Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Abradable hareketli halindeki çok aşınan bölgelerde kullanılan ve ana metali aşınmalardan korumak için kullanılan kompozit malzemedir.  Hareket halindeki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Abradable hareketli halindeki çok aşınan bölgelerde kullanılan ve ana metali aşınmalardan korumak için kullanılan kompozit malzemedir.  Hareket halindeki."— Sunum transkripti:

1

2  Abradable hareketli halindeki çok aşınan bölgelerde kullanılan ve ana metali aşınmalardan korumak için kullanılan kompozit malzemedir.  Hareket halindeki çok aşınan bu bölümler abradable ile kaplanırsa, abradable aşınmaya başlar, ana gövde aşındırıcı etmenlerden korunmuş olunur.  Abradable bu özelliği ile türbin kompardımanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

3  Abradable; alüminyum silisyum ve polyesterden veya alüminyum silikon ve cam tozları ile üretilebilir.(farklı çeşitleri bulunmaktadır)  Silisyum kompozit malzemenin erime noktasını yükselterek bladelerin hızlı dönmesi sonucu oluşan sıcaklıktan dolayı abradable’ın erimesini engeller. Ayrıca abradable oluşan bu sıcaklıktan ana metalin etkilenmesini engellemiş olur.Bu sıcaklık yaklaşık olarak 1350ºC’dir.

4  Gaz türbinleri genelde nikel base alaşımlardan imal edilirler. Fakat mevcut uçak motorlarındaki gaz türbinlerinin çalışma sıcaklığı (1350°C) çoğunlukla kullanılan bu nikel alaşımlarının erime noktasının (1200~1315°C) üzerindedir. Bu problemi aşmak için 2 ana koruma mekanizması geliştirilmiştir. Birincisi bladelerin özel geliştirilmiş soğutma sistemidir ki bu sistem kompresörün son kademesinde alınan havayı kullanarak bladeleri soğutur. İkincisi bladelerin yüzeyine uygulanan ısıl iletkenliği düşük kaplamalardır.

5

6

7  Motor malzemelerinde kullanılan nikel alaşımlar yüksek sıcaklıktan dolayı erimekten korunmaları gerektiği gibi yine yüksek sıcaklıkta karşılaşılan korozyondan da korunmalıdır. Bilindiği gibi motor içerisinde kullanılan malzemelerin yüzeyinde korozyon ;sıcaklıkla ve maruz kalınan yanma ürünleri içerisindeki kirliliklerle ivmelenir. Bundan dolayı motorun sıcak bölümlerindeki komponentlerin korunması için uygulanan kaplamalar hem sıcaklık korozyonuna hem de bu tip yanma ürünlerden dolayı oluşabilecek korozyona karşı koruma sağlama amacıyla uygulanır. Bu kaplama abradable’dır.

8  Ayrıca abradable’ın bu kısımda kullanılmasının bir diğer nedeni ise titanyum alaşımlı bladelerden uçağa yeterli olacak kadar hava girişini sağlar.Fazla giren hava motorun verimini düşürür. İçeri giren hava türbinde sıkışarak JETA1denilen uçak yakıtı ile patlatılır  Bu nedenle bladelerin abradable’a sürtünmesi sağlanarak fazla hava girişi önlenmiş olunur.

9  Abradable’ın kullanılmasının bir diğer nedeni ise bladeler ile nikel base alaşımı arasından yabancı madde geçişinin önlemek amaçlıdır. Bladeler ve nikel base alaşımı arasından herhangi bir yabancı madde girişi uçağın düşmesine sebep olabilir.(özellikle de kuşlar)

10

11

12

13

14  Abradable’ın ısıl iletkenliği düşüktür.  İçerisindeki silisyum sayesinde yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.  Korozyona dirençlidir.


" Abradable hareketli halindeki çok aşınan bölgelerde kullanılan ve ana metali aşınmalardan korumak için kullanılan kompozit malzemedir.  Hareket halindeki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları