Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDELERİN AYRILMASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDELERİN AYRILMASI."— Sunum transkripti:

1 MADDELERİN AYRILMASI

2 A. ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA
Cam, ebonit ve plastik çubuklar yünlü giyeceklere veya saçımıza sürtüldüklerinde elektrik yükü kazanırlar

3 B. MIKNATIS İLE AYIRMA Mıknatıs demir, kobalt ve nikel metallerini ve bu metallerden yapılmış olan teneke, toplu iğne gibi cisimleri çeker. Mıknatıs tarafından çekilen maddelere ferro manyetik maddeler denir.

4 C. ÖZ KÜTLE FARKI İLE AYIRMA
Yoğunlukları farklı olan iki maddeden oluşan karışım, öz kütle farkından yararlanılarak ayrıştırılır Katı - katı karışımlarını ayrıştırmak için rüzgâr ya da bir sıvıdan yararlanılır. Kullanılan sıvının yoğunluğunun katılardan birisininkinden büyük diğerininkinden küçük olması gerekir. Dikkat edilecek başka bir nokta ise iki katının da bu sıvıda çözünmemesi ve kimyasal değişikliğe uğramaması gerekir.

5 D. Eleme Yöntemi İle Ayırma
Tanecik büyüklükleri farklı olan katı katı karışımları elenerek birbirinden ayrıştırılabilir. E. SÜZME İLE AYIRMA Kumlu su süzgeç kağıdından geçirilirse su süzülürken, kum süzekte kalır.

6 f. Çözünürlük Farkı İle Ayırma Katı içeren sıvı karışım süzülür
f. Çözünürlük Farkı İle Ayırma Katı içeren sıvı karışım süzülür. Sıvı alta geçerken katı kısım süzekte kalır ve karışım ayrıştırılmış olur. g. Hâl Değiştirme Sıcaklıkları Farkı İle Ayırma Katı - katı karışımları erime noktası farkından yararlanılarak ayrıştırılır.

7 H. Gaz Karışımlarını Çözünürlük Farkı İle Ayırma
Gazlar kimyasal özelik olarak değişik değişiktir. Bu özellikten gaz karışımları ayrıştırılabilir. Belli bir çözücüde çözünürlükleri farklı olan gaz karışımı bu çözücü içerisine gönderilirse gazlardan biri çözünür diğeri çözünmez. Karışım da böylece ayrıştırılmış olur.

8 BİLEŞİKLERİN AYRIŞMASI
Karışımların ayrıştırılmasında ayırt edici özelliklerden yararlanılır. Fiziksel yöntemlerle elementler ve bileşikler ayrıştırılamaz.

9 A. ISI ENERJİSİ İLE AYRIŞMA Bazı bileşikler ısıtıldıklarında kendisini oluşturan element ya da bileşiklere parçalanır. B. ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMA (ELEKTROLİZ) Bazı bileşikler elektrik enerjisi ile kendisini oluşturan elementlere ayrıştırılabilir. Bu olaya elektroliz denir. Su (H2O) elektroliz edildiğinde H2 ve O2 gazlarını dönüşür. C. BAŞKA AYRIŞTIRMA TEKNİKLERİ Bazı bileşikleri hale getirmek için elektroliz yapmaya gerek yoktur. Bileşikte bulunan element ile reaksiyon verebilecek madde, bileşik ile reaksiyona sokulur.


"MADDELERİN AYRILMASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları