Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YARINDAN SONRA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YARINDAN SONRA."— Sunum transkripti:

1 YARINDAN SONRA

2 Geleceğimiz Daha Sıcak ve Kurak Olabilir:
Dünyamızın 4,5 milyar yıllık jeolojik tarihi boyunca doğal nedenlere bağlı olarak pek çok iklim değişikliği yaşamıştır. Örnek: IV. Jeolojik Zaman olan Quaterner’de bin yıl aralıklarla 4 kez “Buzul Çağı” yaşanmıştır. Bu buzullaşma dönemlerinde kutuplardan 50° Enlemlerine kadar olan alanlar, buzullarla örtülmüştür. Geçmişte yaşanan bu iklim değişiklikleri gelecekte de iklim değişikliği yaşanabileceğini göstermektedir.

3 Son Buzul Çağında ( WÜRM ) Buzullarla Kaplanan Yerler

4 Geleceğimiz Daha Sıcak ve Kurak Olabilir:
21 Yüzyılda küresel sistemlerdeki değişimler öncekilere oranla çok daha şiddetli olacaktır. Ancak bilim adamları, dünyanın buzullaşma değil, küresel ısınma yaşayacağını düşünmektedirler.

5 Normal koşullar altında Jeolojik zaman ölçeğinde gerçekleşen olaylar, artık insan ömrü gibi kısa bir dönemde gerçekleşiyor! Dr Daniel Fagre

6 Buzullar Eriyecek: Küresel Isınma’nın doğal bir sonucu olarak buzullar eriyecek. Yüzyılın sonuna kadar kutuplardaki buzulların büyük bir bölümü ortadan kalkacak.

7 Buzullar Eriyecek: Buzulların erimesine bağlı olarak;
Deniz seviyesi yükselecek. Günümüzde bu değişim yılda 2,4 mm hızla yaşanmaktadır. Bu duruma bağlı olarak kıyı çizgisi değişecek, verimli kıyı ovaları sular altında kalacaktır. Örnek: Deniz seviyesindeki 1 metrelik yükselmenin Bangladeş’ in % 18 inin sular altında kalmasına neden olacaktır.

8

9 Küresel ısınma deniz suyu sıcaklığını da artıracak.
Kutuplar ve Ekvator arasındaki sıcaklık farkının azalması; Kıyıların ısınması – soğuması, yağış miktarı ve sıcaklığın ekvatordan kutuplara taşınması gibi çok önemli etkileri olan Okyanus Akıntıları’nı da etkileyecektir. Bu da 10 yıl içinde daha büyük iklim değişikliklerine yol açacaktır.

10 Atmosferde Gaz Oranları Değişecek:
CO2, CH4 , ve N2O gazları dünyanın aşırı soğumasını önler. Bu gazların oranlarında meydana gelecek değişiklikler önemli iklim değişikliklerine yol açacaktır. Son dönemlerde fosil yakıtların kullanımının artmasına bağlı olarak başta CO2 olmak üzere bu gazların oranında önemli değişimler saptanmıştır.

11 Canlılar Nasıl Etkilenecek?
Her bitki ve hayvan türünün yaşamını sürdürebilmesi için farklı bir sıcaklık isteği vardır. Canlılar iklim değişikliğine uyum sağlamaya çalışacaklardır. İklim değişikliği canlıların kendileri için daha uygun bölgelere göç etmelerine de neden olacaktır. Ancak iklim değişikliği hızlı olursa birçok tür yok olacaktır.

12 Gerçek olabilir mi? Dünyayı yalnızca küresel ısınma değil,
Yer’in merkezinden gelebilecek bir tehlikede beklemektedir.

13 Gerçek olabilir mi? Süper Volkanlar bildiğimiz yanardağlardan yüzlerce kat daha güçlüdür. Bir süper volkan patlaması bir kıtayı harap edebilir. Ayrıca, patlamayla atmosfere karışan gazlar ve küller dünya iklimini yıllarca etkileyebilmektedir.

14 SÜPER VOLKANLAR YELLOW STONE TOBA

15 TOBA KRATER GÖLÜ

16 YELLOW STONE

17 SON


"YARINDAN SONRA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları