Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2008 YILINDA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA YER ALAN ADLİ OLGULARIN ANALİZİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2008 YILINDA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA YER ALAN ADLİ OLGULARIN ANALİZİ."— Sunum transkripti:

1 2008 YILINDA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA YER ALAN ADLİ OLGULARIN ANALİZİ

2 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Dr.Yaprak Pelin Gündoğdu

3 KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI Her çeşit bilgiyi bireye ve topluluklara aktaran, eğlendirme, bilgilendirme ve eğitme gibi üç temel sorumluluğa sahip görsel, işitsel ve hem görsel hem işitsel araçların tümüdür.

4 ADLİ TIP Yargı sürecinde gereksinim duyulan tıbbi bilginin araştırılıp ortaya konduğu bir tıp alanıdır. İlgilendiği konular: 1.Şüpheli ölüm 2.Travma olguları a)Çocuk istismarı b)İnsan hakları ihlalleri c)Tıbbi uygulama hataları.... 3.DNA analizleri 4.Kimliklendirme …

5 MEDYA VE ADLİ TIP İLİŞKİSİ

6 2008 YILINDA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA YER ALAN ADLİ OLGULAR 1 Ocak 2008-31 Aralık 2008 tarihleri arasında, Hürriyet Gazetesi arşivinde, 2008-2009 yılları arasında yer alan adli tıp ilgi alanı ile ilgili konuları tarandı.

7 Adli tıp ile ilgili 812 haber Konulara göre dağılımları: 1-Cinsel istismar (taciz-tecavüz;çocuk- erişkin):283 2-Aile içi şiddet:134 3-Ölüm sebebinin araştırılması-otopsi:118 4-Tıbbi uygulama hatası-malpraktis:52

8 5-Uyutucu-uyuşturucu madde:30 6-İşkence:29 7-DNA incelenmesi:24 8-Ceza sorumluluğu:21 9-Zehirlenmeler:18 10-Ölüm:11, ötanazi:4 11-İş kazası:13 12-Olay yeri incelemesi-kimliklendirme:11

9 13-Çocuk ihmali-istismarı:11 14- Hukuki ehliyet:10 15-Ateşli silah yaralanması:10 16-Alkol:9 17-Darp:7 18- İnsan hakları ihlalleri-AİHM:4 19- Kemik yaşı tespiti:1

10

11 26 Nisan 2008 Fuat KARS- Bülent CİVANOĞLU- Erdoğan PAÇİN MUDANYA (Bursa), (DHA)

12 DNA ÖRNEKLERİ KARIŞTI ADLİ TIP RAPORUNDAKİ HATA YÜZÜNDEN 5.5 AY HAPİS YATTI 08.12.2008 01:30 Hürriyet Özden ATİK / İSTANBUL Adli Tıp Kurumu'nda rapor hatalarına bir yenisi daha eklendi. DNA Testi sonrası 13 yaşındaki öz yeğenine tecavüzle suçlanan Volkan Y'yi %99,99 baba gösteren Adli Tıp Kurumu raporunun, diğer şüphelinin test sonucuyla karıştığı ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu’nda rapor hatalarına bir yenisi daha eklendi. DNA testi sonrası 13 yaşındaki öz yeğenine tecavüzle suçlanan Volkan Y’yi yüzde 99,99 baba gösteren Adli Tıp Kurumu raporunun, diğer şüphelinin test sonucuyla karıştığı ortaya çıktı. Adet görmesi geciken 13 yaşındaki D.R. 2007 yılı aralık ayında ailesi tarafından Eminönü Sağlık Merkezi’ne götürüldü. Testlerde genç kızın altı-yedi aylık hamile olduğu anlaşıldı. Baba Cemal R., kızı D.R.’nin evlerine sık sık gelip kalan dayısı Volkan Y.’nin adını verdiğini söyledi. D.R.’nin teyzeleri ise sık sık evde yatıya kalan Vedat Y.’nin adını verdiğini iddia ettiler.

13 Bunun üzerine aile, 23 Ocak 2008’de savcılığa şikayette bulundu. D.R.’nin doğurduğu erkek bebekten alınan doku iki şüphelinin DNA örnekleri ile karşılaştırıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan DNA örneklerinin mukayeseli incelenmesi sonucunda şüphelilerden dayı Volkan Y.’nin yüzde 99,99 ihtimalle bebeğin babası olabileceği belirlendi. 6 Mayıs’ta tutuklanan Volkan Y. hakkında öz yeğeni D.R.’ye cinsel istismardan dava açıldı. İsimleri karıştırıldı Adli Tıp’taki vahim hata ise ısrarlı şekilde suçlamayı kabul etmeyen sanık Volkan Y.’nin avukatının tekrar DNA testi yapılmasını isteyince ortaya çıktı.

14 16 Ekim’de Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Kurulu Başkanlığı’nca düzenlenen raporda, 25 Mart’ta yapılan DNA incelemesinden elde edilen sonuçlarla yeni rapor arasında bir fark olmadığı, ancak Vedat Y. yerine dayı Volkan Y.’nin adının yazılarak farklı kodlandığının anlaşıldığı belirtildi. Volkan Y.’nin bebeğin babası olamayacağı ve Vedat Y.’nin ise yüzde 99,99 ihtimalle bebeğin biyolojik babası olabileceği ifade edildi. Volkan Y.’nin tahliyesine karar verildi. Vedat Y. hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı. Mağdur D.R. ise babasının arkadaşı Vedat Y.’ninbıçak tehdidiyle ırzına geçtiğini anlattı. D.R., korktuğu için Vedat Y.’nin kendisine tecavüz ettiğini haber veremediğini söyledi.

15

16 ENGİN CEBER Taraf/TURAN AKTAŞ - Istanbul - 13.10.2008 Metris’te dövülerek komaya sokulup önceki gün ölen Engin Ceber’in cenazesine beş bin kişi katıldı. Kortejin önünde ise polis kurşunu ile felç olan Ceber’in arkadaşı Ferhat Gerçek vardı. Ceber, Ferhat Gerçek’i vuran polisin cezasız kalmasını protesto pankartı açarken tutuklanmıştı. Gerçek de onun cenazesinde Ceber’in o pankartı taşıyan fotoğrafından yapılan pankartı taşıdı Metris Cezaevi’nde dövülerek komaya sokulan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 29 yaşındaki Engin Ceber, beş bine yakın kişinin katıldığı Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’ndeki cenaze töreninin ardından Kocatepe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ceber’in cenaze törenine polis tarafından vurularak felç olan Ferhat Gerçek de katıldı.

17 ANNESİ AĞITLAR YAKTI Ümraniye’de Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki cemevine getirilen cenazeye binlerce kişi katıldı. Burada yapılan törenin ardından kalabalık “Engin Ceber ölümsüzdür”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atarak Kocatepe Mezarlığı’na yürüdü. Cenazeyle birlikte ağıtlar yakarak yürüyen anne Kamile Tekin’in ayakta durmakta zorlandığı gözlendi. Baba Ali Tekin ise “365 gün konuşsam hiçbir şey değişmeyecek. Oğlumu katlettiler... Kendilerini benim yerime koysunlar” diye konuştu. Baba ve annenin soyadını sonradan değiştirdiği öğrenildi. YOĞUN ÖNLEM ALINDI Uzun cadde üzerinde kırmızı bayraklarla cenazeyi taşıyan kitle daha sonra otobüslerle Kocatepe Mezarlığına gitti. Çok sayıda polisin nöbet tuttuğu mezarlıkta kitle yine sloganlar eşliğinde yürüdü. “Bize ölüm yok!” sloganıyla, karanfillerle kaplı tabut mezara indirilirken konuşan TAYAD’lı Ahmet Kulaksız, hapishanelerde işkencenin alabildiğin yoğunlaştığını belirterek, “Faşizm ne kadar ısrar ederse biz de şehitlerimize o kadar sahip çıkmakta ısrar edeceğiz. Bu ah kıyamete kalmayacak” dedi.

18 SAVCIYA TEPKİ Taraf’a açıklama yapan Ceber’in avukatlarından Naciye Demir, soruşturmayı yürüten savcının tarafsız davranmayacağını kaydederek, soruşturmanın başka bir savcı tarafından yürütülmesini istediklerini belirtti. Cezaevindeki sorumluların açığa alınmadan koğuştaki tanıkların dinlenmesine de değinen Demir, “Döven gardiyanlar, müdürler oradayken sağlıklı bir tanık dinleme olacağını düşünmüyoruz. Onların da can güvenliğinden endişeliyiz” dedi. Demir, Ceber’in ailesiyle birlikte bugün Sultanahmet Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. FERHAT GERÇEK TE KATILDI Engin Ceber’in cenazesine, daha önce polis tarafından silahla vurularak tekerlekli sandalyeye mahkûm edilen Ferhat Gerçek de katıldı. Ceber’in kendisi için yaptığı eylemde tutuklanarak öldürülmesinin acı olduğunu belirten Gerçek, polislerin ise hala görevde olduğuna dikkat çekti.

19 FIRAT SÖZ VERDİ PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Engin Ceber olayının takipçisi olacaklarını belirterek, “Sorumlular tespit edilince hak ettikleri cezaya çarptrılacaklardır” dedi. Adıyaman’da AKP Kahta İlçe Kongresi’ne katılan Dengir Mir Mehmet Fırat, Engin Ceber olayının peşini bırakmayacaklarını söyledi. Fırat, “AKP olarak bu olayı şiddet ve nefretle kınıyoruz. Bu olayın takipçisiyiz. Hükümetimiz bu konuda çok duyarlıdır. Olayın aydınlatılması için müfettiş görevlendirilmiştir. İşkence yapanlar asla müsamaha görmeyecektir. Sorumlular tespit edilince hak ettikleri cezaya çarptırılacaktır. AKP sözde değil özde işkence olayına karşıdır. Bir hukukçu milletvekili olarak bu konunun takipçisi olacağımı Kahta halkı huzurunda söz veriyorum” dedi

20 ADLİ TIP CEBER’İN ÖLÜMÜ İŞKENCEDEN Metris Cezaevi'nde işkence sonucu öldürüldüğü iddia edilen Engin Ceber için Adli Tıp'tan verilen otopsi raporunda, ölüm nedeni işkence olarak açıklandı. Konuyla ilgili İstanbul Barosu'nda açıklama yapan Avukat Taylan Tanay, Türkiye'de bir ilk yaşandığını söyledi. Tanay, raporda işkenceye uyumlu bulgular ibaresinin yer aldığını belirterek, "Türkiye'de bu ilk. Adli Tıp raporuna göre bu bir işkence sonucu ölüm. Türkiye'de ilk defa böyle bir rapor verildi. Birlikte gözaltına alındığı arkadaşlarına sık sık başının ağrıdığını söylüyormuş zaten" dedi. Engin Ceber'in babası Ali Ceber ise, suçluların bir an önce cezalandırılmasını istedi. Ali Ceber, "Adaletin yerini bulmasını istiyorum. Adalet Bakanı'nın taziye için beni aradığında, suçluların cezalandırılacağı yönünde bir sözü vardı. Bu sözünün yerine getirilmesini istiyorum" diye konuştu.

21 MEDYANIN ETKİLERİ - Medya bireyleri ve toplumu olumlu ya da olumsuz yönde etkiliyor. - Bu etkileşimde bireyin özellikleri yanı sıra toplumun kültürel özellikleri ve davranış-tepki biçimleri de önemlidir. -Medyanın etkileri sosyolojik,sosyal, psikolojik yönden olabilir. - Bireylerin toplum ile bütünleşmesinde, toplumun bir parçası olmalarında, toplumun kültürel değerlerini almalarında ve yeni değerler eklemelerinde, inanç, tutum ve davranışlarındaki değişmelere yol açar.

22 MEDYADAN BEKLENTİLERİMİZ 1-Olayları doğru ve tarafsız aktarmalı. 2-Kaynak seçimi doğru olmalı. 3-Bilimsel danışmanlık alınmalı,her konu ile ilgili bilimsel alanın yetkin kişileri ile değerlendirme yoluna gidilmeli. 4-Gerçekçilik anlayışı olmalı.

23 5-Nesnellik anlayışı ile hareket edilmeli. 6-İddialar söz konusu olduğunda iddiaları farklı taraflarında bilgilerini topluma yansıtmalı. 7- Olumsuz olayların olumlu çözüm önerileriyle ve örneklerle yer alması sağlanmalı.

24 8-Kişilik hakları ve özel yaşam gizliliğine özen göstererek görsel araçlar kullanılmalı. 9-Suçtan zarar gören kişilerin yalnız isimleri baş harfleri ile yer alsa da çalıştıkları birimler, yaşadıkları bölgeler açıkça ifade edildiğinde çevrelerinde tanınmaları nedeniyle haberlerden dolayı zarar görmeleri söz konusu olabilir, bu bilgilerin gizliliğine özen gösterilmeli.

25 11- Özellikle çocuklarla ilgili haberlerde kişiler üzerinden değil de genel olarak o yaş grubundaki çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği konusu işlenmeli. 10-Haksız rekabet yapılmamalı.

26


"2008 YILINDA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA YER ALAN ADLİ OLGULARIN ANALİZİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları