Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ"— Sunum transkripti:

1 DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ

2 SLOGANIMIZ ZORU BAŞARIRIZ,İMKANSIZ İÇİN BİRAZ UĞRAŞIRIZ.

3 GRUP ÜYELERİ: BAŞKAN:SEVİM İREM DIBIRDIK YARDIMCISI:HATİCE YILDIZ
SÜMEYYE ZEYBEK BEYZA PEKER EMİNE GÜNERİ BERRA CEYLAN ELİF ŞENGENÇ HATİCE COŞKUN

4 AÇIKLAMA: Vücudumuzdaki sistemlerin düzenli,birbiriyle uyumlu ve sorunsuz olarak çalışmasını,Denetleyici ve Düzenleyici sistemimiz sağlar. 1=Sinir Sistemimiz,2=iç salgı bezleri,olmak üzere ikiye ayrılır.

5 1=SİNİR SİSTEMİMİZ Sinir sistemimiz vücudumuzdan ve çevreden aldığı bilgileri değerlendirir,bunlara uygun cevaplar oluşturur ve böylece vücudumuzun düzenli ve uyumlu bir şekilde çalışmasının sağlar.2 bölüme ayrılır:Merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi.

6 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ:
BEYİN:Vücudumuzun öğrenme,hafıza ve yönetim merkezidir. 1=Duyu organımızdan gelen bilgileri değerlendirir. 2=Konuşma ve istemli hareketlerimizin gerçekleşmesinin sağlar. 3=Acıkma,susama,uyku ve uyanıklık gibi olayları düzenler. 4=Kan basıncımızı ve vücut sıcaklığımızı ayarlar. 5=Merkezi sinir sistemimizdeki diğer organların yardımıyla organlarımızın ve sistemimizin çalışmasını düzenler.

7 BEYİNCİK:Vücudumuzun hareket ve denge merkezidir.
Kol ve bacaklarımızdaki kasların birbiriyle uyumlu çalışmasını düzenleyerek hareketlerimizin dengeli olmasını sağlar.

8 OMURİLİK SOĞANI:Beyin ve diğer vücut organları arasındaki bağlantıyı sağlar.Omurilik soğanı,isteğimiz dışında çalışan iç organlarımızın kontrol merkezidir. Solunum,dolaşım,boşaltım ve sindirim sistemlerimizin çalışmasını düzenler. Nefes alma,yutma öksürme,çiğneme,hapşırma ve kusma gibi olayları kontrol eder.

9 OMURİLİK:Omurilik soğanından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanır
OMURİLİK:Omurilik soğanından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanır.Omurilik,omurgamız içerisinde yer alan bir sinir kordonudur. Beyinle diğer organların arasındaki bilgi iletimini sağlar. Refleks davranışlarımızı gerçekleştirir.

10 Nöron:Sinir sistemimiz,vücudumuzu ağ gibi saran milyarlarca sinirden meydana gelir.Bu sinirleri,aşağıdaki resimde görülen binlerce sinir hücresi (nöron)oluşturur.

11 OMURİLİK:Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi omuriliğimiz,omurgamızı oluşturan kemiklerin içerisinde bulunur.

12 ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ
Merkezi sinir sistemi dışında yer alan milyonlarca sinir,çevresel sinir sistemini oluşturur.Çevresel sinir sistemi ,merkezi sinir sistemi ile organlar arasındaki iletişimi sağlar.Sinirler beyin ve omurilikten çıkarak deri,gözler,kaslar,dişler ve kemiklerin içi dahil olmak üzere vücudumuzun her yerine dağılır.

13 Sinirlerin bilgi taşıma özelliği sayesinde,çevremizde ve vücudumuzda meydana gelen değişimler hakkında hızlı bir şekilde bilgi ediniriz.Sinirleri,telefon kablolarına benzetebiliriz.Telefon kabloları gibi sinirler de bilgi taşıyarak vücudumuzdaki iletişimi sağlar.

14 UYARI:Ses,ışık,koku,tat,basınç gibi vücudumuzun içinde veya çevremizde meydana gelen ve vücudumuzda belirli bir tepkiye sebep olan etkilere uyarı denir. UYARTI MESAJI:Uyarı,sinirler ile merkezi sinir sistemine uyartı mesajı şeklinde taşınır.Beynimizde oluşan bu cevap yine sinirler aracılığıyla ilgili organ ya da yapılara iletilerek uyarıya tepki verilir.

15 REFLEKS:Vücudumuzun dışarıdan gelen ışık,ses gibi bir uyarıya ani ve hızlı bir hareket ile tepki göstermesine refleks denir.Öksürmek,eline iğne batınca aniden çekmek reflekse örnek gösterilebilir.

16 İÇ SALGI BEZLERİ İç salgı bezlerimiz,denetleme ve düzenleme görevlerini hormon adı verilen özel salgılar üreterek yerine getirir.İç salgı bezlerinin ürettiği hormonlar,görevini düzenleyecekleri organlara,kan yoluyla taşınır.

17


"DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları