Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…"— Sunum transkripti:

1 SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
SLAYT GEÇİŞLERİ İÇİN… LÜTFEN TIKLAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz

2 Bandırma Vapuru Burası Samsun... Yıllar öncesinde bu sulara yanaşan bir vapur bir milletin tarihini değiştirdi…

3 9 Mart 1919 Samsun İngiliz Askerlerince İşgal Ediliyor...

4 kadar kolay alınamayacağının ilk göstergesi olmuştur !
İngiliz askerlerinin Samsun’u işgali ile birlikte Türk makinalı tüfek birliğinden bir grup asker, Teğmen Hamdi liderliğinde dağa çıkar. Bu, İngilizlere Türkiye'nin sanıldığı kadar kolay alınamayacağının ilk göstergesi olmuştur !

5 Samsun'lu, Vatanını Kolay Kolay Vermeye Niyetli Değildir !
Makinalı tüfek birliğinin bu direnişi Samsun halkına moral kaynağı olmuş ve mahalle mahalle silahlanmalar başlamıştır. Samsun'lu, Vatanını Kolay Kolay Vermeye Niyetli Değildir !

6 EY Vahidettin ! Halkına Sahip Çık ! Boyun Büksünler !
Samsun’daki bu direniş hareketleri, İngiliz kuvvetlerinin Samsun’u padişaha şikayetine neden olmuştur. EY Vahidettin ! Halkına Sahip Çık ! Boyun Büksünler !

7 Türk milletine en büyük
O dönem işgal kuvvetlerine direnmek bir tarafa, yardımcı olun padişah, konuyla ilgilenmesi için ordusunun usta isimlerinden birisini Samsun’a gönderecektir… İşte Vahidettin'in Türk milletine en büyük faydası bu noktada olmuştur !

8 padişahla olan bu görüşmesini
O yıllara kadar çeşitli cephelerde üstün kahramanlıklar gösteren, Osmanlı’nın kahramanı Mustafa Kemal, Padişahın huzuruna çağırılır… Mustafa Kemal, padişahla olan bu görüşmesini daha sonra şöyle anlatacaktır :

9 “ Padişah Vahdettin’den önce beklemediğim bir tepki almıştım;
-Paşa, Paşa!... Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin! Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bir tarih kitabı göstererek…)! Bunları unutun, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir... Paşa, Paşa...Devleti kurtarabilirsin!... Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?... O Vahdettin ki... bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur? Aldatıldığını mı anlamıştı? Fakat, böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim: -Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim...Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz...”

10 Bu görüşmeden sonra Atatürk, vatanı, içini burkan bitik halinden kurtarmak için atacağı ilk adımın zamanının geldiğini düşündü. Üstelik halkın düşmana karşı kendiliğinden direnişe geçmesi, bu adım için Samsun’un doğru yer olduğunu gösteriyordu !

11 16 Mayıs 1919 Mustafa Kemal, üç günlük yolculuk öncesi son hazırlıklarını gerçekleştirdi ve Gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu ile birlikte 18 kişilik mürettebat Bandırma Vapurundaki yerini aldı.

12 Tarihi Yolculuğundaki
III. Kolordu Komutanı Kurmay Albay Refet Bey (General Bele), Müfettişlik Kurmay Başkanı Kurmay Albay Manastırlı Kâzım Bey (General DIRIK), Müfettişlik Sağlık Bakanı Doktor Albay İbrahim Talî Bey (ÖNGÖREN), Kurmay Başkan Yardımcısı Kurbay Yarbay Mehmet Ârif Bey(AYICI), Karargâh Erkân-ı Harbiyesi İstihbarat ve Siyâsiyât Şubesi Müdürü Kurmay Binbaşı Hüsrev Bey(GEREDE), Müfettişlik Topçu Komutanı Topçu Binbaşı Refik Bey(SAYDAM), Müfettişlik Başyaveri Yüzbaşı Cevad Abbas(GÜRER), Kurmay Mülhakı Yüzbaşı Mümtaz (TÜNAY), Kurmay Mülhakı Yüzbaşı İsmail Hakkı (EDE), Müfettişlik Emir Subayı Yüzbaşı Ali Şevket (ÖNDERSEV), Karargâh Komutanı Yüzbaşı Mustafa Vasfi (SÜSOY), Kurmay Başkanı Emir Subayı ve Müfettişlik Kâlem Âmiri Üsteğmen Arif Hikmet (GERÇEKÇI), İaşe Subayı Üsteğmen Abdullah(KUNT), Müfettişlik İkinci Yaveri Teğmen Muzaffer (KILIÇ), Şifre Kâtibi, Birinci Sınıf Kâtip Fâik (AYBARS), Şifre Kâtibi Yardımcısı, Dördüncü Sınıf Kâtip Memduh (ATASEV). Bandırma Vapuru'nun Tarihi Yolculuğundaki Mürettebat

13 Mustafa Kemal, üç günlük yolculuk süresince uyuyamadı
Mustafa Kemal, üç günlük yolculuk süresince uyuyamadı. Bir memleketi kurtarmak için atılacak dev bir adımdı ve bu işin başarısızlığı bir milletin yok olması anlamına gelecekti.

14 Bandırma vapuru 17 Mayıs günü saatler 21:30’u gösterirken İneboluya ulaşır.
Kurtuluş adına dalga kıran Bandırma 18 Mayıs 1919 Pazartesi günü Samsun’a ulaşır.

15 19 Mayıs 1919 Günü Kurtuluşa İlk Adım Atılmıştır !
Bandırma vapurunda askeri kıyafeti ile Osmanlı’nın görevli askeri olan Mustafa Kemal, Samsun’a çıktıktan sonra 19 Mayıs Günü Milli Mücadele hareketi için görevini bırakır. 19 Mayıs 1919 Günü Kurtuluşa İlk Adım Atılmıştır !

16 Bandırma vapuru’nun İstanbul’dan demir alması ile başlayan bu Kurtuluş yolculuğu, 19 Mayıs Günü resme atılmış ve yıllar süren mücadele ile kazanılmıştır.

17 Mustafa Kemal ATATÜRK, 19 Mayıs’ın öneminin sonraki nesillere anlatılması, milli mücadelenin ne zorluklarla verildiğinin unutulmaması için 19 Mayıs’ın kutlanmasını istemiştir.

18 19 Mayıs Gencecik yaşında vatanı için kan döken gençlerimizin kurtuluş bayramıdır !

19 19 Mayıs'ı sadece sportif hareketler bayramı olarak görenlere inat !

20 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN !

21 Mike Oldfield - Hibernaculum
FON MÜZİĞİ Mike Oldfield - Hibernaculum FOTO MONTAJ Slaytizle.com FOTOĞRAFLAR İnternet Arşivi Slaytizle.com

22 TÜRKİYE’NİN SLAYT PORTALI

23 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !

24 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !

25 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !

26 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !


"SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları