Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜZYAZI TÜRLERİ. SORU 1 Dünyadaki benzer sel baskınlarının verdiği zararlar ürkütücü boyutlara ulaştı. 240 milyon kişiyi etkilediği söylenen bu yazın.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜZYAZI TÜRLERİ. SORU 1 Dünyadaki benzer sel baskınlarının verdiği zararlar ürkütücü boyutlara ulaştı. 240 milyon kişiyi etkilediği söylenen bu yazın."— Sunum transkripti:

1 DÜZYAZI TÜRLERİ

2 SORU 1 Dünyadaki benzer sel baskınlarının verdiği zararlar ürkütücü boyutlara ulaştı. 240 milyon kişiyi etkilediği söylenen bu yazın selleri, resmi açıklamalara göre şimdiye kadar 2 binin üzerinde insanın ve sayısı bilinmeyen diğer canlıların yaşamlarına mal oldu. Yaklaşık 14 milyon kişi evini terk etmek zornuda kaldı. Bu durum, insana, Çinlilerin “Su ile şaka olmaz” özdeyişini hatırlatıyor. Yukarıdaki paragraf hangi yazı türünden alınmıştır? a)makale b)hikaye c)söyleşi d)masal

3 Cevap:A

4 Soru 2 Su akar gider denize kavuşur.Ay güneşi kovalar gece olur.Masal ülkesinde bir telaştır başlar: Padişah kızının bu geceki masalı hazır mıdır? Yukarıdaki paragraf hangi yazı türünden alınmıştır? a)makale b)hikaye c)söyleşi d)masal

5 Cevap:D

6 Soru 3 bir yazarın herhangi bir konuda kendi özel görüş ve düşüncelerini anlattığı yazılardır. Yukarıdaki paragraf hangi yazı türünden alınmıştır? a)makale b)hikaye c)söyleşi d)deneme

7 Cevap:D

8 Soru 4 bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, muhatabıyla konuşuyormuş hissini verecek bir üslûpla makale plânında yazdığı fikir yazısına Ne denir? a)sohbet b)fıkra c)deneme d)makale

9 Cevap:A

10 Soru 5 Yazarın okuyucularına bir konuyu inandırmak için kişi, eşya, eser ya da bir yerle ilgili olarak yaptığı incelemeleri, fotoğraflarla süsleyerek, kendi görüşlerini de katarak yazdığı gazete ve dergi yazılarına ne denir a)sohbet b)fıkra c) röportaj d)makale

11 cevap: c

12 Soru 6 Savcı, morgdaki üç cesedi incelemek üzere gelmişti. Birinci ceset sırıtıyordu. Savcı nedenini sordu. "Milli piyangoda büyük ikramiyeyi kazandı,sevincine dayanamadı, kalp krizi geçirdi ve öldü", dediler. İkinci ceset de sırıtıyordu. Savcı sordu; -Bu neden sırıtıyor ? "Bunun da oğlu doğmuştu. Sevinçten kalbine yenik düştü" diye açıkladılar. Üçüncü ceset Temel'in kömür halindeki cesediydi. O da sırıtıyordu. "Bu neden oldu?" diye sordu savcı. "Efendim, buna yıldırım çarpti" dediler. -Peki neden sırıtıyordu? -Fotoğrafını çekiyorlar sanmış:))) Yukarıdaki paragraf hangi yazı türünden alınmıştır? a)makale b)hikaye c)söyleşi d) fıkra

13 Cevap:D

14 Soru 7 Yaşanmış veya tasarlanmış bir olayı, bir durumu; yer, kişi ve zaman belirterek anlatan kısa yazılara …. denir. yukarıdaki … yerine ne gelmelidir? a)sohbet b)fıkra c) hikaye d)makale

15 cevap: c

16 Soru 8 Genellikle halkın yarattığı, hayale dayanan, sözlü gelenekte yaşayan, çoğunlukla insanlar, hayvanlar ile cadı, cin, dev, peri vb. varlıkların başından geçen olağanüstü olayları anlatan edebî tür nedir? a)sohbet b)masal c) röportaj d)makale

17 cevap:B

18 Soru 9 Aşağıdaki resim hangi edebi türe ait olabilir A) masal b)deneme c)röportaj d)destan

19 cevap:d

20 Soru 10 Yazarın okuyucularına bir konuyu inandırmak için kişi, eşya, eser ya da bir yerle ilgili olarak yaptığı incelemeleri, fotoğraflarla süsleyerek, kendi görüşlerini de katarak yazdığı gazete ve dergi yazılarına ne denir ?gazete A) masal b)deneme c)röportaj d)destan

21 cevap:c

22 Soru 11 Televizyona düşkün çocuklarda sosyal beceriler zayıflamaya ve içe dönük bir kişilik gelişmeye başlar. Ailesiyle, arkadaşlarıyla ve diğer insanlarla sosyal ilişki kurmada isteksiz davranırlar. Televizyon izleyen bir çocuk, kendisi birşey üretmemekte, sadece başkaları tarafından üretilen şeyleri izlemekte veya oynamaktadır. Hazırı kullanmaya alışmış bu çocuklarda el becerileri ve motor hareketler gelişmez, büyüklerin yardımı olmadan kendi başlarına bir iş beceremezler. Zihinsel ve duygusal gelişimleri de normal değildir. Olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kuramaz, bilgiyi yorumlayamazlar. Kitap okumak ve ders çalışmak gibi zihinsel çaba gerektiren işlerden hoşlanmazlar. Yukarıdaki paragraf hangi yazı türünden alınmıştır? a)makale b)hikaye c)söyleşi d) fıkra

23 cevap:a

24 SORU 12 hep kendimizden büyük işlerlerle uğraşırız. bir yanımız duygusalsa hele,hayal üstüne hayal kurarız.bu hayaller gittikçe ulaşılması zor dediğimiz düş olan ütopyalara bırakır kendini.tabi bunun farkında olmayız,öylesine yıldızları sayarız beyaz gecelerde,öylesine sonra uyuruz kış ayıları gibi... hep kendimizi kandırırız.gerçeklerden,doğrulardan konuşmaktan kaçınırız.kaçan kovalanır misali hep kendi gölgemizden korkarız.kendi kendimizi yakarız... a)deneme b)fıkra c) hikaye d)makale

25 cevap:a

26 SORU Bir eser veya yazarın beğenilen ya da kusurlu olan taraflarını ortaya koyan yazı türüne ne denir? A) Fıkra B) Söyleşi C) Eleştiri D) Röportaj

27 cevap:C

28 SORU Aşağıdakilerden hangisi deneme türünün özelliklerinden değildir? A) İçerikte sınırlamaya gidilmez. B) Konu yazarın istediği şekilde anlatılabilir. C) Yazar fikirlerinde ısrarlı ve iddialı değildir. D) Denemeci konuyu seçerken öncelikle aydın kesiminin isteklerine cevap verir.

29 cevap:D

30 SORU Benim işim başka hayatların ilginç yönlerini, estetik değerlerini bazen överek, bazen ise ye- erek vermektir. Bu sözleri söyleyen bir yazarın yazdığı yazı türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Otobiyografi B) Biyografi C) Deneme D) Anı

31 cevap:B

32 SORU 6. Aşağıdakilerden hangisi nesir türü değildir? A) Fıkra B) Roman C) Makale D) Trajedi

33 cevap:D

34 SORU İnsanoğlunun yaşadığı yerlerin dışına çıkma, bu yerlerden öteleri görme ve gördüklerini paylaşma gereksiniminin ürünüdürEvliya Çelebi'nin de bu yazı türünde, kültürel bir hazineyi -kimi yerde abartmalar olsa da- bizlere miras bıraktığı tartışmasız bir gerçektir. Bu parçada boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) fıkraB) gezi yazısı C) deneme D) biyografi

35 cevap:b

36 SORU 6. Aşağıdaki yazı türlerinin hangisinde nesnellik aranır? A) Biyografi B) Deneme C) Eleştiri D) Gezi yazısı

37 cevap:a

38 SORU 1956’da Konya’nın Bozkır ilçesinin Kovanlık köyünde doğdum. Gururlarıyla geçinen, yoksul dağ köylüleridir Kovanlıklılar. Yoksulluğu ve sefaleti, şan ve şerefe adamışlardır. Böylece yaşama sevincini yüreklerinde duymuşlardır. Ben de bu hissiyatla başladım yorgun yaşamıma. Bu parça aşağıdaki yazınsal türlerin hangisinden alınmış olabilir? A) Günlük B) Özyaşamöyküsü C) Yaşam öyküsü D) Anı

39 Cevap:b

40 SORU Filmin asıl başarısı, yerli yerinde verilen monolog­lardır. Bu monologlarda kullanılan müzikler izleyi­ciye her türlü duygusallığı yaşatıyor film boyunca. Filmin belki de en başarılı kısımları bu monolog­lardır, ilk sahneden itibaren durağanlığın yok olduğu yerler, monolog kısımlarıdır. Bu parça, aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmıştır? A) Eleştiri B) Fıkra C) Günlük D) Deneme

41 Cevap:a

42 SORU Geçmişimi bu defterlerde sakladım. Düzenli olarak yirmi dört saatimin, geceleri hariç, envanterini çıkardım. Çoğu zaman gördüğüm rüyaları da kayda aldım. Bir sene öncesinin bir gününü sorgulayan bir yazıyı okumanın verdiği tat bir başkadır. Hafızaları sürekli taze tutmanın en güvenilir yolunun yazmaktan geçtiğine inanırım. Bu parçada boş bırakılan yere,aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A)deneme B) makale C) fıkra d)günlük

43 Cevap:d

44 SORU Bilgi vermek asıl amaçtır. Bir gerçeği savunmak için yazılır. Yazarın, konunun uzmanı olması beklenir. Yukarıda özellikleri verilen yazı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anı B) Makale C) Eleştiri D) Fıkra

45 Cevap:c

46 SORU Beyoğlu’ndaki ev Bizans savunmasından önceki yıllardan kalma olsa gerek, bana anlatıldığına göre. Kaç kez gözümde canlandırmak istedimse, önce karanlığı geldi kapladı ortalığı. Bir posta kutum vardı. Pencerenin sağında, bi-raz altında, bir posta kutusu. Posta tutkum o zaman başlamıştı sanırım. Bu parça aşağıdaki yazı türlerinden hangi-sine ait olabilir? A) Biyografi B) Otobiyografi C) Anı D) Günlük

47 Cevap:c

48 SORU Mektup, bir iletişim aracıdır. Bireyler arasında yazılanlara özel, kurum ve kuruluşlar arasında yazılanlara da iş mektupları denir. Aşağıdaki sanatçılardan hangisi mektup dalında ünlü değildir? A) Namık Kemal B) A. Mithat Efendi C) C. Sıtkı Tarancı D) Ömer Seyfettin

49 Cevap:D

50 SORU Artık “armut piş ağzıma düş” devri sona erdi. Günümüz muhabirleri eskiden olduğu gibi masa başı mesai doldurarak haber yapmıyorlar. Bir gezgin gibi Türkiye’yi karış karış dolaşıyorlar. Haberleri birinci ağızdan alıp olay yerinde bire bir görüntülüyorlar. Ardından bunları yazılı ve görsel medya aracılığıyla insanlığa iletiyorlar. Bu parçaya göre günümüz gazetecilerinin insanlığa ilettikleri aşağıdakilerden hangi-siyle adlandırılabilir? A) Fıkra B) Gezi yazısı C) Eleştiri D) Makale

51 Cevap :C

52 SORU Antalya’nın Serik bağları, suyu ile havasının güzelliği ve meyvelerinin bolluğu bakımından öbür bağlardan üstündür. Antalya’nın yedi türlü elması olur. İzmit’in misket ve ferik elmasından daha tatlı ve suludur. Bu paragraf aşağıdaki yazı türlerinden hangisine aittir? A) Eleştiri B) Anı C) Fıkra D) Gezi yazısı

53 Cevap:D

54 SORU hep kendimizden büyük işlerlerle uğraşırız. bir yanımız duygusalsa hele,hayal üstüne hayal kurarız.bu hayaller gittikçe ulaşılması zor dediğimiz düş olan ütopyalara bırakır kendini.tabi bunun farkında olmayız,öylesine yıldızları sayarız beyaz gecelerde,öylesine sonra uyuruz kış ayıları gibi... hep kendimizi kandırırız.gerçeklerden,doğrulardan konuşmaktan kaçınırız.kaçan kovalanır misali hep kendi gölgemizden korkarız.kendi kendimizi yakarız... a)deneme b)fıkra c) hikaye d)makale

55 Cevap:A

56 SORU bir yazarın herhangi bir konuda kendi özel görüş ve düşüncelerini anlattığı yazılardır. Yukarıdaki paragraf hangi yazı türünden alınmıştır? a)makale b)hikaye c)söyleşi d)deneme

57 Cevap:D

58 SORU bir yazarın herhangi bir konuda kendi özel görüş ve düşüncelerini anlattığı yazılardır. Yukarıdaki paragraf hangi yazı türünden alınmıştır? a)makale b)hikaye c)söyleşi d)deneme

59 Cevap:B

60 SORU türünün özelliklerinden değildir? A) İçerikte sınırlamaya gidilmez. B) Konu yazarın istediği şekilde anlatılabilir. C) Yazar fikirlerinde ısrarlı ve iddialı değildir. D) Denemeci konuyu seçerken öncelikle aydın kesiminin isteklerine cevap verir.

61 Cevap:D


"DÜZYAZI TÜRLERİ. SORU 1 Dünyadaki benzer sel baskınlarının verdiği zararlar ürkütücü boyutlara ulaştı. 240 milyon kişiyi etkilediği söylenen bu yazın." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları