Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KABLOSUZ ENERJİ AKTARIMI BURCU ACAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KABLOSUZ ENERJİ AKTARIMI BURCU ACAR"— Sunum transkripti:

1 KABLOSUZ ENERJİ AKTARIMI BURCU ACAR 3103100005

2 İÇİNDEKİLER; Kablosuz Enerji Aktarımı Hakkında Genel Bilgi
Kablosuz Enerji Aktarımının Avantajları Kablosuz Enerji Aktarımının Dezavantajları Kablosuz Enerji Aktarım Yolları İndüksiyon Işınım Kuplajlanmış Rezonatörler Fenomeni

3 Kablosuz Enerji Aktarımı
200 yıla aşkın bir süredir üzerinde kafa yorulan bir düşünce olmasına rağmen hala hazırda çözümünü etkin olarak yaşama geçiremediğimiz en önemli sorunlarımızdan biridir. Nikola Tesla ile başlayan bu serüven, teknolojinin gelişmesiyle büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dahası ileride yaşanabilecek muhtemel sorunların çözümü olarak gösterilen bir takım önerilerin hayata geçirilmesinde kablosuz enerji aktarımı önemli rol oynamaktadır.

4 Elektrikli araçların kablosuz şarj edilmesi

5 Kablosuz Enerji Aktarımının Dezavantajları;
Kablosuz elektrik enerji iletiminin hayata geçirilememesinin sebepleri araştırıldığında en önemli iki faktör karşımıza çıkar: Enerjinin iletimi sırasında ortamda bulunan canlılara zarar verme olasılığının yüksek olmasıdır. İletimdeki ortam koşulları sebebiyle verimin çok düşük olmasıdır. Bu sorunların aşılabilmesi için gerekli önlemler bilim çevrelerinde alınmaya çalışılmaktadır.

6 “Bizden önceki birçok jenerasyonda makinelerimiz dünyada herhangi bir yerde elde edilen enerji ile çalıştırıldı. Bu yeni bir şey değil. Gücünü topraktan alan etkileyici Antheus mitosunda, büyük matematikçilerinizin spekülasyonlarına rastladığımız bir şey var. Enerji uzayın her yerinde. Bu enerji statik mi, kinetik mi? Eğer statik ise umutlarımız boşuna; eğer kinetik ise - ve böyle olduğunu biliyoruz- insanlık için makineleri bu doğanın döngüsüne bağlamak sadece bir zaman meselesidir.” Nikola Tesla

7 Tesla elektrostatik indüksiyon yöntemini kullanırken

8 Kablosuz Enerji Aktarım Yolları
Enerji , kablo haricinde klasik olarak 3 metot ile aktarılır. İndüksiyon; bu metot elektrostatik indüksiyon ve elektrodinamik indüksiyon olarak ikiye ayrılır.(Tesla Bobini) Işınım; lazer ile iletim ve mikrodalga yöntemi olarak ikiye ayrılır. Günümüzde MIT tarafından gerçekleştirilen ‘Kuplajlanmış Rezonatörler Fenomeni’

9 1)İndüksiyon 1897 yılında Nikola Tesla tarafından patent başvurusu alınan kablosuz elektrik aktarımı projesi. Tesla, Colorado Springs Laboratuvarında 1899 yılında yaklaşık 50 km uzaklıktaki toplam 10 kW’lık 200 tane akkor ampulü kablosuz enerji transferi yöntemiyle yakmayı başarmıştır .

10 Tesla ’ya göre enerjinin kablosuz aktarımı çok yüksek frekanslarda mümkün olabilirdi. Tesla düşük frekanslardaki merkezlerden aldığı elektrik gücünü milyonlarca kat fazlasına çıkarır, böylece elektriği dünyanın herhangi bir yerindeki alıcıya rahatlıkla gönderebileceğini düşünmekteydi. Tesla bu amaçla en iyi iletken olan yerküreyi model alır. Işık hızında hareket eden bu akım, dünyanın merkezinden geçerek geri döner ve küçük kuvvetlerin birleşmesiyle rezonansal bir biçimde devasa bir dalga meydana getirir.

11 Wardenclyffe Kulesi

12 2)Işınım Elektromanyetik dalgalar kullanılarak enerji iletilmesi yoludur. William Brown, 1964 yılında kablosuz mikrodalga destekli model helikopteri uçurmayı başarmış.1975 ise kablo kullanmadan 1.6 km mesafeden enerji iletimi yapmıştır.

13 Japon araştırmacı Hidetsugu Yagi kendi tasarlamış olduğu Metal- Array yani metal dizi tipinde yönlü anten kullanarak kablosuz enerji iletimi araştırdı ve şubat 1926 tarihinde kablosuz elektrik iletimi yapmak için şimdi Yagi Anten olarak bilinen Yagi Uda anteni icat etti.

14 3)Kuplajlanmış Rezonatörler Fenomeni
MIT bilim adamlarından oluşan grup Tesla ’nın çalışmalarını referans alsalar da farklı bir yol benimsemişlerdir. İlham kaynağı transformatörlerdir.

15

16 Başlangıç noktası olan transformatörlerin yapısal özelliklerinin istenen sisteme adapte edilmesi gerekmiştir. İstenen sistem bir alıcı ve bir verici elemanından oluşmalıydı Sadece kendi aralarında enerji değiş tokuşu gerçekleştirmeliydi  Bu sorunu çözmek için, elektriğin birçok alanında kullanılan ancak daha önce bu alanda hiç denenmemiş bir fikir olan rezonans olayını kullanmaya karar verdiler. Transformatördeki giriş ve çıkış sargıları yerine giriş ve çıkış rezonatörü kullandılar.

17 Böylece rezonatörler aynı frekansta çalışacak ve enerji değiş tokuşu yaparken etraftaki canlılara zarar vermeyecekti. Teorik olarak çalışmalarını tamamlayan grup, deneysel çalışmalar üzerinde yoğunlaştı.

18 Teori geniş bir aralıktaki kuplajlanmış rezonatör sistemlerini kapsamaktaydı ama deneysel çalışma manyetik olarak kuplajlanmış rezonatörlerin enerjiyi teoride öngörülen ve kablosuz şekilde şarj etme işlemi veya cep telefonu gibi aygıtlar için gerek duyulan yolla değiş tokuş edebileceklerini ispatlama üzerine odaklanmıştı.

19 10 megahertzlik dalgaların kullanıldığı yöntem, düşük frekanslı olduğu için insanlar için zararsız.

20

21 SORULAR; 1)Kablosuz enerji aktarım yolları nelerdir? 2)Kablosuz enerji aktarımının dezavantajları nelerdir? 3)Kuplajlanmış rezonatör fenomeni için ne gereklidir?

22 Kaynakça; http://paultan.org http://www.bilimvegelecek.com

23 Dİnledİğİnİz İçİn Teşekkürler…


"KABLOSUZ ENERJİ AKTARIMI BURCU ACAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları