Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi"— Sunum transkripti:

1 Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
Aslı Zengin Ankara, Ekim 2007 Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

2 İÇERİK Küme Bilgisayar Bileşenleri Küme Bilgisayar Kuyruk Sistemi
PBS Kuyruk Sistemi Özellikleri Bileşenleri İş Akışı TR-Grid Kümeleri Önemli Notlar Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

3 Küme Bilgisayar Bileşenleri (donanım)
Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

4 Küme Bilgisayar Kuyruk Sistemi
Hesaplama Kaynakları Kuyruk A Kuyruk B Planlayıcı A B Kuyruk C Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license. C D Kuyruk D

5 Küme Bilgisayarlarda İş Akışı (Örnek: TR-03-METU)
Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

6 PBS (Portable Batch System)
PBS (Portable Batch System) – Taşınabilir Yığın Sistemi Neden “Taşınabilir”? – Çünkü işinizi sizin için uygun hesaplama kaynağına gönderip sonucunu tekrar size aktarır. Neden “Yığın”? – Çünkü farklı kullanıcılardan kuyruğa gönderilmiş iş yığınlarının yönetimini yapar. Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

7 PBS... Yığın iş ve hesaplama kaynak yönetimi paketidir.
Gönderilen iş çalışana kadar işi kuyrukta bekletir, çalıştırır ve sonucunu gönderene geri iletir. PBS tek bir sistemde olduğu gibi heterojen kümelerde de iş yönetimi yapabilir. Günümüzde iki versiyonu vardır: OpenPBS : açık kaynak kodlu orijinal versiyon PBSPro : ticari versiyon Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

8 PBS’in Özellikleri İş önceliği İşler arası bağımlılık
Tek veya çok kuyruk desteği Çoklu iş planlama algoritmaları Otomatik yük dengeleme Güvenlik ve yetkilendirme (ACL tabanlı) Unix kullanıcı adlarıyla eşleştirme Paralel iş desteği Çalışmış işlerin hesabını tutma Yeni komutlar yazmak, uygulamaları entegre etmek için kapsamlı API Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

9 PBS Bileşenleri Komutlar Sunucu (pbs_server)
İş çalıştırıcısı (pbs_mom, MOM: Machine Oriented Mini-Server) İş planlayıcısı (pbs_sched veya Maui) Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

10 Bileşen I - Komutlar 3 çeşit komut: Kullanıcı komutları
Operatör komutları Admin komutları Kullanıcı komutları işleri göndermede, gönderilen işlerin durumunu izlemede, gönderilmiş işte değişiklik yapmada veya gönderilmiş bir işi silmede kullanılır. Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

11 Bileşen II – pbs_server
IP ağı üzerinden bütün komutlar ve diğer bütün servisler bu sunucu ile haberleşir. İşlerin çalıştırılması, kullanıcı istediğinde modifiye edilmesi, sistem çökmelerine karşı korunması gibi servisleri yönetir. Oluşturulmuş kuyrukların yöneticisi ve sahibidir, bir kuyruğa erişim hakkı sadece pbs_server’da vardır. Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

12 Bileşen III – pbs_mom Her nod üzerinde bulunması gereken iş çalıştırıcısıdır Sunucudan işin kopyasını aldıktan sonra işin çalışmasını başlatır. Sunucu tarafından o şekilde yönlendirildiyse, iş sonucunun kullanıcıya iletilmesinden sorumludur. Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

13 Bileşen IV – MAUI PBS her kümenin kendi iş planlayıcısını oluşturmasına izin verir. pbs_sched kaynak ayırma, iş önceliği gibi küme politikasının uygulanmasını sağlayan servistir. İş planlayıcı, sistem kaynaklarının durumunu öğrenmek için nodlardaki mom’larla sürekli haberleşir. İş planlayıcı, iş yükü durumunu öğrenmek için pbs_server ile sürekli haberleşir. Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

14 PBS’te İş Akışı Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma
1. Olaylar sunucuya (pbs_server) yeni bir planlama döngüsü başlatmasını söyler. 2. pbs_server planlama komutunu iş planlayıcıya (MAUI) gönderir. 3. İş planlayıcı mom’lardan kaynakların durumuyla ilgili bilgi toplar. 4. Mom’lar istenen bilgiyi geri döner. 5. MAUI sunucudan çalışacak işin bilgisini ister. 6. pbs_server ilgili işin bilgisini, kuyruktaki durumunu MAUI’ye bildirir. MAUI kümenin kaynak ayırma politikasını gözeterek işin çalışacağı kaynağa karar verir. 7. MAUI pbs_server’a iş için çalıştırma isteği gönderir. 8. pbs_server karar verilen mom’a işi gönderir. Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

15 TR-Grid Kümeleri TR-Grid altyapısında TR-01-ULAKBIM (32 bit), TR-10-ULAKBIM (64 bit) ve TR-03-METU (64 bit) küme bilgisayar olarak çalışabilen sitelerdir. Bu kümelerinin bileşenleri: - İşletim sistemi: Scientific Linux 4.5 - Orta katman: MPI (Nodlar arası haberleşme) - Geliştirme ortamları: Derleyiciler: Gnu, Intel Kütüphaneler: MPICH, Lam/MPI, FFTW, ATLAS - Paket Programlar: Lisanssız: Gamess, CPMD, NAMD, Espresso, Abinit, Gromacs ... Lisanslı: Gaussian, Vasp, Amber, Gromos ... Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

16 Kullanıcı Arayüzüne Erişim
ULAKBİM ve ODTÜ'de 2 ayrı kullanıcı arayüzü: levrek.ulakbim.gov.tr, rower.grid.metu.edu.tr SSH yardımı ile bağlantı Hesaplama düğümleri (WN) ile paylaşılan ortak kullanıcı dizinleri Küme üzerinde iş çalıştırmaya olanak sağlanması Özel uygulama derleyebilme olanağı Mevcut işlerin takibinin sağlanabilmesi Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

17 Önemli Notlar Kullanıcıların uygulamaları için gereken PATH ve LD_LIBRARY_PATH tanımlarını (derleyici ve kütüphaneler) kullanıcı hesapları altındaki .profile dosyasında yapmaları gerekmektedir. Örneğin CPMD paket programı için .profile dosyasına eklenecekler: export PATH=/opt/exp_soft/lam /bin:/opt/exp_soft/intel/bin:/opt/exp_soft/fftw /bin:$PATH export LD_LIBRARY_PATH=/opt/exp_soft/lam /lib:/opt/exp_soft/intel/lib/32:/opt/exp_soft/intel/lib:/opt/exp_ soft/fftw-2.1.5/lib:$LD_LIBRARY_PATH export LAMRSH="ssh -x" Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.

18 Önemli Notlar Kullanıcılar kullanacakları paket programları kendi kullanıcı dizinlerine kurarlar. Rower ve levrek arayüz makinaları 32 bittir, kullanıcılar uygulamalarını 32 bit olarak bu arayüz makinalarında derleyebilirler. 64 bit kümelerde daha iyi performans almak için uygulamaların 64 bit başka bir sunucuda (lüfer) derlenmesi gerekir. .profile dosyasında derleyici ve kütüphane path’lerinin doğruluğu kontrol edilmelidir. (32 bit mi, 64 bit mi?) Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma Released under the LGPL license.


"Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları