Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER"— Sunum transkripti:

1 7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
SİNİR SİSTEMİ HAZIRLAYAN: ŞEYMA ESER NUMARASI :

2 DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEM
DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER 2’YE AYRILIR: 1) Sinir Sistemi 2)İç Salgı Bezleri Bu dersimizde Sinir Sistemi konusunu işleyeceğiz.

3 SİNİR SİSTEMİ Sinir Sisteminin Görevi:
Vücuda dışarıdan gelen uyarıların değerlendirilmesi Uyarılara uygun tepkilerin oluşmasını sağlamaktır.

4 SİNİR SİSTEMİ Örneğin; Korku uyarıcısıyla heyecanlanma tepkisi,
Sıcaklık uyarısı karşısında terleme cevabı, Korku uyarıcısıyla heyecanlanma tepkisi, Işık uyarısıyla görme olayının gerçekleşmesi, Bilgilerden yola çıkarak düşünme, yazma, okuma gibi olayları gerçekleştirir.

5

6 A) MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ
Merkezi sinir sistemi organlardan oluşmaktadır. Bu organlar şunlardır: Beyin Beyincik Omurilik Soğan Omurilik Omurilik soğanı hariç diğer organlarımız kafatası içinde yer alır. Omurilik ise ense bölgesinden kuyruk sokumuna kadar uzanır.

7 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ

8 BEYİN: 5 duyu organından gelen bilgileri değerlendirir.
Konuşma ve istemli davranışları yönetir. Acıkma, susama, uyku ve uyanıklık halimizi belirler. Vücudumuzun sıcaklığını ve kan basıncını düzenler.

9 BEYİNCİK: Vücudun denge ve hareketini ayarlar.
Kol ve bacaklarımızın uyumlu şekilde çalışmasını sağlar.

10 OMURİLİK SOĞANI: İsteğimiz dışında çalışan iç organlarımızı yönetir. (Karaciğer, mide, akciğer) Solunum, dolaşım, boşaltım ve sindirim sistemimizi yönetir. İsteğimiz dışında da gerçekleştirilen solunum, yutma, kusma, hapşırma, öksürme, kusma, çiğneme gibi olayları yönetir.

11 OMURİLİK: Beynimizle vücut organları arasında bilgi taşınmasını sağlar. Refleks davranışlarını gerçekleştirir.

12 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ

13 B) ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ
Merkezi sinir sisteminin gönderdiği bilgilerin organlara ulaştırılması, Organlardan gelen uyarıların beyne taşınması çevresel sinir sistemi sayesinde gerçekleştirilir. Çevresel sinir sistemi vücudun her tarafını saran sinir hücrelerinden (nöronlardan) oluşmuştur.

14 ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ

15 ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ
Beyin “yazı yazma” kararı almışsa bu kararın parmak kaslarına kadar ulaştırılması gerekir. Aksi taktirde alınan kararlar gerçekleştirilemez. Bu bilgileri ulaştıracak yapılar sinir hücrelerinden oluşmuş olan çevresel sinir sistemidir. Yine sıcak bir cisme dokunduğumuzda “sıcaklık” uyartısının beyne taşınması gerekmektedir.

16 ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ

17    Omurilik soğanı ,   Nöron,     Refleks,               Motor sinirler,          Duyu sinirleri  ,       Dendrit
Yukarıdaki verilen kavramları aşağıdaki uygun boşluklara yazınız Sinir sistemi adı verilen sinir hücrelerinden oluşur. 2. Vücudun denge merkezi dır duyu organlarından aldığı uyartıları beyne ve omuriliğe iletilirler. 4. Sinir hücrelerindeki kısa uzantılara denir. beyinden ve omurilikten aldıkları emirleri kaslara ve organlara iletirler. 6. Vücudumuzun, çevreden gelen ses, ışık gibi uyarılara hızlı ve ani bir hareketle tepki göstermesine denir. Nöron Omurilik soğanı Duyu sinirleri Dendrit Motor sinirler Refleks

18


"7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları