Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.themegallery.com Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.themegallery.com Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL."— Sunum transkripti:

1 www.themegallery.com Company Logo

2 LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL

3 Plan Türkiye Açısından Durum Değerlendirmesi Taraf Ülkelerin Değerlendirilmesi CNETAC Nedir? YDDİK Nedir? Konu ile İlgili Teorik Bakış

4 Yeni İşlevselcilik (Neo Functionalism) YENİ İŞLEVSELCİLİK Olumlu Taşma Etkisi Faaliyetleri Artırma Etkisi Karmaşıklığı Düzenleme Etkisi Teknokratik ve Bürokratik Otomatikleşme BÖLGESEL UYUM

5 ASEAN - MERCOSUR  ASEAN  1967’de Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur tarafından kuruldu.  Şu anda 10 üyesi bulunmaktadır.  2003 yılında Güvenlik, Ekonomi, Toplum ve Kültür Toplulukları oluşturuldu.   MERCOSUR  1991’de Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay tarafından kuruldu.  Venezüella’nın katılımı ile üye sayısı beşe yükseldi. Diğer ülkelerde gözlemci statüsü ile oluşuma müdahil olmaktadır.  Ekonomik alanda ve parlamentolar arası işbirliği faaliyetleri mevcuttur.

6 Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi LÜBNAN TÜRKİYE SURİYE ÜRDÜN İŞBİRLİĞİ

7 CNETAC Nedir? (Close Neighbours Economic And Trade Association Council)  YDDİK’nin Ekonomik Konseyidir. Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi şeklinde anılabilir.  3. Türk-Arap Forumunda 10 Haziran 2010 tarihinde oluşturulmuştur.

8 CNETAC DTÖ - GATTCNETAC EKONOMİK ENTEGRASYON

9 CNETAC SanayiTarım Ulaştırma Enerji Lojistik Merkezleri KOBİ Kümeleşmesi Gümrük Modernizasyonu

10 SURİYE  Tarım: GSMH’nın %20’sini oluşturmaktadır.  Sanayi: GSMH’nın %20’sini oluşturmaktadır.  Petrol ve Enerji: 2020 Yılında Suriye ithalatçı olacaktır.  Altyapı ve İnşaat: Toplu Konut inşaatları, Limanların yeniden yapılandırılması, Telekomünikasyon  Bankacılık: Piyasanın Deregülasyonu söz konusudur.

11 ÜRDÜN  İletişim: Yatırım Konusunda Muafiyetler söz konusu.  Tekstil: Sektör 2010 yılı itibariyle %5 büyüme kaydetmiştir. İhracatın %93’ü ABD’ye yapılmaktadır.  İnşaat: Yeni projeler ve konut alım vergilerinde muafiyet söz konusudur.  Enerji: Ülkenin gelişimiyle doğru orantılı olarak yatırımlar artmaktadır.  Bankacılık: Sektör her geçen yıl büyüme kaydetmektedir. Geçen yıl mudilerin toplam hesabı 30.7 milyar $ olmuştur.

12 LÜBNAN  Tarım: Bekaa Vadisi toplam tarım üretiminin %30’unu karşılamaktadır  Hayvancılık: Bekaa Vadisi önemli bir merkezdir ve ülkenin hayvancılık kaynakları dışa bağımlı bir hale gelmektedir.  Bankacılık: Hesapların gizliliği ilkesi yabancı yatırımları çekmektedir. Lübnan, Doğunun İsviçresi olma yolunda ilerlemektedir.

13 BARIŞ İSTİKRAR HUZUR TÜRKİYE

14 TÜRKİYE - FIRSATLAR  Türkiye, bölge ülkeleri ve batı arasında bir köprü vazifesine sahiptir.  Türkiye bölge ülkelerini yönlendirebilecek mali ve idari kapasiteye sahiptir.  Türkiye’nin sağlam mali yapısı ve bankacılık sistemi önemli bir çekim alanı oluşturmaktadır.  Türkiye en gelişmiş 20 ekonomi içinde yer almaktadır.

15 TÜRKİYE - RİSKLER TÜRKİYE MEDA Anlaşması ABD - KANADA Kurumsal Kimlik Tarım ve hayvancılıktaki sıkıntı AB Ülkeleri CNETAC’ın ve Bölge Ülkelerinin Yapısı NAFTA

16 TÜRKİYE - ÖNERİLER  Türkiye tarımsal faaliyetlerini geliştirmek için tohumculuk yasasını revize edebilir.  Hayvancılık alanında iç üretime yönelik önlemler alınabilir.  Merkezi Finans İhale Biriminde CNETAC’la ilgili bir yapılanmaya oluşturulabilir.   Bankacılık konsorsiyumlarının ilk adımları atılmıştır ancak ortak mal alım ve proje uygulama kapsam ve uygulamaları geliştirilebilir.   KOBİ kümeleşmesi için irtibat ve eğitim birimleri oluşturulabilir.   Konu sınır ticareti kapsamından daha geniş bir biçimde algılanmalı ve strateji geliştirilmelidir.

17 GELECEK Ulaşım ağlarının yenilenmesi Bankacılık sektörünün entegrasyonu İletişim alt yapısının yenilenerek uyumlaştırılması KOBİ kümeleşmelerinin gerçekleştirilmesi Gümrük vergilerinin makul seviyelere çekilmesi

18

19 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"Www.themegallery.com Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları