Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ

2 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
I. KÖRFEZ SAVAŞI Irak, yılları arasında İran ile yaptığı savaşta ekonomik yönden ağır zarara uğramıştı. Bu zararı karşılamak için 2 Ağustos 1992’ de Kuveyt’ i işgal etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak’ ın Kuveyt topraklarını boşaltması için karar alarak bu kararların uygulanmasını, aksi takdirde güç kullanacağını duyurdu. Irak’ ın bu süre içinde Kuveyt’ i terk etmemesi üzerine ABD’ nin öncülüğündeki hava güçleri 17 Ocak 1991’ de taarruza geçti.

3 ! I. KÖRFEZ SAVAŞI’ NIN SONUCU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ ! I. KÖRFEZ SAVAŞI’ NIN SONUCU Irak, çok uluslu müttefik güçler karşısında başarısız olarak 6 Nisan 1991’ de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin şartlarını kabul ettiğini yazılı olarak ilan etti. Böylece I. Körfez Savaşı sona erdi.

4 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
II. KÖRFEZ SAVAŞI ABD, Irak’ ın Kitle İmha Silahları ürettiğini ve teröre destek verdiğini iddia ederek 20 Mart 2003’ te Irak’ a savaş açtı. ABD bu savaşta BM’ den askeri destek kararı çıkartamamıştır. Bunun üzerine ABD ve İngiltere askerlerinin oluşturduğu koalisyon gücü oluşturulmuş, bu güç 1 Mayıs 2003’ te Irak’ ta Saddam Hüseyin yönetimine son vermiştir.

5 II. KÖRFEZ SAVAŞI’ NIN SONUCU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ II. KÖRFEZ SAVAŞI’ NIN SONUCU Irak’ ta 30 Ocak 2005’ te geçici seçimler yapılmış ve demokratik yönetime geçilmiştir. Ancak ülke henüz huzur ve güvene kavuşamamıştır. Türkiye, II. Körfez Savaşı’ nda ABD’ yi ve koalisyon güçlerini desteklemekle birlikte daha çekimser bir politika izlemiş ve koalisyon güçlerinin Türkiye üzerinden cephe açmasına izin vermemiştir.

6 KÖRFEZ SAVAŞLARI’ NIN TÜRKİYE’ YE ETKİLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ KÖRFEZ SAVAŞLARI’ NIN TÜRKİYE’ YE ETKİLERİ Irak’ a uygulanan ambargo sonucunda Türkiye çok fazla ihracat kaybı yaşamıştır. Kuzey Irak’ ta oluşan otorite boşluğu sebebiyle bölücü terör örgütü, kamplarını buraya taşımış ve bunun sonucunda Güneydoğu Anadolu’ da terör olayları artmıştır.

7 KÖRFEZ SAVAŞLARI’ NIN TÜRKİYE’ YE ETKİLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ KÖRFEZ SAVAŞLARI’ NIN TÜRKİYE’ YE ETKİLERİ Saddam Hüseyin’ in baskısından çok sayıda kişi, Türkiye’ ye sığınmıştır. Bu ülke ekonomisine ciddi bir ekonomik yük getirmiştir. Körfez Savaşları’ nda Türkiye, savaş bölgesi ilan edilmese de yüz binden fazla yabancı turist rezervasyonlarını iptal ettirerek ülkemize gelmekten vazgeçmiştir.

8 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
TÜRKİYE’ NİN KONUMU Orta Asya, Kafkaslar ve Ortadoğu’ da bulunan petrol ve doğal gaz kaynaklarının başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine ulaştırılmasında Türkiye kilit bir noktadadır. Türkiye sahip olduğu yer altı ve yer üstü kaynakları kalkınmasında kullanmak istediği için çeşitli projeler geliştirmektedir.

9 BAKÜ- TİFLİS- CEYHAN PETROL BORU HATTI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ BAKÜ- TİFLİS- CEYHAN PETROL BORU HATTI Bu proje ile Hazar Denizi’ nden çıkarılan petrol Akdeniz’ e ulaştırılmış buradan da dünyaya dağıtılmaya başlanmıştır.

10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
Türkiye çok sayıda madene sahiptir. Yer altı kaynaklarımız arasında bulunan bor, boraks, krom ve toryum sayılabilir. Ülkemizde yüksek miktarda bor maden rezervleri bulunmaktadır. Dünya bor rezervlerinin % 72’ si Türkiye’ dedir. MTA, Etibank ve TPAO gibi kuruluşlar maden çalışmalarını desteklemektedir.

11 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
SU KAYNAKLARI Ülkemizde sulanabilen tarım arazisini artırmak ve sudan enerji elde etmek amacıyla çeşitli projeler yapılmıştır. 1970’ li yıllarda temeli atılan GAP, Türkiye’ nin en büyük, dünyanın 8. büyük projesidir.

12 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
! SONUÇ Komşu ülkelerin siyasi, sosyal ve ekonomik yönden istikrarlı olması ülkemiz açısından önemlidir. Bu nedenle Körfez Savaşları, Türkiye’ yi olumsuz yönde etkilemiştir. Türkiye’ nin sahip olduğu yer altı ve yer üstü kaynaklarını verimli şekilde kullanması, ülkemizi hem ekonomik hem sosyal hem de siyasi anlamda olumlu yönde etkilemektedir.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları