Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL YETENEK “Temel yetenek, bir işletmeyi başka işletmelerden ayıran, işletmenin vizyonunun gerçekleştirmesinde rol oynayan, rakipler tarafından kolayca.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL YETENEK “Temel yetenek, bir işletmeyi başka işletmelerden ayıran, işletmenin vizyonunun gerçekleştirmesinde rol oynayan, rakipler tarafından kolayca."— Sunum transkripti:

0 Menderes KÖMÜR Ali BİNBOĞA Murat BULUT

1 TEMEL YETENEK “Temel yetenek, bir işletmeyi başka işletmelerden ayıran, işletmenin vizyonunun gerçekleştirmesinde rol oynayan, rakipler tarafından kolayca taklit edilemeyen bilgi, beceri ve yeteneği ifade etmektedir.”

2 Müşteriler için görülebilir değere sahip, Rakiplere göre emsalsiz
TEMEL YETENEK Temel yetenekler bütünleştirilmiş ve organizasyonel öğrenme prosesleri tarafından koordine edilmiş; Müşteriler için görülebilir değere sahip, Rakiplere göre emsalsiz Zor taklit edilebilen Bir çok pazara potansiyel giriş sağlayabilen, teknolojilerin, süreçlerin ve bakış açılarının bütünüdür.

3 TEMEL YETENEK İLİŞKİLİ KAVRAMLAR

4 ÖZELLİKLERİ Müşteri Değeri Rakiplerden Farklılık
Hamel ve Prahald, “Geleceği Kazanmak” adlı eserinde bir becerinin temel yetenek olarak görülebilmesi için üç özelliğe sahip olması gerektiğini söylemektedirler. Bunlar: Müşteri Değeri Rakiplerden Farklılık Yaygınlaştırılabilirlik

5 ÖZELLİKLERİ Temel yetenek, ürünleri ve işlevleri değil, bilgi, beceri ve yetenekleri ifade eder. Temel yetenek esnek ve uzun dönemli olmalıdır. Temel yetenekler sınırlı olmalıdır. Temel yetenekler, organizasyonun hakim olabileceği alanlarda olmalıdır. Temel yetenekler, organizasyon yapısına uyum sağlayabilmelidirler.

6 Temel Yetenek; Değer yaratabilmeli, Taklit edilememeli,
İkame edilemez olmalı, Nadir bulunur olmalıdır.

7 TEMEL YETENEKLERİN BELİRLENMESİ

8 TEMEL YETENEKLERİN İŞLETMEYE ETKİSİ
Temel yetenekler müşteri faydasını ve işletmenin değerinin yükselmesini belirler. Temel yetenekler işletmenin başarısı üzerinde belirleyici rol üstlenir Temel yetenek, anlamlı bir rekabet avantajı sağlar Temel yetenekler işletmelerin daha iyi yaptığı işlere odaklanmasını ve daha verimli çalışmasını sağlar

9 REKABET AVANTAJI Temel yetenek, bir firmanın rakiplerine kıyasla iyi yaptığı iştir. İşletme rakiplerine oranla iyi olduğu bir ya da bir kaç temel yeteneğini geliştirerek rekabet avantajı elde edebilir.

10 KABİLİYET - REKABET Her temel yetenek bir kabiliyettir, ama her kabiliyet bir temel yetenek değildir.

11 Temel Yeteneklerin Geliştirilmesinin Önemi
Karı maksimize etmek isteyen bir işletme temel yeteneklerine yatırm yaparak, kaliteyi arttırmalıdır.  İşletmeler mevcut yeteneklerini günün koşullarına uyduracak çalışmalar yaparken, yeni temel yetenekler de geliştirmelidirler.

12 “Benim temel yeteneklerim nelerdir?”
Her işletme müşterilerini rakiplerden daha çabuk memnun edebilecek kendi temel yeteneklerini tanımlamalı, bunu korumaya ve geliştirmeye konsantre olmalı veya yeni temel yetenekler oluşturmalıdır.

13 TEMEL YETENEKLERİN TEST EDİLMESİ
Avantaj sağlayacak ve rekabet gücünü arttıracak, rakiplerine karşı üstün pozisyona gelecek teknoloji, know-how veya süreçler açısından işletme ne durumdadır? Yeni faaliyet alanlarına giriş imkanı sağlıyor mu?

14 Temel yetenekler rakipler tarafından kesinlikle taklit edilemeyecek şekilde emniyet altına alınmış mı? Temel yetenekler birçok faaliyet alanına hizmet ediyor mu?

15 DÜNYA VE TÜRKİYE’DEN ÖRNEKLERLE FİRMA TEMEL YETENEKLERİ

16 satın alma gücüne bağlı fiyatlandırma yapması

17 -

18

19

20

21

22

23


"TEMEL YETENEK “Temel yetenek, bir işletmeyi başka işletmelerden ayıran, işletmenin vizyonunun gerçekleştirmesinde rol oynayan, rakipler tarafından kolayca." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları