Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kalıtım ve Çevre.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kalıtım ve Çevre."— Sunum transkripti:

1 Kalıtım ve Çevre

2 Modifikasyon Ortam şartlarının etkisiyle, canlının dış görünüşünde meydana gelen, geçici değişikliklere modifikasyon denir. Modifikasyona ışık, ısı, besin, nem gibi çevre koşulları sebep olur. Modifikasyona sebep olan çevre koşulları ortadan kalktığında modifikasyonda ortadan kalkar. En belirgin modifikasyonlar şunlardır: Bir kovanda döllenmiş yumurtadan çıkan arı larvası bal ve çiçek tozuyla beslenirse işçi arı, arı sütüyle beslenirse kraliçe arı olur. Çuha çiçekleri 30–35°C sıcaklıkta beyaz, 15–20°C’de kırmızı çiçek oluşturur. İnsan teni güneşte bronzlaşarak renk değiştirir. Himalaya tavşanının kulak, kuyruk ve ayak tüyleri kışın siyah, yazın beyaz olur. Işıksız ortamda yetiştirilen fidelerin renksiz olup, ışıklı ortamda klorofil sentezleyerek yeşil olması

3 Bir kovanda döllenmiş yumurtadan çıkan arı larvası bal ve çiçek tozuyla beslenirse işçi arı, arı sütüyle beslenirse kraliçe arı olur. İşçi Arı Erkek Arı Dişi Arı

4 Çuha çiçekleri 30–35°C sıcaklıkta beyaz, 15–20°C’de kırmızı çiçek oluşturur

5 İnsan teni güneşte bronzlaşarak renk değiştirir.

6 Himalaya tavşanının kulak, kuyruk ve ayak tüyleri kışın siyah, yazın beyaz olur.

7 Vücut geliştiriciler

8 Şişmanlık ve Zayıflık

9 Adaptasyon • Günümüzde milyonlarca bitki, hayvan ve mikro-organizma türü yaşamaktadır. Değişik türler farklı görünseler de, iç yapıları ve kimyasal süreçleri incelendiğinde benzerlikler görülmektedir ve ortak atadan geldiklerine delil teşkil eder. • Biyolojik evrim türlerin çeşitliliğinin bir çok nesil boyunca geçtikleri süreçler sonucu oluştuğunu belirtmektedir. Türler bir çok özelliklerini doğal oluşan değişimlerin seçilmesini içeren biyolojik adaptasyon sürecinde elde etmişlerdir. Biyolojik adaptasyonlar yapılar, davranışlar ya da psikolojide olan ve canlının bulunduğu çevrede yaşamsal ve üreme kabiliyetlerini genişletecek değişikliklerdir. • Çevre değişiklikleri olduğunda türün adaptasyon özellikleri yeni çevre koşullarında yaşayabilmesi için yeterli olmasa o tür yok olur. Fosiller şu an yok olan canlıların çok önceden yaşadığını gösterir. • Türlerin yok olması sık olan bir olaydır, bir zamanlar dünyada yaşayan çoğu tür şu an yoktur.

10 Kutup ile Ekvator ayıları

11 Çöl ve Kutup Tilkisi

12 Hörgüçlü Deve

13 Çöldeki Kaktüsler

14 Kutuptaki Penguenler

15 Balinalar

16 Bukalemun

17 Kamuflaj Ustaları

18 Mutasyon DNA’nın yapısında meydana gelen değişmeye mutasyon denir.
Mutasyona çoğunlukla, radyasyon, kimyasal maddeler, sıcaklık, kanserojenler, pH değişikliği gibi dış faktörler sebep olur. Nadiren DNA’nın kendini kopyalaması esnasında mutasyon gerçekleşebilir. Canlının vücut hücrelerinde meydana gelen mutasyonlar sonraki nesillere aktarılmaz. Üreme hücrelerindeki mutasyonlar yavruya aktarılır. Mutasyon DNA yapısında meydana gelen bir bozulma olduğundan sonuçları genellikle olumsuzdur. Mutasyon canlının iç, dış yapısında ve vücut fonksiyonlarında bozulmalara sebep olur. Mutasyon, gen ve kromozom mutasyonu olmak üzere ikiye ayrılır. Gen (Nokta) Mutasyonu Gen mutasyonu bir DNA molekülünün belli bir yerinde meydana gelen değişmedir. Kromozom Mutasyonu Kromozomlardan bir parçanın kopması, kopan parçanın ters dönerek bağlanması veya yerine başka bir parça bağlanması gibi durumlarda ortaya çıkan mutasyona kromozom mutasyonu denir. Hücre bölünmesi sırasında ortaya çıkan kromozom sayısındaki artma veya azalmada kromozom mutasyonudur.

19 Dört boynuzlu koyun

20 Mongolizm ( Dawn Sendromu )

21 Albino kız

22 Albino kaplan

23 Tavşan Dudaklı Çocuk

24 Yapışık İkizler

25 Değişik göz renkleri

26 Doğum Lekeleri

27 Van Kedisi

28 Alkol, Radyasyon, Kimyasal Maddeler….

29 Ve Sigara…..

30 Doğal Seleksiyon 1850’li yıllara kadar Manchester bölgesinde güve kelebekleri açık renkliydi. Bu kelebekler açık renkli ağaç gövdelerinde kuşlar tarafından fark edilmiyordu.1850’li yıllardan sonra sanayi devrimiyle, kirliliğe duyarlı likenlerin yok olması, ağaç gövdelerinin is ve kurumla kaplanması sonucu beyaz güve kelebekleri kolayca fark edilmeye başlandı. Ortama uygun rengi olan siyah güve kelebekleri kuşlar tarafından fark edilmediği için çoğalmaya devam ederken beyaz güve kelebeklerinin sayısı sürekli azalmıştır. Çevre şartlarına uyum sağlayamayan canlıların yok olmasına doğal seleksiyon denir. İnsanların, daha verimli bitki ve hayvan ırkları elde edebilmesi için yaptığı seçime yapay seleksiyon denir.


"Kalıtım ve Çevre." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları