Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RONI MARGULIES. şair yazar tercüman azınlık İstanbullu savaş karşıtı gazeteci Sosyalist İktisat doktoru.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RONI MARGULIES. şair yazar tercüman azınlık İstanbullu savaş karşıtı gazeteci Sosyalist İktisat doktoru."— Sunum transkripti:

1 RONI MARGULIES

2 şair yazar tercüman azınlık İstanbullu savaş karşıtı gazeteci Sosyalist İktisat doktoru

3 İstanbul'da doğdum büyüdüm, anadilim Türkçe, kendimi evimde hissettiğim yer İstanbul, ben burada kendimi yabancı hissedemem, ama hep yabancı olarak görüldüğümü biliyorum. * Roni Margulies İstanbul'da doğdum büyüdüm, anadilim Türkçe, kendimi evimde hissettiğim yer İstanbul, ben burada kendimi yabancı hissedemem, ama hep yabancı olarak görüldüğümü biliyorum. * Roni Margulies

4 1955 yılında İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’i bitirdikten sonra İngiltere’nin çeşitli üniversitelerinde okuyarak iktisat doktoru olmasına rağmen hiç iktisatçılık yapmadı. 1972’de İstanbul’dan ayrıldığından bu yana İngiltere’de yaşıyor.

5 İlk şiir kitabı 1991'de yayımlandı. Ardından beş şiir kitabı, çocukluk anıları, dört tercüme şiir kitabı, siyasi tercümeler ve edebiyat, siyaset, tarih konularında sayısız dergi ve gazete yazısı yazdı. Saat Farkı isimli şiir kitabi ile 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü kazandı.

6 Ben aydınlar dediğimiz kategoriye özel bir önem atfetmiyorum. Sonuçta, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aydınlar para kazanmak zorunda olan, yaşamak, gıda satın almak ve kira ödemek zorunda olan insanlar. Bunların özel bir önemi ve yeri olduğunu ben düşünmüyorum. Bence toplumu değiştirecek olan aydınlar değil, toplumu değiştirecek olan geniş halk kitleleridir.** Roni Margulies

7 Margulies, Türkiye’de azınlık kimliği taşıyan insanların duygularını yine kendi deneyimleriyle sınırladığı, sağlam, nesnel bakışıyla incelerken, günlük hayatın akışı içerisinde artık kanıksamış olduğumuz olayları mizahi bir dille gözler önüne seriyor. ** Şair Margulies, aynı zamanda tarih ve siyaset alanlarında yazıyor.

8 Ben insanlar arasında hiçbir ayırım yapmıyorum; eşitliğe en istisnasız anlamıyla inanıyorum; milliyetçiliğe ve ırkçılığa tüm benliğimle karşıyım ve bununla gurur duyuyorum. Herkesin böyle olması gerektiğine inanıyorum. Bazen bana "İsrail'i nasıl eleştirebiliyorsun?" diye soranlar oluyor. Çok kolay! Ben dünyaya belli bir ırk, din veya ulusun gözünden bakmıyorum, insan olarak bakmaya çalışıyorum. Yanlışı yapanlar benimle aynı kökeni paylaşıyor diye, o yanlış doğru olmuyor ki.* Roni Margulies Ben insanlar arasında hiçbir ayırım yapmıyorum; eşitliğe en istisnasız anlamıyla inanıyorum; milliyetçiliğe ve ırkçılığa tüm benliğimle karşıyım ve bununla gurur duyuyorum. Herkesin böyle olması gerektiğine inanıyorum. Bazen bana "İsrail'i nasıl eleştirebiliyorsun?" diye soranlar oluyor. Çok kolay! Ben dünyaya belli bir ırk, din veya ulusun gözünden bakmıyorum, insan olarak bakmaya çalışıyorum. Yanlışı yapanlar benimle aynı kökeni paylaşıyor diye, o yanlış doğru olmuyor ki.* Roni Margulies

9 Kaynakça * Arman, A. (2007, Nisan 28). Bugün Pazar Yahudiler azar. Hürriyet. [ 6 Temmuz 2009 tarihinde http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=6 412949&yazarid=12 alınmıştır. ] http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=6 412949&yazarid=12 ** Savaş, Y. (Yönetmen). (2008). Kitap evi [Televizyon yayını ]. İstanbul: Mehtap TV.


"RONI MARGULIES. şair yazar tercüman azınlık İstanbullu savaş karşıtı gazeteci Sosyalist İktisat doktoru." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları