeğini MUHAKKAK alın. Haydi programlar neyse; ama kişisel verilerinizi tekrar bulma şansınız yoktur! Mutlaka write- protect'i açık olan "temiz" bir sistem disketi bulundurun. Mümkünse virüs taraması yapmadan önce sistemi böyle bir disketle açın. Kimden geldiğini bilmediğiniz mailleri açmayınız, güvenliği hakkında hiçbir fikre sahip olmadığınız sitelerden dosya dowland etmeyiniz. 

17 Beni izlediğiniz ve dinlediğiniz için teşekkür ederim
Siteme soru yazarsanız cevaplarım HAZIRLAYAN BEYZA ARSLANTÜRK Web sitem :


"BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları