Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mandalanın Ölçme Değerlendirme Sürecindeki Rahatlatıcı Etkisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mandalanın Ölçme Değerlendirme Sürecindeki Rahatlatıcı Etkisi"— Sunum transkripti:

1 Mandalanın Ölçme Değerlendirme Sürecindeki Rahatlatıcı Etkisi
Seval ORAK ESKİŞEHİR GELİŞİM KOLEJİ 4.SINIF UZMAN SINIF ÖĞRETMENİ

2 İÇERİK Mandala Nedir? Mandalanın İçindeki Semboller
Ölçme Değerlendirme Sürecinde Mandalanın Rahatlatıcı Etkisi Projesi Uygulama Örnekleri Sonuç Kaynakça

3 Mandala Nedir? Bütünlüğün sembolü Daire Merkez
Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmesiyle oluşan teknik.

4 Mandala, daire veya merkez anlamına gelir
Mandala, daire veya merkez anlamına gelir. Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmiştir. Mandala, boyama yoluyla insanı sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar.

5 Günümüzde çocuklardan birçok şey bekleyerek onları çeşitli stres faktörleriyle karşı karşıya getiriyoruz. Hafif bir klasik müzik eşliğinde boyanan “Mandala” sonunda çocukların stresleriyle kolaylıkla mücadele edebildikleri, sakinlik ve soğukkanlılık kazandıkları görülmüştür.

6 Mandala çalışmasından sonra çocukların, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler görülür. Ayrıca Mandala, çocukların kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerine yardımcı olurken, dikkat sürelerinin de uzamasını sağlar.

7 Mandalanın İçindeki Semboller
Farklı semboller mandalanın içinde kullanılabilir: Renkler Resimler Nesneler Soyut sanat

8 MANDALANIN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNDEKİ RAHATLATICI ETKİSİ PROJESİ
Projenin Uygulanabileceği Sınıf Düzeyleri: İlkokul ( Sınıflar) Projenin Branşı: Türkçe, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Matematik Proje Hangi Alanda Yoğunlaşmaktadır? Ölçme Değerlendirme Etkinlikleri

9 Projenin Özeti Klasik müzik öğretmen tarafından açılır.
Öğretmen boş mandalaları öğrencilere dağıtır. Öğretmen derste öğrenilen konunun en ortadaki çemberin içine yazılması gerektiğini söyler. Çemberin etrafına konunun alt başlıkları yazılır.

10 Öğrencilerden en dıştaki halkaya , her alt başlıkla ilgili özgün örnek yazması istenir.
Türkçe dersinde bu örnekleri bir cümle içinde kullanması istenir. Öğretmen gözlemlediği eksikliklere yönelik anında dönüt verir. Yazılanlar bittikten sonra mandalayı öğrenciler özgürce boyar.

11 Öğretim ilkelerine göre planlanan bir dersin, sonuç bölümünde öğrenilenleri değerlendirme basamağında mandala tekniği kullanılır. Değerlendirme öğrenme eksikliklerini saptamak amacıyla yapılır. Burada not verilmez. Mevcut durumu tespit etmek ve gerekirse düzeltme için yapılır.

12 Projenin Amacı Öğrencilerin ölçme değerlendirme sürecinde duyduğu stresi azaltmak, Öğrencilerin odaklanma ve dikkat süresini arttırmak, Öğrencilerin, sanatsal becerilerini, yaratıcılığını geliştirmek, Öğrencilerin, bir derste öğrendiğini tekrar etmesini sağlamak,

13 Öğrencilerin ölçme değerlendirme sürecini özgürlük duygusu içinde, mutlu geçirmelerini sağlamak,
Öğrencinin öğrendiklerini organize etmesini sağlamak, Örüntü, simetri oluşturma becerisi kazandırmak.

14 Projenin Nedeni Öğrencilerin ölçme değerlendirme sürecinde duyduğu stresi azaltma ihtiyacı, Ölçme değerlendirme sürecinde farklılık yaratma ihtiyacı, Mandalanın bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkilerini öğretim sürecine yansıtma ihtiyacı, Estetik ihtiyaç, Yaratıcılığı geliştirme ihtiyacı, Disiplinler arası ilişki kurma ihtiyacı.

15 Projenin Eğitim/Öğretim Sürecindeki Farklılık
Disiplinler arası ilişkinin sadece dersin giriş ve gelişme bölümünde değil sonuç bölümünde; ölçme değerlendirme basamağında da kullanılması, Mandala ile yapılan ölçme değerlendirmenin sergilenebilir nitelikte olması, Öğrencinin öğrendiğini özgürce boyama rahatlığı yaşaması.

16 Projenin Uygulandığı Grubun Yaşı, Büyüklüğü Genel Özellikleri
Projeyi uygulandığı grup 4. Sınıf öğrencileri (toplam 35 öğrenci) yaş grubu (4. Sınıf) zihin gücünün gelişip yetişkinlerin olgunluk düzeyine yaklaştığı bir dönemdir. Bu dönemde mantıklı ve soyut düşünme yeteneği de hızla gelişmektedir. Gerçekçi düşünmenin başladığı bu dönemde kendini ifade gücü elde eden bireyin desteklenmesi özellikle kendini ifade edebilme becerisini geliştirici uygulamaların içinde olması önemlidir.

17 4. sınıf müfredatını incelediğimizde programın 3
4. sınıf müfredatını incelediğimizde programın 3. Sınıfa göre birden derinlik kazandığı, uzmanlık gerektiren bir program olduğu dikkat çekicidir. Uzmanların bu yaş grubu çocukların ön ergenlik dönemine girdiğini konuştuğu günümüzde öğrencinin hem hızlı bir zihinsel gelişim içinde olması, hem de ağır bir müfredatla karşılaşması öğrencileri baş etmesi gereken iki önemli durumla karşı karşıya bırakır. Bu yüzden bu dönemde öğrenciler, ağır müfredat konularının eğlenceli birer etkinlik içinde olduğu uygulamalarla karşılaştırılmalıdır.

18 PROJEDE KULLANILAN MATERYALLER/ ARAÇLAR
Boş mandalalar, boya kalemleri

19 Projenin Eğitim/Öğretim Sürecindeki Farklılık
Disiplinler arası ilişkinin sadece dersin giriş ve gelişme bölümünde değil, sonuç bölümünde,ölçme değerlendirme basamağında kullanılması, Mandala ile yapılan ölçme değerlendirmenin sergilenebilir nitelikte olması, Öğrencinin özgürce öğrendiklerini boyama rahatlığı yaşaması.

20 UYGULAMA AŞAMALARI

21 BİRİNCİ AŞAMA BOŞ MANDALANIN VERILMESİ

22

23 İKİNCİ AŞAMA Öğrencilerin derste öğrendiğini içten dışa doğru yazması.
En dıştaki halkaya istediği örneği yazıp mandalayı boyaması.

24

25 UYGULAMA ÖRNEKLERİ

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Projeye İlişkin Bulgular -Sonuçlar
Öğrencilerin; ölçme değerlendirme sürecinde duyduğu stresle kolaylıkla mücadele edebildikleri, sakinlik ve soğukkanlılık kazandıkları, dikkat sürelerinin arttığı, sanatsal becerilerinin ve kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerinin geliştiği.

40 derste öğrendiğini tekrar ettikleri için öğrendiklerinin kalıcılığının arttığı,
ölçme değerlendirme sürecinin, özgürlük duygusu içinde, mutlu geçtiği, sınıflama ,sıralama, örüntü, simetri, ilişki kurma, özgün örnek oluşturma yetilerinin arttığı, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler olduğu görülmüştür.

41 KAYNAKÇA görseller

42


"Mandalanın Ölçme Değerlendirme Sürecindeki Rahatlatıcı Etkisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları