Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Saygı Uyandıran Sükunet Japonya son 100 yılın en büyük doğal felaketini yaşarken Japon halkı nasıl sakin kalmayı başarabiliyor? Şu ana kadar yaklaşık 7000.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Saygı Uyandıran Sükunet Japonya son 100 yılın en büyük doğal felaketini yaşarken Japon halkı nasıl sakin kalmayı başarabiliyor? Şu ana kadar yaklaşık 7000."— Sunum transkripti:

1 Saygı Uyandıran Sükunet Japonya son 100 yılın en büyük doğal felaketini yaşarken Japon halkı nasıl sakin kalmayı başarabiliyor? Şu ana kadar yaklaşık 7000 kişinin ölümüne neden olan deprem, tsunami ve ardından nükleer santralda meydana gelen kaza, hayatlarını altüst etti. Yiyecek ve su sıkıntısı çekiliyor. Tsunami bölgesinde elektrik yok. Sağ kalanlar sevdiklerinden haber alamıyor. Buna karşılık dünyadaki diğer felaket bölgelerinden gelen yağma, isyan, yiyecek bulmak için birbirini çiğneyen insan görüntüleri gelmiyor Japonya’dan... Bir şise su için saatlerce kuyrukta bekliyorlar, yakınları için sessizce gözyaşı döküyorlar... Japonların üzüntüleri de sevinçleri gibi abartısız ve saygılı... Acıları taşkınlık, çılgınlık, feryat figan içermiyor..

2 CNN’in Japonya’daki muhabiri, halkın nasıl kendiliğinden düzgün kuyruklar oluşturduğunu anlatıyor. Alışverişe gelenler en fazla 10 adet gıda maddesi ya da içecek alabiliyor. Buna karşılık ne bir şikayet ne de kurnazlık gösterisi yaşanıyor. Askerlerin ve kurtarma ekiplerinin büyük bölümü nükleer santral için seferber edilmiş olduğundan, yardım çalışmalarını bazı yerlerde gönüllüler yürütüyor. Sendai’deki otellerde, otel mutfakları herkese karşılık beklemeden açık, otel aşçıları gelen herkese sıcak çorba dağıtıyor. Sıraya girenlerin hepsi birer tas çorba alıyor. İkinci çorba için kimse sıraya girmiyor, çünkü bu adil değil. En donanımlı yapılar okullar olduğu için buralarda evsiz kalan aileler barınıyor. Her aileye ayrılan yer eşit büyüklükte. Yiyecek aksamadan eşit dağıtılıyor. Çocuk sesleri dışında yüksek ses yok.

3 Japonlar küçük yaştan itibaren, grubun ve toplumun çıkarlarını bireysel çıkarların önüne koymayı öğreniyor. Bir Amerikan haber sitesinde “ben, ben, hep ben” toplumunda büyümüş Amerikalıların aksine Japonya’da insanların ailenin, toplumun kendilerinden daha önemli olduğuna inanarak büyüdüğüne dikkat çekiliyor... Haber sitesi Amerikalılarla Japonlar arasındaki farkı anlatırken Katrina kasırgası örneğini (yağma, kavga, bencillik, öfke, suçlamalar) veriyor. Bir başka haber sitesinde, yıkıntılar arasında sağ kalanları kurtarma çalışmalarının nasıl “lütfen” ve “teşekkür ederim” sözcükleri eşliğinde yürütüldüğü anlatılıyor. (17 Mart 2011) *ABD haber siteleri, CNN, The New York Times, The Boston Globe, Washington Post İşte, (fotoğraflarla) Japonların felakete rağmen saygı uyandıran sükunetleri...

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26


"Saygı Uyandıran Sükunet Japonya son 100 yılın en büyük doğal felaketini yaşarken Japon halkı nasıl sakin kalmayı başarabiliyor? Şu ana kadar yaklaşık 7000." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları