Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK"— Sunum transkripti:

1 YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK

2 AMPULLERİN PARLAKLIĞINI DEĞİŞTİRELİM
Mehmet bir ampulün parlaklığının nasıl değiştiğini merak eder.Bunu anlamak için elektrik devresini önce bir adet pil ile kurar. Aynı devreye bir pil daha eklendiğinde ampulün biraz daha parlak yandığını gözlemler.

3 AMPUL PARLAKLIĞI

4 ELEKTRİK DEVRESİ Elektrik devresinde pil ampul ve anahtar kullanılır.Pilin görevi ampulün yanmasını sağlamaktır.Bir elektrik devresinde pil olmasa elektrik devresindeki ampul yanamaz.Bu nedenle pilin elektrik devresinde büyük önemi vardır.Bu nedenle pil olmasa elektrik devresinin anlamı kalmaz.

5 DEVAMI…… Elektrik devresinde ampulün görevi
Ampul elektrik devresinin en önemli maddesidir. Çünkü ampul olmasa elektrik devresinin anlamı kalmaz.Çünkü ampul olmasa elektrik devresinde aydınlatma olmaz.Ampul elektrik devresinin beyni gibidir.Bu yüzden ampul olmasa elektrik devresinin anlamı kamaz.

6 RESİMLER

7 RESİMLER 2

8 ELEKTRİK DEVRESİ ELEMANLARI
Elektrik Devresi Ve Elamanları: Elektrik enerjisi kullanılan bir aracın çalışabilmesi için elektrik devresinin tamamlanması gerekir.     Bir elektrik devresi oluşturmak için devre elemanları kullanılır.

9 PİL

10 PİL Pil:Devreye elektrik enerjisi sağlayan enerji kaynağıdır. Kablo:Elektrik enerjisinin taşındığı bakır teldir. Duy:Ampulün takıldığı devre elemanıdır. Ampul:Elektrikle çalışarak aydınlatma sağlayan araçtır. Anahtar:Devrenin kapanıp açılmasını sağlar.

11 AMPUL

12 AMPUL Ampul elektik enerjisini ışık enerjisine çeviren araca ampul diyoruz.Yani kısaca ışık veren devre elemanı denilebilir.

13 PİL YATAĞI

14 PİL YATAĞI Devrede birden fazla pilin bulunduğu ancak tek bir üreteç gibi görev yapan düzenektir.

15 BAĞLANTI KABLOSU

16 BAĞLANTI KABLOSU Bağlantı kablosu akımın devre elemanlarına itilmesini sağlar.Bağlantı kabloları elektrik enerjisinin taşınmasını sağlar.

17 DEĞİŞKENLER Kontrollü değişken:Devrede sayısı sabit tutulan elemandır.Bu bazen pil olduğu gibi ampulde olabilir. Bağımsız değişken:Devrede sayısı artırılıp azaltılan elemandır. Bağımlı değişken:Devrede bağımsız değişkene bağlı olarak ampulün parlaklığında meydana gelen değişikliktir.

18 KONTROLLU DEĞİŞKEN

19 BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN

20 BAĞIMLI DEĞİŞKEN

21 DEĞİŞKENLER Pil:kontrollü değişken Ampul:bağımsız değişken
Ampulün parlaklığı:bağımlı değişkendir.

22 DEVRE ELEMANININ SEMBOLLERLE GÖSTERİMİ

23 DEVRE ELEMANININ SEMBOLLERLE GÖSTERİMİ
Elektrik devrelerinin şeklini çizmek güçtür.Bu nedenle devre elemanlarını sembolle göstermek daha anlaşılır ve kolaydır. Bilimde kullanılan her kavram gibi sembolik gösterimlerde dünyanın her yerinde geçerli ve ortaktır.Örneğin Almanya’da üretilen cep telefonundaki semboller Türkiye’de yaşayan insan tarafından rahatlıkla anlaşılabilmektedir

24 AMPULÜN IŞIK VERMEMESİNİN NEDENİ

25 AMPULÜN IŞIK VERMEMESİNİN NEDENLERİ
Bağlantı kablolarının kopuk olması Bağlantı kablolarının ikisi de aynı kutba bağlı olması Devredeki pil yatağına pillerin ters yerleştirilmiş olması Ampulün duya tam yerleştirilmemiş olması Pillerin tamamen tükenmiş olması


"YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları