Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elektrik Enerjisi Üretimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elektrik Enerjisi Üretimi"— Sunum transkripti:

1 Elektrik Enerjisi Üretimi

2 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Hidroelektrik santraller;

3 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Termik santraller;

4 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Santrallerin Elektriksel Donanımları Santrallerdeki elektrik enerjisi üretiminde kullanılan üniteler şunlardır: Alternatör (Generatör) ve uyartım sistemleri (Ana ve yedek) Devir ve gerilim ayar sistemleri (Regülatörler) Transformatörler ve akü şarj sistemi ile kesintisiz güç kaynakları Dizel grubu Santral kumandası ve güvenlik devresi sistemleri Ölçü ve kontrol elemanları

5 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Elektrik santrallerinde, öncelikle mekanik enerji elde edilir ve bu enerji bazı düzeneklerle jeneratör miline aktarılır. Jeneratörler ise mekanik enerjiyi alternatif elektrik enerjisine dönüştürür. Jeneratörlerin ürettikleri gerilim, güç trafoları yardımıyla yükseltilerek alıcılara gönderilir.

6 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Jeneratörde üretilen elektrik enerjisi, önce kablolar yardımıyla dağıtım odasına aktarılır. Dağıtım odasından güç trafosuna, güç trafosundan da yükseltilerek kesiciye gelir.

7 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Kesiciden bara ayırıcılarına, bara ayırıcılarından baralara, baralardan tekrar kesiciye, kesiciden hat çıkış ayırıcısına, oradan da enerji nakil hatlarına iletilerek alıcılara gönderilir.

8 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Bu sistem dönüşümünü sağlayan şalt sahalarıdır. Bir santralde enerji üretiminin sürekliliği ve işletme güvenliği, yardımcı ünitelerin kaliteli ve hızlı devreye girmesi ile sağlanır.

9 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Enerjinin sürekliliği bakımından, bir arıza sırasında yardımcı ünitelerin hemen devreye girebilmesi için alınacak önlemler şunlardır: Enterkonnekte şebekeden alınacak bir hatla santralin kendi gereksinimini temin edebilecek bir transformatör bağlantısı olmalıdır. Santralde yedek olarak bir dizel alternatör sistemi bulunmalıdır. Akü ve akü şarj sistemi bulunmalıdır.

10 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Santral Kumanda ve Güvenlik Devresi Sistemleri Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan tüm sistemlerle ilgili gözlem, ölçüm, kontrol ve gerektiğinde müdahale santral kumanda odalarında yapılır.

11 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Kumanda odalarında santrallerin bütün birimlerini ayrı ayrı kontrol ve kumanda edebilecek sistemler vardır. Genellikle duvar ve masa tipi panolarla ve monitörlerle donatılmışlardır.

12 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Enerji üretiminde kullanılan tüm birimlerle ilgili bilgiler, otomatik kumanda yoluyla panolarda bulunan ışıklı veya sesli cihazlara iletilir. Ayrıca, panolarda bulunan ölçü aletlerinden olumlu veya olumsuz tüm durumlar gözlemlenip kaydedilebilir.

13 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Santral kumanda merkezinde enerji kesilmesine karşı, kontrol ve güvenlik sistemine yedek enerji sağlayan sistemler kurulmalıdır. Bu konuda komşu santral ile yapılan bağlantılardan ya da akü şarj sistemlerinden yararlanılabilir.

14 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Santraller Arası Haberleşme Sistemleri Yüksek gerilim şebekelerinde santraller, trafo merkezleri ve dağıtım merkezleri arası haberleşme, güvenli ve sürekli bir besleme yapabilmek için çok önemlidir.

15 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Haberleşme için kuranportör cihazlarının yanı sıra, telefonlar ve telsizlerden de yararlanılır. Son dönemde yapılan çalışmalarla santraller ve enerji iletim-dağıtım şebekeleri arası haberleşmeler cep telefonu üzerinden gerçekleştirilecektir

16 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Santraller arası haberleşme, kuranportör denilen cihazlarla sağlanır. Kuranportör bir nevi telefondur. Haberleşme yüksek gerilim iletkenleri üzerinden yapılır. Ayrıca haberleşme iletkeni kullanılmaz.

17 Ülkemizdeki Başlıca Santraller

18 Ülkemizdeki Başlıca Santraller
Kuranportör cihazı, yüksek frekans sinyali üzerine daha alçak frekanslı bir sinyalin bindirilmesini ve uzak mesafelere gönderilmesini sağlar. Yüksek gerilimin frekansı 50 Hz olmasına karşın, kuranportör cihazı ile yapılan haberleşme frekansı kHz.'dir.


"Elektrik Enerjisi Üretimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları