Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır?"— Sunum transkripti:

1 1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır? A) Çam fidanları dikmişler yolun kenarına. B) Yüksek duvarın dibinde bir çocuk oynuyor. C) Evin geniş balkonları vardı. D) Benim babam kimya yüksek mühendisidir.

2 CEVAP-D

3 2. Bazen isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına başka sözcük girebilir. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu kurala uygun bir kullanım vardır? A) Ellerim takılırken rüzgârların saçına Asıldı arabamız bir dağın yamacına B) Zaman bir böcek gibi kenarda Koltukların didikler durur kadifesini C) Sevmiyorum suyunda yıkanmamış rüzgârı Dalgaların gözümde tütüyor mavi, yeşil D) Bahçemdeki dut ağacı Vurdu ince dallarıyla penceremin camına

4 CEVAP-B

5 3.Aşağıdakilerin hangisinde zamir tamlayan durumundadır? A) Size artık burada ihtiyaç kalmadı. B) Bunlar neyin hesabını yapıyorlar? C) Onlardan hiç kimse hoşlanmıyordu zaten. D) Bizim öyle kuru gürültüye pabuç bırakmayacağımızı biliyorsun

6 CEVAP-B

7 4. "Şimdi sözün burasında yine bir uzun parantez açmak ve bu dağ gezintisi hikâyesinden çok gerilere dönmek gerekir." cümlesinde aşağıdaki tamlamalardan hangisi yoktur? A) Belirtili isim tamlaması B) Zincirleme isim tamlaması C) Takısız isim tamlaması D) Sıfat tamlaması

8 CEVAP-C

9 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad tamlamasının sıfatıdır? A) Büyük alış veriş merkezleri gün geçtikçe çoğalıyor. B) Kıraç toprakların insanları göç ediyor. C) Yeşil çimenlerin üzerindeki sarı papatyalar ne de hoş! D) Yüksek yamaçları n bitki örtüsü farklıdır.

10 CEVAP-A

11 6. Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır? A) Yeşil pencerenden bir gül at bana Işıklarla dolsun kalbimin içi B) Kanı çekiliyor evlerin Eriyip dökülüyor damlar C) Süzülüp akasya dallarında gün Erir damla damla ayaklarında D) Sürür eteğini silik ve ince Bir gölge bahçenin uzaklarında

12 CEVAP-B

13 7. Sıfat tamlamalarında bazen sıfat ile ismin yer değiştirip ilgi ekiyle isim tamlaması oluşturduğu görülür. Bu kurala örnek olabilecek bir kullanımın bulunduğu cümle aşağıdakilerden hangisidir? A) Evleri, minibüs durağına on metre mesafedeymiş. B) Bu dünya, iyilerin dünyası değil. C) Elmanın ucuzunu ancak Amasya'dan alabilirsin. D) Polis, aşırı yüklenen kamyonu durdurdu.

14 CEVAP-C

15 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad takımının tamlayanı adlaşmış bir sıfattır? A) Çalışkanın notu her zaman yüksektir. B) Yazarın düşüncelerini dikkate almalısın. C) Adamın biri seni dün çarşıda arıyordu. D) Kısa sürede halkın sevgisini kazandı.

16 CEVAP-A

17 9. "-den" hâl eki, bazen isim tamlamalarında tamlayan ekinin yerini tutabilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala örnek olabilecek bir kullanım vardır? A) Sıradan insanları da romanında işlemiş. B) Öfkesinden titremeye başladı. C) Bu kitaplardan hangisini beğendin? D) İşe neresinden başlamalıyım?

18 CEVAP-C

19 10. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması eylemi durum yönüyle nitelemiştir? A) Soğuk savaş dönemine girmiştik. B) Şimdiye kadar yüz kitap okumuş. C) Karanlık bir gecede yola çıkmıştık. D) Çocuk, hızlı adımlarla yanımıza geliyor.

20 CEVAP-D

21 11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme eki almış bir ad yoktur? a)Bütün kitapları, bu kutucuğa yerleştirecektim. b)Kapının önünde bizi bekleyen kediciği kucakladım. c)Bu evdeki her odacıkta küçük bir yatak vardı. d)Oğlunun minicik adımları ona inanılmaz gibi gelmişti

22 Cevap-B

23 12- Ayaklarımda Akılsız başın derdi var Sırtımı kamburlaştırdı Çektiklerim Önümde, sarp Dik bir yol Sonunu bilmediğim Bu dizelerde ad durum eki almış kaç sözcük vardır? a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

24 Cevap-D

25 13- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den (-dan)” eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? a)Şiirden mutlaka bir ders çıkarmaya kalkmayalım. b)Yapıtlarından birinde bu kasabayı anlatıyordu. c)Bu cümleyi onun romanından almıştım. d)İzmir’den yıllar önce ayrıldığını öğrendim.

26 Cevap-B

27 14-. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır? a)Okyanusun dalgaları kadar kocaman umutlar içindeydim. b)Böyle insandan başka ne beklenirdi? c)Saçları çok çabuk uzuyordu. d)Seyirciler, şarkıcıyı yürekten alkışladılar.

28 CEVAP-B

29 15- 1.Selçuklular, mimariye önem vermiştir. 2.Pazarları ailece pikniğe gideriz. 3.Hasta, ateşler içinde yanıyor. 4.Bakan beyler sizi de kabul edecek. “-ler, -lar” eki yukarıdaki cümlelere aşağıdaki anlamlardan hangisini katmamıştır? a)Çoğul b)Soy c)Saygı d)Abartma

30 CEVAP-A

31 16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili tamlamada tamlayan, tamlananın neden yapıldığını bildirmektedir? a)Çalışma masasının üzerinde buruşturulup atılmış kağıtlar vardı. b)Güldüğünde inci dişleri dikkati çekiyordu. c)Takvim yapraklarını atmaz, biriktirirdi. d)Bu deri ceketi yeni almış galiba.

32 CEVAP-D

33 17- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş ad tamlaması kullanılmamıştır? a)Çocuğu iki yıl önce kızamıktan ölmüştü. b)Düşünceleri herkesin ilgisini çekmişti. c)Arkadaşların önce bu oteldeydi. d)Dertlerin bittiği biteceği yoktu burada

34 CEVAP-D

35 18- “Biçimce çoğullanmamış, yani – ler, - lar eki almamış cins adların çoğul anlamlı kullanıldıkları da olur. Aşağıdakilerin hangisinde bu durum örneklenmez? a)Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel vatan. b)Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur. c)Vapur, kayalık sahilimize uğramaya cesaret edemedi. d)Çağımızın en kolay, en rahat taşıtı uçaktır.

36 CEVAP-A

37 19- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “topluluk” adı olarak kullanılmamıştır? a)Takım, bu maçta da dağıldı. b)Ordu, fındıklarıyla ekonomik etkinliğe sahiptir. c)Sınıf, bu söze kahkahayla güldü. d)Kafile, iki gün hiç durmadan yürüdü.

38 CEVAP-D

39 20- Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir? a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi. b) Bu, Tepebaşı civarında görülmüş. c) Bu yine külbastı yemek olacakmış. d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış. e) Bu, Güneydoğu’ya yolda rastlamış

40 CEVAP-B

41 21- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır? a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum. b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu. c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü. d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi. e) Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli

42 CEVAP-C

43 22- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır? a) Kırmızı çocuk gömleği aldık. b) Kırık kapı kilidi onarıldı. c) Evde büyük çiçek vazosu vardı. d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı. e) Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

44 CEVAP-D

45 23- Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez? a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti. b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı. c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi. d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı. e) Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

46 CEVAP-D

47 24- Takısız ad tamlamalarında, tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez? a) O dev adam burada ne arıyor. b) Gül hatırın için bu çileye katlanırım. c) Ona kiraz dudak diye ad taktılar. d) Demir bilek yine gücünü gösterdi. e) Bakır çivi eğiliyor, bükülüyor tahtaya girmiyordu.

48 CEVAP-E

49 25- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır? a) Saate bakmayı unutmuşum. b) Kente inene kadar konuşmadım. c) Ele dedi ama, eleyemedi. d) Bahçeden çıkıp okula gittim. e) Seninle işe gitmeye karar verdim

50 CEVAP-C

51 26- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez? a) Bu konuyu sana anlatırdı. b) Bu yazı bana ait değildi. c) Bu camı camcı takmadı. d) Bu sözü hiç unutmadı. e) Bu düşünceyi pek tutmadı.

52 CEVAP-B

53 27-. Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır? a) Sevgi, ruhun açan çiçeğidir. b) O da bu iyimserlikten çekiyor. c) Çocuk, böyle nereye gidiyor. d) Gel anlaş, inadı bırak artık. e) Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

54 CEVAP-C

55 28- Bazı ad tamlamalarında tamlayan, tamlananın neden yapıldığını göstermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir? a) Meyve suyu b) Mantar çorbası c) Bal arısı d) Gül kokusu

56 CEVAP-C

57 29- Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır? a) mirasyedi b) vatansever c) çöpçatan d) ayakkabı

58 CEVAP-D

59 30-Saffet Bey, Belediye'nin kapısından ok gibi fırlayıp ormanı teftişe gitmek üzere Hüsnü'nün ardı sıra cami­nin yolunu tutuğu an, Belediye reisi de, kapıdan fırladı­ğı gibi öbür yönde çarşıyı arşınlayıp, Parti Merkezi' ne destursuz girip Osman Ağa'nın karşısına oturmuştu. Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

60 CEVAP-D


"1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları