Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 20120905058
KARIŞIMLAR FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ

2 KARIŞIMLAR Birden fazla maddenin (element ya da bileşiklerin) özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım denir. Deniz suyu, hava, toprak, petrol, çorba, salata, gazoz,  vb. birer karışımdır.

3 KARIŞIMLAR HOMOJEN KARIŞIMLAR HETEROJEN KARIŞIMLAR

4 Homojen karışımlara genel olarak çözeltiler de denir.
HOMOJEN KARIŞIMLAR HETEROJEN KARIŞIMLAR  Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her tarafına eşit olarak dağılmasıyla oluşan karışımdır. Homojen karışımlara genel olarak çözeltiler de denir. Tuzlu su, kolonya, hava, şekerli su, maden suyu, gazoz, alaşımlar…  Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her tarafına eşit olarak dağılmaması ile oluşan karışımdır. Çamurlu su, salata, su- zeytinyağı, ayran, kan, tebeşir tozu-su…

5 Örneğin ; Çayın içine şeker attığımızda şeker çayın içinde çözünür
Örneğin ; Çayın içine şeker attığımızda şeker çayın içinde çözünür. Şeker çayın içinde eşit olarak dağılır bu nedenle karışım homojendir. Örneğin ; Toprak heterojen bir karışımdır. Toprağı oluşturan maddeler her katmanda aynı oranda değildir.

6 Homojen Karışım Heterojen Karışım

7 Çözelti Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir.

8 KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özellikleri değişmez. Saf değildir. Belirli bir erime ve kaynama noktaları yoktur. Fiziksel yöntemlerle ayrıştırılabilirler. Belirli bir birleşme oranları yoktur. Karışımın öz kütlesi sabit değildir.

9 çözücü çözünen Çözelti

10 Çözücü: Çözelti miktarca fazla olan ya da halini (katı, sıvı, gaz) belirleyen bileşenidir.
Çözünen: Çözücüye göre daha az miktarda bulunan çözelti bileşenidir.

11 Çözelti örnekleri

12 Çözünme nedir? Çözücü ve çözünen maddelerin birbiri içerisinde iyonlarına veya moleküllerine kadar ayrılmasına denir.

13 Çözünme nasıl gerçekleşir
Çözücü maddelerin tanecikleri ile çözünen maddelerin tanecikleri yani molekülleri veya iyonları etkileşir. Çözünme sonrasında, çözücü ve çözünen tanecikleri birbirlerinin etrafını sardığı için tanecikler çözeltinin her tarafında eşit miktarda bulunur.

14 Çözünme Hızını Etkileyen Faktörler
Sıcaklık: Sıcaklıkla doğru orantılıdır. Çözünenin temas yüzeyini artırırsak artar. Karıştırma, çalkalama ile doğru orantılıdır.

15 Küp şeker mi yoksa toz şeker mi daha hızlı çözünür?
Malzemeler: Sıcak su 3 adet bardak Toz şeker Küp şeker Kaşık

16 Sonuç Olarak Su dolu bardağa bir küp şeker attığımızda şeker su içinde çözünmeye başlar. Eğer küp şekeri toz halinde su içine atarsak çözünme çok daha hızlı gerçekleşir. Suyun sıcaklığı arttırıldığında çözünme hızı da artar.

17 Doğru mu Yanlış mı ? Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. Karışımı oluşturan maddelerin miktarları arasında belirli bir oran vardır Karışımların erime ve kaynama noktaları sabit değildir. Karışımların belirli bir kimyasal formülleri olabilir. Doğru Yanlış

18 Ev ödevi  Akşam yemeğinde yediğiniz yiyecekleri homojen heterojen olarak sınıflandırınız. Bir liste oluşturunuz.

19 Kaynaklar ikokmen.blogcu.com

20 TEŞEKKÜRLER


"FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları