Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUHAMMET ÜNSAL ÖĞR. NO:1090320137.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUHAMMET ÜNSAL ÖĞR. NO:1090320137."— Sunum transkripti:

1 MUHAMMET ÜNSAL ÖĞR. NO:

2 AYŞE KULİN

3 HAYATI VE ESERLERİ

4 HAYATI Ayşe Kulin’in ailesi 1897’de Bosna’dan göçüp İstanbul’a yerleşir. Baba tarafı, Boşnakları bir bayrak altına toplayan Kulin Ban’dan gelen Ayşe Kulin, Çerkez asıllı annesi tarafından da Osmanlı’nın son Maliye Nazırı Reşat Bey’in torununun kızıdır.

5 1941 senesinde İstanbul Nişantaşı’nda dünyaya gelen Ayşe Kulin ailenin tek çocuğudur.
Ayşe Kulin’in büyüdüğü yer ise Ankara’dır ve okula da burada başlamıştır. Ayşe Kulin Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirip, çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalışmıştır.

6 İki evlilik yapan Ayşe Kulin dört çocuk annesidir.
Her iki evliliğini de bitirmek zorunda kalan Ayşe Kulin sıkıntılı dönemler geçirmiştir. 1977 yılında gazeteciliğe başlayan Ayşe Kulin öykülerden oluşan ilk kitabını(Güneşe Dön Yüzünü)1984 yılında yayınlar.

7 Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü,Kırık Bebek adı ile senaryolaştırdı ve bu sinema filmi 1986 yılının Kültür Bakanlığı ödülünü kazandı.

8 Aynı yıl sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği’nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödül’ünü kazanan yazar, 1996 yılında Münir Nurettin Selçuk’un yaşam öyküsünün anlatıldığı biyografik çalışması Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayımladı.

9 1996’da Foto Sabah Resimleri adlı öyküsüyle Haldun Taner Öykü Ödülü’nün sahibi olan Kulin,1997 ise aynı adı taşıyan kitabıyla Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazandı.

10 Kulin, okurlarının uyarısı üzerine "Füreya", "Sevdalinka" ve "Köprü" adlı kitaplarının TRT Radyo 1’de kendisinden izinsiz okunduğunu öğrenince kurumu toplam 163 bin 200 TL’lik maddi-manevi tazminat ödemeye mahkûm ettirdi.

11 1997'de yılında okuyucuyla buluşan Adı Aylin adlı biyografik romanı ile İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçilen Kulin, 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabını yayımladı. Geniş Zamanlar 2007 yılında Serdar Akar’ın yönetmenliğinde TV dizisi oldu.

12 1999'da yayımladığı Sevdalinka adlı romanı İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilen Kulin, 2000 yılında yine bir biyografik roman olan Füreyya’yı yayımladı.

13 Ayşe Kulin 2001 yılında yayımladığı Köprü isimli romanında Doğu illerimizde yaşanan dramın kökenleri ve Cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı.

14 2002 yılında Nefes Nefese isimli romanını yayımladı
2002 yılında Nefes Nefese isimli romanını yayımladı. İkinci dünya savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımda kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işlediği bu romanından sonra aynı yıl İçimde Kızıl Bir Gül Gibi’yi okurlarla buluşturan yazar, 2004’te Kardelenler ve Gece Sesleri isimli kitabını yayımlamıştır.

15 Yazmaya ortaokuldayken başlayan Ayşe Kulin yaşı icabı okuduğu Dickens ve Jane Austin romanları onda okuma, Nezihe Meriç’in öyküleri ise yazma tutkusunu geliştirdi.

16 Tam yirmi beş yıl, dosyalarıyla çeşitli yayınevlerinin kapısından dönen Ayşe Kulin umudunu yitirmedi.Kırılıp küseceğine maksadına odaklanıp, tekrar tekrar denerdi.

17 Ayşe Kulin bu kadar akıcı yazılar yazmasının sebebini ise iyi bir gözlemci olmaya, kitaplarında hayatı içtenlikle, hiç ukalalık etmeden, olduğu gibi yansıtmaya ve Türkçe’yi doğru kullanmaya bağlıyor.

18 Ayşe Kulin’in Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun, hayatını, yaptıklarını, başarılarını anlattığı ‘Köprü’ adlı romanı günümüzde diziye uyarlanmıştır.

19 Ayşe Kulin’in yazdığı hemen her kitapta tarihsel bilgilerin yanı sıra (Köprü’de ve Gece Sesleri’nde) illa ki aşk vardır. Yazar bunun bilinçli bir tercih olmadığını, aşkın hayatın içinde olduğunu söyler.

20 Ünlü yazar Ayşe Kulin yazamadığı tıkandığı zamanlar
Ünlü yazar Ayşe Kulin yazamadığı tıkandığı zamanlar.Yazmayı hemen bıraktığını okunmak için bekleyen kitaplarından birini alıp okumaya başladığını söylüyor. Torunlarımı görebilmek için yurt dışına çıktığını müzelere, tiyatrolara, konserlere, sinemaya gittiğini belirtiyor.

21 Ortaokula başladığından beri hep yazar olmayı hayal eden yazar, yazmak benim için bir varoluş nedeni der. Yazarken mutlu, yazarken umutlu, yazarken var olduğu söyler.

22 12 yıl boyunca Resim Heykel Müzeleri Derneği’nin yönetim kurulunda üyelik yapan ünlü yazar Ayşe Kulin klasik müzik dinleyip, çağdaş resme meraklı olduğunu vurguluyor röportajlarında.

23 Tiyatroyu seven Ayşe Kulin iki yıldır ‘Afife Jale’ jürisinde olduğu için, İstanbul’da sahnelenen tüm oyunları izliyor. Çocukluğunda kuzeni Ferruh Başağa’dan, 80’li yıllarda ise Yusuf Taktak’tan resim dersleri alan yazar neticenin sıfır olduğunu belirtiyor.

24 Ayşe Kulin’in tercih ettiği kitaplar, her yıl İngiltere’de ödül alan kitapların yanı sıra yurt içinde Türk romancılarının yeni çıkan kitapları olarak belirtiyor.

25 Ayşe Kulin’e yöneltilen yaşam felsefesinin ne olduğunu sorusuna verdiği cevap;^^Yaşam, bir yaşam felsefesi cümlesine sığmayacak kadar karmaşık ve o kadar değişkendir ki…^^ olmuştur.

26 Yazmak isteyenlere, yazar adaylarına tavsiyeleri olan ünlü yazar öncelikle ^^yetenek ve çalışkan olmak^^ diyor. İyi birer gözlemci olmalarını, diğer sanat kollarıyla da yakından ilgilemelerini, çok okumalarını ve asla vazgeçmemelerini istiyor.

27 Ayşe Kulin, okurlarından korsan kitap almamalarını rica ediyor
Ayşe Kulin, okurlarından korsan kitap almamalarını rica ediyor. Türk insanının, çağdaş bir toplumda yaşayabilmek için, kuralların dışında yaşamaktan yavaş yavaş vazgeçmesi gerektiğini. Kırmızı ışıkta durmaktan başlayaraktan, töre cinayeti işlememeye, korsan mal üretmemek ve satın almamaktan, kullandığı elektriğin ve suyun parasını ödemeye, vergi vermeye ve şimdi burada sayamayacağım kadar çok eyleme uzanan ince uzun bir yol olduğunu belirtiyor.

28

29

30

31

32

33

34


"MUHAMMET ÜNSAL ÖĞR. NO:1090320137." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları