Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HOŞGELDİNİZ. NEDEN KARAKTER EĞİTİMİ ? Bahtiyar Koleji olarak öğrencilerimizin ders başarılarının yanında, iyi bir insan olarak topluma kazandırılabilmeleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HOŞGELDİNİZ. NEDEN KARAKTER EĞİTİMİ ? Bahtiyar Koleji olarak öğrencilerimizin ders başarılarının yanında, iyi bir insan olarak topluma kazandırılabilmeleri."— Sunum transkripti:

1 HOŞGELDİNİZ

2 NEDEN KARAKTER EĞİTİMİ ? Bahtiyar Koleji olarak öğrencilerimizin ders başarılarının yanında, iyi bir insan olarak topluma kazandırılabilmeleri için, iyi bir ahlaki yapının temellerinin atılması gerektiğine inanıyoruz. Karakter eğitimi, öğrencilerimizin toplumsal değerleri öğrenme, sorumluluk duygusunu geliştirme, hedeflerini iyi belirleme, kişiler arası iletişimde sağlıklı sonuçlara varabilmesini sağlama, gibi amaçlara hizmet eder

3 KARAKTER EĞİTİMİ KONULARI NELERDİR?

4 KARAKTER EĞİTİMİ BİREYDE HANGİ DUYGULARI GELİŞTİRİR ?

5 NELERDİR?

6 VE… BİREYDE OLMASI GEREKEN DEĞERLER.

7 KARAKTERLİ İNSAN OLMANIN YOLU Karakterli insan olmanın yolu, sadece yanlış ve kötü olan şeyler üzerine odaklanmak ve kötüden uzak durmaya çalışmak değildir. Sadece kötülüklere hayır demek, insanı ahlâklı ve karakterli yapmaz.Kötülüklere engel olmanın yolu, kötülüklere hayır demekten ziyade, iyilikleri ve faziletleri hayatımızda çoğaltarak kötülüklere yer bırakmamaktır.

8 Her insanın iç dünyasında bir karakter bahçesi vardır. Bu bahçede yetiştirilen şeyler, insanın tutum ve davranışlarında görüntüye çıkar. Eğer bizler kendi bahçemize, mizacımıza ve kişilik bandımıza uygun güzel huyları, alışkanlıkları ekmezsek, iyi insan olmamız oldukça zordur. Kişilik veya mizaç özelliklerimiz, çeşitli toprak çeşitlerine benzerken, karakter özelliklerimiz de, o toprakta yetişen çiçeklere benzer. İnsanlar düşünce ve enerjilerini, çiçek ekmeye ve bunları yetiştirmeye odaklarsa, o zaman etrafta karakterli insanlar çoğalacaktır

9 BAHTİYAR KOLEJİ OLARAK NEYİ HEDEFLİYORUZ? Toplum tarafından kabul gören değerleri uygun okul ortamı oluşturarak geliştirmek ve pekiştirmek. Öğrencilerin sorumluluk duygularını geliştirmek. Akademik bilgi ve gerçek hayatta rehberlik edecek ahlaki değerlerle donatılmış öğrenciler yetiştirmek. Öğrencilerin iç motivasyonlarını geliştirmek. İletişim becerileri yüksek bireyler yetiştirebilmek. Öğrencilerin kendini tanıması, yeteneklerini keşfetmesi, bu yeteneklerini hayatında doğru ve faydalı bir şekilde kullanmasını sağlamak.  Kendi zevklerini; ailesi ve vatanı için erteleyebilen ve hatta vazgeçebilen bireyler ve liderler yetiştirebilmek.

10 KARAKTER EĞİTİMİ KONULARI NASIL İŞLENECEK? ö zel Bahtiyar ilköğretim okulu olarak Karakter Eğitimi projemiz kapsamında, karakter eğitimi konuları içerisinden her ay bir konu belirleyip bu kavramın çocuklarımıza kazandırılmasına çalışacağız. Davranış kazandırmada ailenin ve toplumun karakter eğitimine dâhil olması çok önemlidir. Bu açından o ayki konu öğrencilere anlatılırken anne baba olarak sizlere ve tüm destek personeline (danışma, kantin, temizlik, yemekhane, güvenlik, servis şoförü vb.) de bu konu anlatılarak bir bütünlük sağlanmaya çalışılacaktır.

11 AİLE OLARAK BU SÜREÇE NASIL DESTEK VEREBİLİRSİNİZ? *Sonuca değil sürece odaklanabilirsiniz *Öğrencilerin keşif ve araştırmalarına imkan verebilirsiniz *kazandırılmak istenen değerle ilgili oyunlar oynayabilirsiniz,tavsiye edilen kitapları okuyabilirsiniz

12 DEĞERLER HANGİ AY VERİLECEK ? *EKİM-SORUMLULUK *KASIM-DOĞRULUK *ARALIK-SEVGİ,DOSTLUK *OCAK-YARDIMSEVERLİK *MART-SABIR *NİSAN-ADALET *MAYIS-ÖZGÜVEN-LİDERLİK

13 EKİM AYI DEĞERİMİZ

14

15 SORUMLULUK NEDİR? Sorumluluk bireyin yaş, cinsiyet ve gelişim düzeyine uygun olarak yüklendiği görevleri yerine getirmesidir. Bu duygu erken çocukluk devrelerinden itibaren çocukta gelişir. İki buçuk yaşından itibaren, çocuğun döküp saçacağını bilebile ona kendi başına yemek yeme fırsat tanıma, döktüğü oyuncaklarını toplamasını bekleme, kendi odası ve yatağını kabullenmesini sağlama sorumluluk alma sürecinde çocuğu cesaretlendirir ve olumlu yol kat etmesini sağlar. Böylece çocuk kendini yönetebileceğini fark ederek güven duygusunu kazanır.

16 SORUMLULUK DUYGUSUNUN GELİŞİMİNDE AİLE Koruyucu ebeveyn yaklaşımı, çocuğun bağımsızlık ve sorumluluk hissetmesini engeller. Ebeveynler iyi niyetle yaklaştıklarını düşünerek çocukları için her şeyi yapmaları gerektiğine inanırlar ve onların bütün yaptıklarından kendilerini sorumlu hissederler. Yemeğinden giyimine, ev ödevlerinden hobi ve arkadaş seçimlerine kadar, çocuk adına her şeye karar verirler. Çünkü onlara göre çocukların davranışları kendi anne babalıklarının yeterliliğini yansıtır. Fakat çocuklarını bütün sonuçlardan korudukları için onların öz güvenlerini ve bağımsızlıklarını yok edebilirler

17 Çocuğunuzun öncelikle evde bazı sorumluluklar üstlenerek sorumluluk bilincinin gelişmesi, onun okul ile ilgili sorumluluklarını da daha kolay üstlenmesine ve karşılaşabileceği sorunlarla baş edebilmesine yardımcı olacaktır. Bundan dolayı sorumluluk bilincinin evde de devam edebilmesi için ev ortamında kullanılacak bazı kaynaklardan yardım almak esastır.

18 EVDE SORUMLULUK DUYGUSUNU NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Öncelikle çocuğumuzun gelişim çağına ve yaşına uygun görev ve sorumluluklar vererek işe başlayabiliriz. Çocuğumuzun işleri yapıp yapmadığını kontrol edebiliriz. Zaman çizelgesi tutarak gününü planlamasına yardımcı olabiliriz. Verilen görevleri ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde mutlaka takdir etmeliyiz. Sorunları onun adına çözmeyip sorunu çözmesine fırsat verip sorumluluğunun farkına varmasını sağlayabiliriz.

19 İlköğretim 5.-8. Sınıf düzeyindeki çocuklara verilebilecek sorumluluklara örnekler * Evde tek başına kalmak, *Bağımsız olarak kendi ödev programını yürütmek, * Kendi başına ulaşım araçlarına binmek, *Toplu yerlerde (kütüphane, tiyatro vb.) gerektiği gibi davranmak, *Kendisine uygun hobileri bulmak ve sürdürmek, *Aile Bütçesini, ailesiyle birlikte planlamak, *Kendi çalışma programını yapmak, *Tatillerde ailesinin gözetimindeyarı zamanlıbir işteçalışmak.

20 6-10 YAŞ ÇOCUĞUNDA SORUMLULUĞU GELİŞTİRMEYE YARDIMCI DAVRANIŞLAR NELERDİR? * Alışveriş malzemelerini arabadan eve taşımak,yerlerine yerleştirmek, * Sabahları çalar saatle kendi başına kalkmak *Peçeteleri katlayıp masayı tam olarak hazırlamak, * Çekmece ve dolaplarını temiz ve düzenli tutmak, *Kimse söylemeden okul giysilerini değiştirmek, *Kimse söylemeden derslerini düzenli olarak yapmak, *Kardeşleri varsa onlarla ilgilenmek (yemek yemesine, giyinmesine yardım etmek vb.) *Kendi yatak çarşaflarını değiştirmek *Para biriktirip uzun vadede almak istediklerini planlamak

21 Ergen Sorumluluğu Nasıl Anlar? Ergenler bu dönemde hemen her konuda olduğu gibi bir ikilem içine girerler. *Bir yandan belirli sorumlulukları alarak kendilerini göstermek, kendi başlarına karar vermeközgürlüklerini kazanmak isterler. *Ergenler, hepimizin bildiği gibi nasihatlerden hoşlanmazlar.Dolayısıyla sorumluluklarının, yapmaları gerekenlerin sıksıkhatırlatılması onlarıöfkelendirebilir. (tam ders çalışmaya kalkacaktım) Çünkü onlar sorunlarını kendilerinin çözebileceğine inanır ve bu nedenle başkasının akıl vermesine dayanamazlar.

22 ANNE BABA OLARAK SORUMLULUK KAZANDIRIRKEN ; * Çocuğunuz sizinle işbirliği yapsa da yapmasa da koşulsuz sevgi ve onay gösterin. *Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın. *Çocuğunuzun size bağımlı olduğunu düşünüyorsanız koruyucu tutumunuzu değiştirin. *Sürekli sorumsuz davranan çocuklar anne babaları tarafından sorumlu davranmalarına izin verilmeyen çocuklardır. *Çocuğunuzun kendi davranışlarının sorumluluğunu almasına ve iyi gitmeyen davranışlarını değiştirmesine fırsat verin. *Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar listesi hazırlayın.. *Ev ile ilgili sorumlulukları çocuklarınız arasında paylaştırırken adil olun. Bunun en iyi yolu işlerin sırayla yapılmasıdır. *Çocuğun kırıp dökmesinin ve yaşadığı olumsuz deneyimlerin öğrenmenin gerekli şartı olduğunu unutmayın. *Çocuğunuzun yaptığı yanlış seçimlerin (hayatını tehlikeye atmadıkça) sonuçlarını yaşamasına izin verin ki onlardan bazı dersler çıkarabilsin.

23 SORUMSUZ BİR ÇOCUK YETİŞTİRMEK İÇİN BUNLARI YAPIN!... 1.Onun adına yalan söyleyin 2.Onun hatalarının bedelini siz ödeyin 3.Hatalı olduğunda hatasını reddedin 4.İyi bir bahanesi varsa yaptıklarının yanına kar kalmasını sağlayın 5.”Bu sefer çok ciddiyim sözünü sıklıkla kulanın” 6.Nasıl olsa sizin yapmanız daha kolay O dağıtsın siz toplayın 7.Çocuğunuza karşı yalan söyleyin 8.Sık sık senden adam olmaz deyin

24 UNUTMAMAMIZ GEREKİR Kİ; ÇOCUKLARIMIZ BİZİM AYNAMIZDIR.EĞR BİZ SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRİRSEK ÇOCUKLARIMIZA BAKTIĞIMIZDA KENDİ YANSIMAMIZI GÖRÜRÜZ.

25 HEPİNİZE GELDİĞİNİZ VE BİZLERE KARAKTER EĞİTİMİ KONUSUNDA DESTEK VERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. BAHTİYAR KOLEJİ KARAKTER EĞİTİMİ KOMİSYONU.


"HOŞGELDİNİZ. NEDEN KARAKTER EĞİTİMİ ? Bahtiyar Koleji olarak öğrencilerimizin ders başarılarının yanında, iyi bir insan olarak topluma kazandırılabilmeleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları