Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADENLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADENLER."— Sunum transkripti:

1 MADENLER

2 TÜRKİYENİN MADEN HARİTASI

3 MADENLER Maden: Yeraltından çıkarılan ve ekonomik değeri olan maddelere “maden” denir. Bir madenin işletilebilmesi için gerekli şartlar şunlardır: 1. Büyük sermaye (para), 2.Teknik olanaklar (bilgi, araç-gereç), 3. Cevherdeki maden oranının yüksek olması (madenin kalitesi), madenin değeri, 4.Madenin, zengin ve uzun süre işletilmeye elverişli olması (rezerv=madenin miktarı), 5.Madenlerin yeryüzüne yakın olması, bölgenin ulaşıma müsait olması.

4 ÜLKEMİZDE ÇIKARILAN VE EKONOMİK DEĞERİ OLAN MADENLERİMİZ

5 BOR MİNERALİ Bor madeni; jet ve roket yakıtından, sabun ve deterjan yapımına, izolasyondan seramik ve fayans yapımına kadar yaklaşık 200 farklı alanda kullanılan değerli bir madendir. Ülkemiz bor madeni bakımından zengin olup, dünya bor rezervlerinin yaklaşık % 70’i Türkiye’dedir. Bor madeni ülkemizde Balıkesir, Bursa, Kütahya ve Eskişehir çevrelerinde çıkartılmaktadır.

6 BOR MİNERALİ HARİTASI

7 BAKIR MADENİ BA KIR: Elektrik ve elektronik sanayisinde kullanılır. Bakır üretiminde Dünyada 1. Samsun’da Karadeniz Bakır İşletmeleri Çıkarılan Yerler: Küre (Kastamonu); Murgul (Artvin); Ergani-Maden(Elazığ); İzmir (Dikili-Torba)

8 KROM MADENİ KROM: Demir-çelik sanayisinin önemli hammaddesidir.
Çeliğin sertleştirilmesinde ve paslanmaz çelik üretiminde, kaplamada (kromaj) ve savaş sanayiinde kullanılır. En önemli ihraç maddemizdir. Çıkarılan Yerler Fethiye-Köyceğiz (Muğla), Guleman-Maden (Elazığ) Bursa, Eskişehir arası, Kayseri, Sivas, Adana, K.Maraş Denizli, Kütahya.

9 BOKSİT MADENİ BOKSİT: Alüminyum ham maddesidir. Uçak, ve otomobil endüstrisi ile ev eşyası yapımında Çıkarılan Yerler : Konya (Seydişehir) İskenderun, Muğla

10 KÜKÜRT MADENİ KÜKÜRT: Haşerelere karşı Çıkarılan Yerler : Keçiborlu (Isparta) Denizli (Sarayköy), Burdur

11 DEMİR MADENİ Ülkemizde demir en fazla Sivas-Malatya çevrelerinde; Divriği, Hekimhan ve Hasan çelebide çıkartılmaktadır. Ayrıca Kayseri, Adana ve Kahramanmaraş çevrelerinde de demir madeni bulunmaktadır

12 CİVA MADENİ CİVA: Eczacılık, elektrikli aletlerin yapımında kullanılır. Çıkarılan Yerler : Konya (Sarayönü), İzmir (Çeşme)

13 MANGANEZ MADENİ MANGANEZ: Demirin çeliğe dönüştürülmesinde kullanılır.
Çıkarılan Yerler : Artvin (Borçka), Zonguldak (Ereğli)

14 OLTU TAŞI OLTU TAŞI: Tespih, süs taşı Çıkarılan Yerler :
Erzurum (oltu)

15 LÜLE TAŞI LÜLE TAŞI: Pipo ve süs eşyası yapılır. Çıkarılan Yerler :
Eskişehir

16 MERMER MERMER: Heykel, inşaat işleri, süsleme. Çıkarılan Yerler :
Manisa, Kütahya, Muğla, Aydın, Çanakkale, Bursa, Gemlik, Erzurum

17 ZIMPARA TAŞI ZIMPARA TAŞI:Cilalamada kullanılır. Çıkarılan Yerler:
İzmir, Aydın, Muğla.

18 TUZ TUZ: Yemeklerde, kimya sanayiinde. Çıkarılan Yerler :
Tuzgölü, İzmir Çamaltı, Çankırı

19 ÜLKEMİZDEKİ ENERJİ KAYNAKLARIMIZ.

20 PETROL Ülkemizde petrol sadece Güneydoğu Anadolu’da Batman, Diyarbakır ve Adıyaman’da çıkartılmaktadır

21 TAŞ KÖMÜRÜ Demir-çelik, kimya, sanayisinin hammaddesi Gazı alındığında kok kömürü elde edilir. Termik santrallerinde kullanılır;ihtiyacı karşılamaz. Üretilen Yerler: Zonguldak (Kilimli, Kozlu, Ereğli)

22 LİNYİT LİNYİT:Daha çok ısınmada, termik santrallerde ve sanayi tesislerinde yakıt olarak kullanılır. ÇIKARILDIĞI YERLER Tavşanlı, Seyitömer. Tunçbilek(Kütahya) Soma(Muğla), Yatağan(Muğla), Çeltek(Amasya), Elbistan (Maraş)

23 DOĞAL GAZ DOĞAL GAZ: Çabuk tutuşan, yanıcı özelliği olan, yüksek ısı veren, kirlilik yapmayan yakıt. ÜRETİLDİĞİ YERLER Kırklareli (Hamidabat), Mardin (Çamurlu), Cezayir(deniz yoluyla), Rusya’dan (borularla) ithal edilir

24 HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ
Su gücünden elde edilen enerjidir. Ülkemizin ortalama yükseltisi fazla olduğundan hidroelektirik enerji potansiyeli yüksektir. Çok sayıda barajlardan elektirik enerjisi üretilmektedir. Üretilen Yerler Fırat üzerinde:Atatürk, Keban, Karakaya Kızılırmak üzerinde:Hirfanlı, Kesikköprü, Altınkaya Yeşilırmak üzerinde:Almus, Hasan Uğurlu,Suat Uğurlu Sakarya üzerinde:Hasan Polatkan, Sarıyar, Gökçekaya Gediz üzerinde:Demirköprü Menderes üzerinde:Kemer, Adıgüzel Seyhan üzerinde:Seyhan Ceyhan üzerinde: Aslantaş, Menzelet Manavgat üzerinde:Oymapınar

25 JEOTERMAL ENERJİ Jeotermal Enerji: Yeraltından çıkan sıcak suyun buharı ile elde edilen enerjidir. Denizli (Sarayköy)’de jeotermal santral bulunmaktadır. Üretilen Yerler : Denizli (Sarayköy), İzmir (Balçova), Aydın (Germençik), Çnakkale (Tuzla), Afyon (Sandıklı), Nevşehir (Acıgöl), Ankara (Kızılcahamam)

26 GÜNEŞ ENERJİSİ Güneş Enerjisi: Su ısıtma, sera ısıtma, su pompası ve bazı elektrikli aletlerin çalıştırılmasında kullanılır. Üretilen Yerler : Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yararlanılan enerji türüdür.

27 NÜKLEER ENERJİ Nükleer enerji (Atom enerjisi):Uranyum ve toryumdan elde edilen enerji olup Mersin Akkuyu’da bir santral kurulması fikri vardır. Şu anda bu enerji türü ile elektrik enerjisi üretilmemektedir. Uranyum yatakları:Aydın, Çanakkale, Şebinkarahisar (Giresun), Manisa, Uşak

28 HAZIRLAYAN: AHMET EREMKERE 20110906021


"MADENLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları