Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
B. ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

2 Element Sembolleri Elementlerin adları genelde elementin özelliklerine göre veya elementi bulan kişinin adı verilmiştir. Elementlerin isimleri ortak bilim dili kabul edilen Latince olarak verilir. Bilimsel çalışmalarda elementler sembolleri ile gösterilirler. Elementleri sembollerle göstermek bilimsel iletisimi kolaylaştırır.

3 Elementlerin sembolleri oluşturulurken;
Öncelikle Latince adlarının ilk harfleri tercih edilmiştir. Hidrojen (Hydrogen) H Oksijen ( Oxygen) O

4 İlk harfleri aynı olan birden fazla element varsa bu durumda sonradan bulunan elementin öncelikle ilk iki harfi sembol olarak kullanılır. Bilgi küpü İkinci harf küçük yazılır Sodyum (Natrium) Na Magnezyum (Mgnesium) Mg

5

6 Şimdi ilk 20 elementin atom numaralarını ve sembollerini öğrenelim

7 Şimdide 20 elementin peryodik tabloya dizilişini görelim..

8 2. Bölüm ATOMUN YAPISI

9 Doğada bulunan tüm elementler atomlardan oluşurlar
Doğada bulunan tüm elementler atomlardan oluşurlar. Bir elementin bütün özelliklerini gösteren en küçük yapı taşına ATOM denir. Bir atom çekirdek ve elektronların yüksek hızla döndüğü enerji düzeylerinden oluşur.

10

11 Elektron: (e- )atomun negatif yüklü taneciğidir
Elektron: (e- )atomun negatif yüklü taneciğidir. Çekirdeğin etrafındaki yörünge üzerinde dolaşır. Atomun hacmini oluşturur. Proton:(p+) atomun pozitif yüklü taneciğidir. Atomun Kütlesinin yarısını oluşturur. Nötron (n0) atomun çekirdeğinde yer alır. Yüksüz bir taneciktir. Atomun kütlesinin diğer yarısını oluşturur.

12

13

14

15

16

17 Nötr bir atomda, proton sayısı elektron sayısına eşittir.
Bir atomun kütlesini atom çekirdeği oluşturur. Elektronlar çekirdeğin etrafındaki yörüngede döner Nötr bir atomda, proton sayısı elektron sayısına eşittir. P+ = e- olur.

18 Atom numarası: (Z)   Bir atomun çekirdeğinde bulunan proton sayısına atomun numarası denir. Proton sayısı= Atom numarası p+=Z Atomun sol alt köşesinde gösterilir.

19 Kütle numarası ( A) Bir atomun kütlesini çekirdeğinin oluşturduğunu öğrendik. Bir atomun kütle numarası proton sayısı+nötron sayısı= kütle numarası p.s + n.s= A

20 Elektronların enerji düzeylerine yerleştirilmesi
3. Bölüm Elektronların enerji düzeylerine yerleştirilmesi


"MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları