Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK’ÜN OKUDUGU OKULLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK’ÜN OKUDUGU OKULLAR"— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK’ÜN OKUDUGU OKULLAR

2 SELANİK MAHALLİ MEKTEBİ
KONUYA GİRİŞ SELANİK MAHALLİ MEKTEBİ SELANİK ŞEMSİ EFENDİ OKULU SELANİK MÜLKİYE RÜŞTİYESİ SELANİK ASKERİ RÜŞTİYESİ MANASTIR ASKERİ İDADİSİ İSTANBUL HARP OKULU İSTANBUL HARP AKADEMİSİ

3 MAHALLİ MEKTEBİ ** Öğrenim çağına gelen Mustafa'nın hangi okula gideceği konusunda annesi ile babası arasında anlaşmazlık çıkmıştı. ** Annesi Mustafa'nın Hafız Mehmet Efendi'nin Mahalle Mektebine gitmesini istiyor, babası ise o dönemki yeni çağdaş yöntemlerle eğitim yapan Mektebi Şemsi İbtidai'nde (Şemsi Efendi Mektebi) okumasını istiyordu. ** En sonunda önce Mahalle Mektebi’ne başlayan Mustafa,birkaç gün sonra Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti. ** Mustafa’nın ilk gittiği okul olan Mahalli Mektebi,daha çok geleneksel eğitim yapıyor ve hoca-molla yetiştirme gayesi üzerine eğitim veriyordu.

4 ŞEMSİ EFENDİ OKULU ** Öğrenim Hayatı’na Mahalle Mektebi ile başlayan Mustafa,birkaç gün sonra Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti. ** 1872 Yılında açılan bu okul,çağdaş eğitim metotları ile öne çıkmış bir okuldu. xx Türkçe Öğretmeni Şemsi Efendi tarafından açılan bu okulda ilk kez Osmanlı Tarihi’nde Kara Tahta (Yazı Tahtası) kullanılmıştır. ** Mustafa Kemal,bu okula başladıktan 2 Yıl sonra 1888 Yılında babası Ali Rıza Efendi vefat etmiştir.

5 SELANİK MÜLKİYE RÜŞTİYESİ
1893 ** Sivil bir ortaokuldur. ** Mustafa Kemal , bu okulda iken öğretmeni tarafından haksızlığa uğraması sonrasında okulu terk etti. ** Bu durum Mustafa Kemal’e başka arayışlar içersinde olmasına neden olmuştur ki,o sırada Askeri Okula giden öğrencilerden ve onların kıyafetlerinden etkilenmiştir. ** Nihayetinde annesi Zübeyde Hanım’dan habersiz Askeri Okul Sınavları’na girdi ve kazandı. ** Artık,Mustafa Kemal’e Asker olmanın yolu bu şekilde açılmış oldu.

6 SELANİK ASKERİ RÜŞTİYESİ
1893 ** Askeri bir ortaokuldur. ** Annesi Zübeyde Hanım’dan habersiz Askeri Okul Sınavları’na girip,sınavları kazanan Mustafa Kemal,Selanik Askeri Rüştiyesi’ne kayıt oldu. ** Bu okulda iken Matematik Dersi’ndeki başarısı nedeniyle Mustafa’nın öne çıkması sonrasında Öğretmen Mustafa Bey,öğrencisi Mustafa’ya “Erdemlilikte Kemale Ermek” anlamında “KEMAL” ismini alması ister. ** Ve o günden sonra Mustafa’nın ismi Mustafa Kemal olarak karşımıza çıkar.

7 MANASTIR ASKERİ İDADİSİ
1896 ** Askeri bir Lisedir. ** Bu lisede iken Mustafa Kemal, arkadaşı Ömer Naci’den etkilenerek Edebiyat,Hitabet ve Felsefe ‘ye ; Tarih Öğretmeni Mehmet Tevfik bey’den de etkilenerek Tarih ‘e ilgi duyar. ** Bu dönemde Fransızca ‘sını ilerletmeye başlar. ** Mustafa Kemal,bu okulda iken bazı İttihatçı Gençlerle tanışır.

8 İSTANBUL HAR OKULU / HARBİYE
1899 ** Mustafa Kemal,bu okulu 1902 Yılında Piyade Sınıfı’ndan TEĞMEN RÜTBESİ ile mezun oldu.

9 İSTANBUL HARP AKADEMİSİ
1902 ** Mustafa Kemal,bu okulda iken arkadaşları ile birlikte 4-5 Sayılık Dergi /Gazete çıkardı. ** Çıkarılan bu yayında Osmanlı Devleti’nin Sorunları ve Çözüm Çareleri ele alınmıştır. ** Bu okuldan 1905 Yılında Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olan Mustafa Kemal kısa bir süre sonra, -İzinsiz Gazete / Dergi çıkarmak -İzinsiz toplantılar yapmak -İzinsiz Siyasi Etkinlikler’de yer almak suçlarından dolayı göz altına alınsa da daha sonra serbest bırakılmıştır. ** Buna rağmen,bu oluşumların içinde yer aldığından Osmanlı Devleti tarafından sürgün olarak Şam 5.Ordu’ya atandı. Burası,Mustafa Kemal’in ilk görev yeridir.


"ATATÜRK’ÜN OKUDUGU OKULLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları