Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ATAMIZI TANIYALIM .

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ATAMIZI TANIYALIM ."— Sunum transkripti:

1 MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ATAMIZI TANIYALIM 

2 Atatürk’ün hayatı Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğdu. Ali Rıza Efendi babası, Zübeyde Hanım ise annesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı okullar baştan sonra şöyledir; ilkokul eğitimini Mahalle Mektebinde ve Şemsi Efendi Okulunda, ortaokul eğitimini Selanik Mülkiye Rüştiyesi ve Selanik Askeri Rüştiyesinde, lise eğitimini Selanik Askeri İdadisi, üniversite eğitimini ise Harp Okulu ve Harp Akademisinde almıştır. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni ona Kemal ismini verdi ve böylece  ismi Mustafa Kemal oldu. Harp Akademisi’nden yüzbaşı ünvanını alarak mezun olan Mustafa Kemal Şam’da göreve atıldı. Osmanlı Devleti hakim iken Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’na katıldı. I. Dünya Savaşı nihayete erdiğinde Mondros Ateşkes antlaşması imzalanması ile vatan topraklarını paylaşılacaktı. Fakat duruma el koyan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadelenin temellerini attı. Havza ve Amasya Genelgelerini yayınladı. Erzurum ve Sivas Kongrelerini toplayan Mustafa Kemal Sivas Kongresi’nden sonra İstanbul Hükümeti ile Amasya Görüşmesini yapınca İstanbul Hükümeti, Temsil Heyetini devlet önünde tanımış sayıldı. 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM’nin açılmasına önder olan Mustafa Kemal Meclis tarafından da Hükümet Başkanı seçildi. 5 Ağustos 1921’de yine Meclis tarafından Başkomutan seçildi. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasındaki büyük emeklerinden dolayı Gazilik ünvanı ve Mareşallik rütbesi ile şereflendirildi. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi ve Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı koltuğuna oturdu yılında Gazi Mustafa Kemal’e meclis  “Atatürk” soyadını layık gördü. 10 Kasım 1938 tarihinde Dolmabahçe Sarayı’nda hayatına veda etti.

3 Atatürk’ün Yaptığı Yenilikler
Millet Mekteplerinin Açılması (1920) Teşkilatı Esasiye Kanunu (1921) Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923) Eğitim ve Öğretimin Birleştirilmesi (1924) 1924 Anayasası’nın İlan Edilmesi (20 Nisan 1924) Şeriyye Mahkemelerinin Kapatılması (1924) Çok Partili Siyasi Hayata Geçiş Denemeleri ( ) Mecellenin Kaldırılması ( ) Şapka Kanunu (25 Kasım 1925) Kılık ve Kıyafette Değişiklik ( ) Takvim Saat ve Ölçülerde Değişiklik ( ) Medeni Kanunun Kabulü (1926) Türk Ceza Kanunu (1926) ve daha çok vardır ..

4 ATAMIZIN NÜFÜS CÜZDANI

5 NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!!!!!!!!

6 ATMIZIN ÖZELLİKLERİ 

7 uqqu 

8 ATAMIZZZ !!! N

9 OKUDUĞU OKULLAR  Sırasıyla Atatürk’ün gittiği okullar, şehirleri ve tarihleri aşağıdaki gibidir: - Mahalle Mektebi (Selanik) - Şemsi Efendi Okulu (Selanik) - Selanik Mülkiye Rüştiyesi ( Selanik) - Selanik Askeri Rüştiyesi : 1893 – 1895 ( Selanik) - Manastır Askeri İdadisi: 1895 – 1899 (Manastır Şehri Makedonya) - Harp Okulu: 13 Mart Şubat 1902 (İstanbul) - Harp Akademisi: Ocak 1905 (İstanbul)

10 Mustafa Kemal'in ebediyete intikalinin 73
Mustafa Kemal'in ebediyete intikalinin 73. yıldönümü anısına açılan sergide, Ata'nın resmi kayıtlara göre okuduğu kitap sayısı açıklandı. Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 73. yıldönümü anısına Cumhuriyet Meydanı'nda kitap sergisi açtı. Halk Kütüphanesi'nin açtığı sergide, Atatürk üzerine yazılan kitaplarla okuduğu kitapların 24 ciltlik değerlendirmesi eser bulunuyor. Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, sergiyi Manavgat Belediyesi'nin desteği ile açtıklarını söyledi. Kitap sergisinde Atatürk'ün, gün yüzüne çıkan yeni fotoğraflarının da bulunduğunu belirten Oktay, Atatürk'ün, resmi kayıtlara göre 3 bin 997 kitap okuduğunu ifade etti. Oktay, Atatürk'ün okuduğu kitapların bin 741'inin Çankaya Köşkü, 2 bin 151'nin Anıtkabir, 102'sinin İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi ve 3'ünün ise Samsun İl Halk Kütüphanesi'nde bulunduğunu kaydetti. Atatürk, resmi kayıtlara göre 3 bin 997 kitap okumuş Atatürk'ün okuduğu 3 bin 997 kitabın analizi ile ilgili 'Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar' ismi ile 24 ciltlik kaynak eserin bulunduğunun altını çizen Oktay, sergi ile gençlere kitap okumayı sevdirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Oktay, "Kaynak eserler, Atatürk'ün okumaya çok önem verdiğini gösteriyor. Atatürk, okuduğu kitaplarda önemli gördüğü konuların altını çizerek (d) dikkat ve önemli (ö) diyerek notlar düşmüş. Resmi kayıtlara göre, Ata'nın okuduğu kitap sayısı 3 bin 997. Okuyup kayda geçmeyen çok sayıda eserin olduğu biliniyor. Atatürk, kitap okumada bize en güzel örnek." diye konuştu.

11 Mustafa Kemal Atatürk'ün Sözlerinin bir tanesi 
Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.

12 İmzası  !!

13 ATATÜRKÇÜLÜK

14 HATIRLATMAMIZZZZ ! 

15 ŞİİRİMİZ  ATATÜRK Düşmanların elinden Bizi kurtaran sensin. Bu toprağı yeniden Özenle kuran sensin. Ünümüzü dünyaya Mertçe duyuran sensin. Gündüz gün, gece aya Benzer kahraman sensin. Adını büyük, küçük Anıyoruz her zaman, Adı büyük Atatürk Anlı şanlı kahraman. Nabzımızda atansın Ey ! ölmeyen atamız. Gönlümüzde yatansın Seni unutamayız.

16 BİZİ DİNLEDİGİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ!!!

17 JJJHAZIRLAYANLARJJJ BAYANLAR HANİFE NUR AKTOPRAK SABRİYE NUR ÇİNKAYA
FUNDA ULU BAYLAR NURİ CEVHER SELAHATTİN KOÇ


"MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ATAMIZI TANIYALIM ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları