Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI"— Sunum transkripti:

1 VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ ( 6 Saat)

2 VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI
1. Ayetlerden yararlanırken K.Kerim’e bütüncül bakabilme 2. Kur’an’daki anlatım biçimlerini kavrama (Muhkem- Müteşabih Ayetler, Kıssalar, Meseller vb. 3. Meallerden yararlanmada dikkat edilecek Noktalar 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri 4.1. Hasan Basri Çantay meâli 4.2. Diyanet Meâli 4.3. Elmalılı Meali 4.4. “Kur’an Yolu” Meali 4.5. Diğer Bazı meâllerden örnekler

3 1. Ayetlerden yararlanırken K.Kerim’e bütüncül bakabilme
Kur’an ayetlerini bulurken Kur’an Fihristlerinden yararlanmak bizim için kolaylık sağlar. Bunlardan bir yahut iki tanesi kütüphanemizde olursa istediğimiz kelimeleri ve ayetleri daha kolay buluruz. a) Mu’cemü’l-Müfehres li-Elfazi’l-Kur’an: M. Fuat Abdülbaki. Bir kelime Kur’anda kaç yerde geçiyor bunu bulmada bize kolaylık gösterir.

4 1. Ayetlerden yararlanırken K.Kerim’e bütüncül bakabilme
b) Kur’an-ı Kerim Lügati: eser Mahmut Çanga tarafından hazırlanmıştır. Bir kelimeyi veya bir ismi Kur’an’da bulmada, ne manaya geldiğini öğrenmede ve hangi ayetlerde kullanıldığını görmede çok faydalı bir eserdir. Mutlaka her din görevlisi ve Kur’an’la uğraşanın kütüphanesinde olmalıdır.

5 1. Ayetlerden yararlanırken K.Kerim’e bütüncül bakabilme
c) el-Müfredat fî Garîbi’l-Kur’an: Ragıb el- İsfehani’nin eseridir. Kur’an kelimelerini ve kök anlamlarını ve hangi manalarda kullanıldığını ifade eden muhteşem bir eserdir. Her Kur’an talebesinin mutfağında olmalı. Yemek pişirirken işimize çok yarayacaktır. Türkçeye iki farklı tercemesi yapılmıştır. Mutlaka tavsiye edilir.

6 1. Ayetlerden yararlanırken K.Kerim’e bütüncül bakabilme
d) Hasenat: Kur’an araştırma sistemi; Bilgisayarımızda Kur’an araştırması yapabileceğimiz nefis bir proğramdır. Ayetleri orijinal metni ve çeşitli meâllerle birlikte görebiliyoruz. Aynı zamanda bir kelimenin üzerine tıklayarak kelimenin nasıl kullanıldığını da gösteriyor. Bu sayede kelimenin kökünü ve çeşidini de bilmek mümkün oluyor.

7 1. Ayetlerden yararlanırken K.Kerim’e bütüncül bakabilme
Kur’an-ı Kerîm’in Bütünlüğü: Konu, anlam, amaç, üslup gibi bütünlüklerden bahsedilebilir. Eğer biz Kur’an’ın amaçlarını bilirsek parçada bütünü, bütünde parçayı görme imkanımız kolay olur.

8 2. Kur’an’dakİ anlatım bİçİmlerinİ kavrama (Muhkem-Müteşabİh Ayetler, Kıssalar, Meseller vb.

9 3. Meallerden yararlanmada dİkkat edilecek Noktalar

10 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
4.1. Hasan Basri Çantay meâli: kısa ancak ayetleri dipnotlar destekleyerek neredeyse küçük çaplı bir tefsire dönüşmüştür. İfadeleri güzel ve anlaşılırdır. Celaleyn tefsirinin neredeyseTürkçe bir tercemesidir.

11 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
4.2. Diyanet Meâli:

12 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
4.3. Elmalılı Meali:

13 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
4.4. “Kur’an Yolu” Meali

14 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
4.5. Diğer Bazı meâllerden örnekler: son zamanlarda çokça Kur’an meâli piyasaya çıkmıştır. Bunlardan bazıları Kurana meâlle hizmet etmeyi hedeflerken diğer bazıları ise Kuranın anlaşılmasını hedeflemektedir. Ancak Kuranı anlamada kuyumcu hassasiyeti göstermeliyiz. Toplumumuzda varolan mezhep, meşrep, tarikat, cemaat, cemiyet anlayışlarına göre de bazı ayetlerin tercemesi değişebilmektedir.

15 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
1- Mustafa İslamoğlunun Meâli: mealin başında meal hazırlanırken dikkat edilmesi gereken kriterleri ortaya koyarak nasıl bir meal hazırladığını okuyucuya takdim eder. Özellikleri: 1- Mekki ve medenilik durumuna göre manalandırmanın farklı olacağını ifade eder. 2- Vucuh ve nezair denilen ilmin verilerini dikkate alır. 3- kuranın bir belağat saheseri olduğundan yola çıkarak hedef dildeki ifade inceliğini dikkate alır.

16 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
1- Mustafa İslamoğlunun Meâli: 4-

17 4. Bazı Türkçe mealler ve özellikleri
2- M. İhsan Eliaçık’ın Meâli: 2 cilttir. Orijinal sayılabilecek yaklaşımları vardır.

18 4. Bazı Türkçe mealler ve özellİklerİ
3- Yaşar Nuri Öztürk’ün Meâli: Keyfi sayılabilecek yaklaşımları vardır. Örnek: Nisa 4/34. ayeti kerime “Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka bir yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür.”

19 4. Bazı Türkçe mealler ve özellİklerİ
4- ’ün Meâli:

20 4. Bazı Türkçe mealler ve özellİklerİ
5- ’ün Meâli:

21 4. Bazı Türkçe mealler ve özellİklerİ
6- ’ün Meâli:


"VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları