Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM"— Sunum transkripti:

1 ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
DERS: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM,DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI KAZANIMLAR:Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetleri ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini tartışır.

2

3 1. Demir: Demir-çelik sanayinin temel ham maddesidir
1.Demir: Demir-çelik sanayinin temel ham maddesidir. Yurdumuzun birçok yerinde demir yatakları vardır. Ancak bunların önemli bir kısmı işletilmeye elverişli değildir. En önemli demir yatakları; Sivas-Malatya arasındaki Divriği, Hekimhan ve Hasan Çelebi çevresindedir. Diğer önemli yataklar; Kayseri, Adana ve Kahraman Maraş arasındadır. Bu madenleri işleyen başlıca kuruluşlar; Karabük, Ereğli ve İskenderun’daki demir-çelik fabrikalarıdır.

4 2. Bakır: Elektrik, elektronik sanayinin önemli ham maddesidir
2.Bakır: Elektrik, elektronik sanayinin önemli ham maddesidir. Yurdumuzun pek çok yerinde bulunmakla beraber işletilen önemli bakır yatakları, Murgul ile Küre’dedir.

5 3. Krom: Demir –çelik sanayisinin önemli ham maddesidir
3.Krom: Demir –çelik sanayisinin önemli ham maddesidir. Çeliğin sertleşmesinde ve paslanmaz çelik üretiminde kullanılır. Türkiye, krom yatakları bakımından dünyanın başta gelen ülkelerinden biridir. Yurdumuzda krom yatakları oldukça yaygındır. En önemli krom yatakları; Fethiye – Marmaris, Bursa – Eskişehir arası ile Guleman – Elazığ çevresidir.

6 4. Bor: Bor mineralleri, çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır
4.Bor: Bor mineralleri, çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle jet ve roket yakıtı, cam elyaf, sabun, deterjan,kumaş boyaları yapımı vb. alanlarda bor mineralleri bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. En önemli bor yatakları, Ege ve Marmara bölgelerindedir.

7 Enerji kaynakları Taş kömürü(maden kömürü) : Yurdumuzda tüketilen enerji kaynakları arasında taş kömürünü önemli bir yeri vardır. Ayrıca demir – çelik ve kimya sanayilerinin önemli ham maddesidir. Başlıca taş kömürü yataklarımız; Zonguldak ve çevresindedir. Burası Türkiye’nin tek maden kömürü havzasıdır. Bir milyon tonu aşan rezervi vardır.

8 Linyit: Oluşumu taş kömüründen daha yeni, kalorisi daha düşük olan linyitin enerji tüketimi payı gittikçe artmaktadır. Linyit; Sanayide, ısınmada ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılır. Yurdumuzun birçok yerinde linyit yatakları vardır. Başlıcaları; Tunçbilek,Değirmisaz (Kütahya), Soma (Manisa), Çeltek (Amasya), Elbistan (Kahraman Maraş),Beypazarı (Ankara) ve Dodurga (Çorum)’dadır. Üretilen linyit ülkemizin ihtiyacını karşılamaktadır.

9 Petrol rafinerilerimiz ise, İzmit, Mersin (Ataş), İzmir, Batman ve Kırıkkale’dedir.
Petrol: Günümüzde önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayinin de ham maddesidir. Yurdumuzdaki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yataklarımız daha çok Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde Batman, Siirt ve Diyarbakır’dadır. Adıyaman, Şanlı Urfa ve Mardin’de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, ihtiyacımızın çok az bir kısmını (1/7)karşılamaktadır. Geri kalan kısmını dışardan karşılamaktayız.

10


"ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları