Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler"— Sunum transkripti:

1 Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
Bir canlıda karakterlerin oluşumunu genetik yapı ve çevre koşulları etkiler. Canlıda görülen özelliklerin bazıları sadece kalıtsal olmasına rağmen, bazıları kalıtım ve çevrenin karşılıklı etkileşimiyle ortaya çıkabilir.

2 Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
Farklı ortamlarda yetiştirilen tek yumurta ikizlerinde boy, kilo, zekâ seviyesi gibi özelliklerde farklılık olduğu gözlenmiştir. Yine Sirke sinekleri 16 C nin altında yaşarlarsa normalde kıvrık kanatlı olmalarına rağmen düz kanatlı olurlar. Ancak altı parmaklık,göz rengi,kan grubu gibi kalıtımsal olaylar çevre etkisi ile değişmez

3 Karakterlerin oluşmasında etkili olan faktörler
Karakter : Kalıtım ve çevrenin etkisiyle canlıda ortaya çıkan özelliklere denir.Göz rengi, boy uzunluğu, kan grubu, deri rengi, dil yuvarlama vb. 1-Kalıtım : Çevrenin etkisi olmadan DNA üzerinde bulunan genlerin etkisiyle ortaya çıkan karakterlerdir. Kan grubu, göz rengi, renk körlüğü, kısa parmaklılık, insanların hastalıklara karşı antikor üretmeleri vb. 2-Kalıtım + Çevre : Bazı karakterlerin ortaya çıkması genler ile çevre arasında etkileşim sonucu oluşur.

4 MUTASYON: Genlerde meydana gelen kalıtsal değişikliklere mutasyon denir. Mutasyona uğrayan gene mutant gen denir. MUTASYONLARA NEDEN OLAN ETKİLER ŞUNLARDIR. 1-Radyasyon ( mor ötesi, kızıl ötesi ışınlar X ışınları, α , β ışınları. vb.;) 2-Radyoaktif maddeler 3-ASİT VE BAZLIK MADDELER 4-Yüksek sıcaklık- 5-HAVA 6-SU KİRLİLİĞİ 7- SİGARA 8-Kimyasal maddeler

5 MUTASYON: Mutasyonlar genellikle öldürücüdür. Çok azı canlının daha iyi özellikler kazanmasına sebep olur. Radyasyon veya çeşitli kimyasal maddeler alan bir kişinin kendiside bundan olumsuz etkileneceği gibi genleriyle bu olumsuzluk çocuklarına da geçebilir

6 MUTASYON: Mutasyonlar gen yapısında meydana gelen değişmelerle oluşabileceği gibi kromozom sayısı ve yapısında meydana gelen değişmelerle de oluşabilir. DNA hücre bölünmeden önce kendini eşlerken bir hata yaparsa üzerindeki genlerde hatalar oluşacağından canlının özellikleri değişebilir. Bu genlere mutant gen denir.Mutasyona neden olan etkenlere mutajen denir.. Kromozom parçalarının yer değiştirilmesi, parça ayrılması, ters dönmesi, koptuğu yere bağlanması şeklindedir. Çoğu öldürücüdür

7

8 Mutasyon Örnekleri 1-Kanser 2- Gelişme bozuklukları 3-Altı parmaklılık
4-Geri zekalılık 5-Yapışık ikizlilik 6-Eksik organlı çocuklar 7-Albinoluk 8-Kısa bacaklılık 9-Doğum lekeleri, Bu örneklere benzer daha birçok örnek verilebilir.

9 Mutasyon genetik bir kazadır!

10 ALBİNO

11 albinizm

12 PARMAKLARA DİKKAT EDELİM

13

14 Albino kız

15 Albino kaplan

16

17 Mutasyon sonucunda üç ayağı oluşan bir kuzu.
Mutasyon ürünü olan sakat eller Mutasyon sonucunda üç ayağı oluşan bir kuzu. Meyve sinekleri

18 YAPIŞIK PARMAKLILIK

19

20 Down sendromu (47kromozom)

21 DOWN (45+XX, 45+XY)

22 mongolizm down sendromu

23 Mongolizm ( Dawn Sendromu)

24

25 KLEİNFELTER (44+XXY )

26

27 TURNER (44+X )

28 Kromozom mutasyonları
Zaman zaman televizyonlarda görmüşsünüzdür, 6 ayaklı koyun, iki başlı sığır veya yapışık ikizler. Bu canlıların hepsi mutasyonlar sonucunda sakat kalmışlardır. Özellikle "Çernobil" faciasından sonraki kuşaklarda korkunç derecede sakatlıklar görülmüştür.

29 Mutasyona uğramış bir domuz

30 Mutasyona uğramış bir çocuk

31 Van Kedisi

32

33

34

35 Radyasyon ve kimyasal maddelerden kaynaklanan bir mutasyon sonucu bacakları kafasından çıkmış bir meyve sineği

36 KİMYASAL MADDELER

37 Alkol, Radyasyon, Kimyasal Maddeler….

38 RADYASYONA MARUZ KALMAYIN
KİMYASAL MADDELERDEN UZAK DURUN GÜNEŞ IŞIĞINDA FAZLA KALMAYIN RADYASYONA MARUZ KALMAYIN DÜZENLİ BESLENİN VE SAĞLIĞINIZIN KIYMETİNİ BİLİN!..

39 Doğum Lekeleri

40 Değişik göz renkleri

41 Yapışık İkizler

42 Tavşan Dudaklı Çocuk

43 Dört boynuzlu koyun

44 cücelik

45 BALIK PULLULUK

46

47 Ve Sigara…..

48 KULAK MEMESİNİN;YAPIŞIK-AYRIK OLMASI

49 KELLİK

50 KILLILIK

51

52 MUTASYON: Faydalı mutasyonlar yeni kalıtsal özelliklerin oluşmasına neden olur. Bu durum çok uzun bir süreç sonunda bir türden alt türlerin oluşmasına neden olabilir. Bu şekilde canlıların çeşitliliği artar. Mutasyonlar, bir canlının DNA sı üzerinde yani genetik bilgileri üzerinde meydana gelen değişikliklerdir.

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64 YORUMSUZ!!!!

65

66 Bayram TOSUN OSMAN MANİSALI İ.Ö.O. ACIPAYAM DENİZLİ


"Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları