Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARANLIK VE GECE UYKUSU. Karanlıkta uyu, melatonin salgıla ve kanserden korun !

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARANLIK VE GECE UYKUSU. Karanlıkta uyu, melatonin salgıla ve kanserden korun !"— Sunum transkripti:

1 KARANLIK VE GECE UYKUSU

2 Karanlıkta uyu, melatonin salgıla ve kanserden korun !

3 Ç ALıŞMALAR ! Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi gece aydınlatmalarının zararlarını anlatmak için rapor hazırlıyor. Raporun önümüzdeki günlerde bütün belediyelere gönderileceğini açıklayan Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Belediyelere, sağlığımız için ‘gereksiz aydınlatmayla karanlığımızı kısmayın’ çağrısında bulunacağız.” dedi.

4 Ç ALıŞMALAR ! Belediyelerden şehir merkezlerini ayrı, yerleşim yerlerini ayrı aydınlatmaları istenecek. Sokak lambalarının sadece aşağıya ışık vermesi, evlere yansıtılmaması gerektiği aktarılacak. *Rapor Enerji Bakanlığı’na da gönderilecek.

5 kış mevsiminde melatonin üretimi artar, yaz günleri ise azalır. Uykusuz kalmak, melatonin üretimini etkilemez. Uzmanlar, “Gece lambası da olsa ışıktan kaçının.” hormonu saat 23.00 ile 05.00 arasında tam olarak salgılanıyor.

6 M ELATONIN ETKILERI : hormon hücreleri yeniliyor Bağışık sistemini düzenliyor Vücudun biyolojik saatini koruyor, ritmini ayarlıyor Üreme sistemini geliştiriyor. Stresi azaltır. Yaşam süresini arttırır. Yaşlanma bulgularını azaltır.

7 Işıkta bu hormon salgılanmadığı için kanser hücreleri daha çabuk gelişiyor. Görme engellilerin kansere daha az yakalanması bu durumu destekliyor. Dünya Sağlık Örgütü, gece çalışmayı ‘muhtemel kanserojen etkisi bulunanlar’ listesine dahil etti. Gece çalışan bayanlarda gündüz çalışan bayanlara göre meme kanseri gelişimi çok daha fazla olduğu görülmüştür.

8 Y APıLMASı GEREKENLER ? Gece mutlaka karanlık ortamda uyuyun Gece lambası kullanmayın Eğer lamba zorunluysa solgun kırmızı ışık olanları tercih edin. Televizyon karşısında uyumayın Akşam çalışmalarınızı mümkünse gündüze kaydırın. Vişne, lahana, badem gibi melatoninden zengin besinler tüketin

9 D EPRESYONDA : seviyesi yüksek, melatonin seviyesi düşük depresyon ilacı melatonin salgılanmasını artırır ışık; nöroendokrin sistemleri akut bir şekilde etkiler, melatonin üretimini azaltır, kortizol üretimini artırır.


"KARANLIK VE GECE UYKUSU. Karanlıkta uyu, melatonin salgıla ve kanserden korun !" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları