Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Sevinç Çokum 25 Ağustos 1943’te İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya geldi.  Üç kız evlada sahip olan ailenin en küçük çocuğudur.  Beşiktaş Büyük Esma Sultan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Sevinç Çokum 25 Ağustos 1943’te İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya geldi.  Üç kız evlada sahip olan ailenin en küçük çocuğudur.  Beşiktaş Büyük Esma Sultan."— Sunum transkripti:

1

2  Sevinç Çokum 25 Ağustos 1943’te İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya geldi.  Üç kız evlada sahip olan ailenin en küçük çocuğudur.  Beşiktaş Büyük Esma Sultan İlkokulunu, Beşiktaş Ortaokulu ve Lisesini bitirdi.  İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türkoloji Bölümünden mezun oldu; ayrıca Umumi Sosyoloji dalında öğrenim gördü.

3  Acıbadem Özel Anadolu Lisesinde hemşire adaylarına Türkçe ve Edebiyat dersleri verdi.  Üniversite öğrenimi sırasında politikayla ilgilenmeğe başladı.  Bir siyasi partinin ilçe gençlik kolu başkanı oldu.  1968 çalkantılı döneminde öğrenci hareketlerine fikirleriyle katıldı.

4  Sevinç Çokum’un Edebiyat sevgisi ortaokul sıralarında başladı.  Sevinç Çokum daha o tarihlerde günlük tuttu, şiirler yazdı.  Lisede öğrenciyken büyüklerin katıldığı Kudret Gazetesindeki bir yarışmaya girerek ikinci oldu

5  Üniversitede hikâye yazmağa başlayan Çokum’un öyküleri Tarık Buğra’nın ilgisini çekti.  Çokum’un Bir Eski Sokak Sesi adlı öyküsü Mehmet Çınarlı’nın çıkardığı Hisar Dergisinde yer aldı  Aynı yıl Ahmet Nadir Caner’in yönettiği Başkent Gazetesinde birkaç şiiri neşredildi.

6  İlk hikâyelerini Eğik Ağaçlar adlı kitabında topladı.  Behçet Necatigil’in tavsiyesiyle öyküde yoğunlaştı.  Hisar Dergisinin yanı sıra Türk Edebiyatı Dergisinde de yazmağa başladı.

7  Halk ve Çocuk Yayınları Kurulundaki çalışmalara katıldı.  Türk Edebiyatı Dergisinin yazı işleri müdürlüğünde bulundu.  1981-85 yılları arasında eşi Rıfat İzzet Çokum’la kurdukları Cönk Yayınlarını yönetti.

8  İlk kitabıyla insan sevgisi ve hümanizma çizgisinde göründü.  Zaman içerisinde öykü ve romanlarında değişimler yaşadı.  Toplum ve birey arasındaki ilişkileri kurcaladı.

9  Bir kısım romanlarında ulusun değerlerini kişilerine aktararak onları tarih perspektifi içinde ele aldı.  Özgür ve bağımsız kalarak, içten ve inandırıcı olunabileceği düşüncesi üzerinde durdu.  Son romanlarında sosyal-psikolojinin verileriyle insanı anlamaya çalıştı.

10  Öykülerinde ve romanlarında şiirli ve vurucu anlatımına zamanla ironi kattı.  Türkçe kelimeler ve yörelere has kelime çeşitliliği ile dilin ufkunu genişletti.

11  Eğik Ağaçlar (1972), Bölüşmek (1974)  Makina (1976), Derin Yara (1984)  Bu kitaplar birleştirilerek, Bir Eski Sokak Sesi, Evlerinin Önü, Onlardan Kalan adlarıyla yeniden yayımlandı.

12  Rozalya Ana (1993- Türkiye Yazarlar Birliği Armağanı))  Beyaz Bir Kıyı (Fas’ta geçen hikâyeleri 1998)  Gece Kuşu Uzun Öter (2001 ), Al Çiçeğin Moru (2010).

13  Zor (1977), Bizim Diyar (1978)  Hilal Görününce (1984- Milli Kültür Vakfı ve TYB Armağanları)  Ağustos Başağı (1989), Çırpıntılar (1991)  Karanlığa Direnen Yıldız (1996), Deli Zamanlar (2000)

14  Gülyüzlüm (Tefrika roman olarak yazılışı 1988, kitaplaşması 2003 )  Gece Rüzgârları (2004)  Tren Burdan Geçmiyor (2007)  Arada Kalmış Tebessüm (2010)

15  Güzele Bakan Karınca (1997)  Vaktini Bekleyen Tohum (2000 )

16  Hevenk- Kayıp İstanbul (1993-TYB Armağanı)

17  Çarmıh, Bir Geminin Getirdikleri, Der Neu Mensch İn Der Türkei – Almanya  Bizim Diyar, Prof.Dr. Azize Cefarzade’nin çevirisiyle- Azerbaycan-Baku.c  Tarifsiz Bir Sesin Hikâyesi, Moderne Turkse Verhalen- Hollanda  Denizin Dalgası Saçların, Racconti dell Anatolia- İtalya

18  Atatürk’le Mülâkatlar (Prof.Dr.İnci Enginün’le birlikte)  Hilal Görününce, Bir Roman  Edebiyatımızdan Seçme Yazılar

19  Beyaz Sessiz Bir Zambak TRT 2 de, Yeniden Doğmak adlı 4 bölümlük dizisi TRT 1 de yayınlandı.  Yeniden Doğmak- Ankara Gazeteciler Cemiyeti  1988 Basın Şeref Belgesi.


" Sevinç Çokum 25 Ağustos 1943’te İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya geldi.  Üç kız evlada sahip olan ailenin en küçük çocuğudur.  Beşiktaş Büyük Esma Sultan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları