Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FM5 Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FM5 Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler."— Sunum transkripti:

1 FM5 Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler

2 FM5 Parazitler Helmintler –Trichinella ( domuz etinde bulunur)– etin iyice incelenmesi,uygun sıcaklıkta ısıtma veya soğutmayla önlenebilir –Tanya (çiç yenen ette bulunur)– etiniyi incelenmesi, alkol uygulaması, sanitasyon (arındırma), soğutma, pişirme ile önlenebilir –Suşi paraziti ( balıkta ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur)- ‘Anisakis spp suşi parzt’ Kritik kontrol noktaları– gıda nın hazırlanması –Gıdada üremenin önlenmesi

3 FM5 Parazitler Protozoa parazitleri –Kryptosporidium (Şiddetli ishal özellikle, AIDS hastaları için tehlikelidir) –Syklospora (ishal, kilo kaybı) –Toxoplasma (nezleye benzer belirtiler,hayati organlara zarar verir) –Giardia (kanlı ishal, ateş) –Isospora (ishale varan rahatsızlıklar) –Entamoeba (bağırsak formu, karaciğer iltahabı) Gıda ve su kaynaklıdır Hastalığa yol açarlar

4 FM5 Parazitler Yaşam tarzları basit veya karmaşıktır Çeşidine göre bir yada birkaç hedef hücresi(dokusu) olabilir Dışkı kalıntıları suyu ve gıdayı kirletir (özellikle kirli suyla sulanmış meyve, sebze) Gıdaya, gıda ile uğraşanlardan bulaşır - Kriptossporidium - su –Sayklospora böğütlen üzerinde bulunur (Guatemala, US, Canada (1465), karışık salata (France, Italy, Germany(34)) –T. gondii (çiğ, iyi pişmemiş domuz eti)

5 FM5 Parazitler ve kontrolü Çoğunluğu klorine ve diğer kimyasallara karşı dezenfektanlara karşı drençlidir Zorlu çevre koşulların dayanıklıdır Yüksek ve düşük sıcaklığa karşı duyarlıdır Suyun süzülmesi Hidrojen peroksit ve ozon gibi kimyasallar etkilidir


"FM5 Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları