Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı
Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı

2 AMAÇ: Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin ülkemizde taşınmaz mal tasarruflarına ilişkin taleplerinin sonucunda alıcı veya satıcı adına bilgi formları Genel Müdürlüğümüze gönderilmekte idi. Tüm Tapu Müdürlüklerimizin TAKBİS’e geçmesiyle 15/03/2012 tarih 1725 no’lu genelge ile Bilgi Formu doldurulması uygulamasına son verilmiştir. Daha önce Yabancı Mülkiyet programından alınan istatistikler, Genelgenin yayımlanması ve Bilgi Formu girişinin sona ermesiyle TAKBİS üzerinden alınmaya başlamıştır.

3 TAKBİS ve Genel Müdürlüğümüzdeki YABANCI MÜLKİYET programlarından alınan veriler karşılaştırıldığında belirgin farklar olduğu tespit edilmiştir. Bu farkların en belirgin kaynağının; 4112, 5203, 5901 Sayılı Yasaya tabi olan (Pembe-mavi kart sahibi) Türk Vatandaşlığından İzinle çıkmış kişilerin TAKBİS’de, Kişinin Ek Bilgileri menüsünden Kişinin Vatandaşlık Bilgileri kısmında Vatandaşlık Tipi : «izinle çıkmış» olması gerekirken; YABANCI ya da TÜRK olarak girilmesi olduğu görülmüştür.

4 SOL TARAFTA TAKPİS PROĞRAMI SAĞ TARAFTA YABANCI MÜLKİYET PROĞRAMI BULUNMAKTADIR.HATALAR BARİZ BİŞEKİLDE GÖZÜKÜYOR.ADIN BAŞINA UYRUK YAZMA,SOYADI YAZMAMA,4112 Mİ TABİ KISMINA HAYIR YAZMA GİBİ.

5

6 Birim olarak aldığımız istatistikler aylık, üçer aylık dönemler halinde ve gerektiği zaman; T.B.M.M., İçişleri ve Ekonomi Bakanlığı ve Diğer Bakanlıklar, Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu gibi kurumlara gönderilmektedir. İZİNLE ÇIKMIŞ kişilerin YABANCI ya da TÜRK olarak girilmesi veya YABANCI kişilerin TÜRK ya da İZİNLE ÇIKMIŞ olarak girilmesi sonucunda; İlgili kurumlara ve basın aracılığıyla topluma, gerçek verilerden uzak, yanıltıcı bilgi şeklinde ulaşmasına sebep olmaktadır.

7 KONULAR 4112, 5203, 5901 Sayılı Yasaya Tabi Olan (Pembe-Mavi Kart Sahibi) Türk Vatandaşlığından İzinle Çıkmış Kişilerin TAKBİS’e Kaydı Yabancı Gerçek Kişilerin TAKBİS’e Kaydı Yabancı ve Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinimlerinin TAKBİS’e Kaydı

8 4112, 5203, 5901 Sayılı Yasaya Tabi Olan (Pembe-Mavi Kart Sahibi) Türk Vatandaşlığından İzinle Çıkmış Kişilerin TAKBİS’e Kaydı:

9 İŞLEM TARAFLARININ BELİRLENMESİ EKRANI BAŞLANGIÇ EKRANIDIR.

10 ÖNCELİKLE KİŞİ SORGULAMADAN KESİNLİKLE ARANMALIDIR.

11

12 KİŞİ BULUNDUĞU TAKDİRDE KİŞİNİN GENEL BİLGİLERİ KONTROL EDİLMESİ GEREKİR. DOĞRUYSA SİSTEMDEN O KİŞİ SEÇİLİR.YENİDEN KAYIT OLUŞTURULMAZ.KİŞİNİN VATANDAŞLIK BİLGİSİ DEĞİŞMİŞ İSE YENİ KİŞİ OLUŞTURULUR.

13 KİŞİ TAKBİS VERİ TAPANINDA BULUNMAZSA T.C. KİMLİK NO SU YAZILIP KİŞİNİN KİMLİK BİLGİLERİ MERNİS EKRANINDAN ÇEKİLİR. İZİNLE ÇIKANLARDA KESİNLİKLE BU EKRANDAN ÜLKESİ DEĞİŞMEZ.DEĞİŞİRSE KAYIT OTOMATİKMEN YABANCI OLUR.

14

15 BU EKRANDA KİŞİNİN KİMLİK KAYIT BİLGİLERİ VARDIR SADECE KİŞİNİN VATANDAŞLIK TİPİ BİLGİLERİ BU EKRANA YANSIMAMAKTADIR.

16 Bu kişilerin Vatandaşlığını kazandığı ülkenin RESMİ KİMLİK KARTI veya PASAPORT’unun yanında 4112/5203/5901 SAYILI KANUNLA SAKLI TUTULAN HAKLARIN KULLANILMASINA İLİŞKİN BELGE (PEMBE VE MAVİ KART) ibraz etmesi, bu belgesi yoksa NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ alınması gerekir..

17 KİMLİK TİPİ PASAPORT YADA YABANCI KİMLİK BELGESİ OLMAK ZORUNDADIR.ADI,SOYADI,VARSA BABA ADI,DOĞUM YERİ ,DOĞUM TARİHİ ZORUNLUDUR.ZATEN MERNİSTEN BUNLARI OTAMATİK ÇEKER.BU EKRANDA KİŞİNİN ÜLKESİ KESİNLİKLE DEĞİŞTİRİLMEZ.

18 KAYDET UYGULA YAPTIKTAN SONRA KİŞİNİN EK BİLGİLERİ BUTONUNA GİRİLİR.

19 KİŞİNİN VATANDAŞLIK BİLGİLERİ GİRİLİR.

20 BURDA EKLE DENİLEREK VATANDAŞIK TİPİ NE GİRİLİR.

21 VATANDAŞLIK TİPİ T.C. VATANDAŞLIĞINDAN İZİN İLE ÇIKMIŞ TIR SEÇİLMESİ GEREKİR.

22 5901/5203/4112 SAYILI KANUNA TABİ MU KUTUCUNA GİRİLİP

23 BELGE TİPİ SEÇİLMELİR

24 4 TANE BELGEDEN HANGİSİ VARSA GİRİLİR.

25 DÜZENLEYEN,DÜZENLEME TİPİ, TARİH VE SAYI DOLDURULUR.

26 ÜLKESİ DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE SEÇİLMELİDİR.

27

28

29 Sağ üst köşede yanan kırmızı ışık, kişinin yabancı ya da Vatandaşlıktan İzinle çıkmış olduğunu göstermektedir. Talepte bulunan ve işlemi yapılan kişi Yabancı veya İzinle çıkmış ise kırmızı ışığın yandığı görülmelidir. ‘T.C. Vatandaşlığından İzin İle Çıkmış’ Yazısı görülmelidir. BÜTÜN BELGELER GİRİLDİKSEN SONRA SAĞ ÜST KÖŞEDE KIRMIZI IŞIK YANIP SÖNMEKSİ ZORUNDADIR.YANMAZSA YANLIŞ GİRİLMİŞTİR.İŞLEMİ BAŞA ALIP YENİDEN GİRİLMESİ GEREKİR.

30 ÖRNEKTE RESMİ SENETLERDE 30 HEKTAR UYARISI GÖZÜKMEKTEDİR VE BU ZORUNLUDUR. KİŞİNİN KİMLİK BİLGİLERİNDE İZİNLE ÇIKANLARDA UYRUK BİLGİSİ VE VATANDAŞLIK TİPİ YETKİLİ MÜDÜR YRD. KONTROL ETMESİ ZORUNLUDUR. EĞER GİRİLMEMİŞ İSE TEKRARDAN GİRİLMESİ GEREKİR.AMA RESMİ SENETTE OYNAYARAK DEĞİL SİSTEMİ GERİ ALARAK.

31 2. Yabancı Gerçek Kişilerin TAKBİS’e Kaydı:
2. Yabancı Gerçek Kişilerin TAKBİS’e Kaydı:

32 YABANCI UYRUKLU GERÇEK KİŞİLERİN ÜLKEMİZDE TAŞINMAZ VE SINIRLI AYNİ HAK EDİNİMLERİ KİŞİ BAŞINA ÜLKE GENELİNDE 30 HEKTARLA SINIRLANDIRILDIĞINDAN, BU KONUYA DİKKAT EDİLMELİ VE 30 HEKTARI GEÇEN EDİNİM TALEPLERİNİN TAPU MÜDÜRLÜKLERİNCE REDDEDİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

33 HER ZAMAN KİŞİ ÖNCE SİSTEMDEN SORGULANMALIDIR.

34 KİŞİ SİSTEMDE BULUNMAZ İSE SIFIRDAN KAYIT OLUŞUR.

35 Yabancılarda ülkesi değişicek başkada hiç bişey yapılmıcak.
YABANCILAR DA SADECE BU EKRANDA ÜLKESİ SEÇİLİR. Yabancılarda ülkesi değişicek başkada hiç bişey yapılmıcak.

36

37

38 BURDA ÖNEMLE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KİŞİNİN BİLGİLERİ SİSTEME DOĞRU YAZILMASI GEREKİR.ADI, SOYADI, BABA ADI,DOĞUM YERİ,DOĞUM TARİHİ MECBURİDİR.

39 3. Yabancı ve Yabancı Sermayeli Şirketlerin TAKBİS’e Kaydı:
3. Yabancı ve Yabancı Sermayeli Şirketlerin TAKBİS’e Kaydı:

40 Üç özel kanunla taşınmaz edinebilirler; Turizm Teşvik Kanunu
Yabancı ülkelerde kendi kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri; Üç özel kanunla taşınmaz edinebilirler; Turizm Teşvik Kanunu Endüstri Bölgeleri Kanunu Petrol Kanunu Yabancı Sermayeli Şirketler; Ticaret Sicil Müdürlüklerince verilmiş yetki belgelerinde: 2644 Sayılı Tapu Kanununun 36. Maddesi Kapsamındaki Yabancı Sermayeli Şirkettir, 2644 Sayılı Tapu Kanunun 36. Maddesi Kapsamı Dışındaki Yabancı Sermayeli Şirkettir’ ibaresi olmasına dikkat edilmelidir.

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55 Vatandaşlık Tipleri için MERNİS Kaydı Örnekler;
Vatandaşlık Tipleri için MERNİS Kaydı Örnekler;

56

57

58

59 Teşekkürler… Fatma DURMUŞ Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı
Teşekkürler… Fatma DURMUŞ Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı İnceleme İzleme Değerlendirme Birimi Tel : Fax : E-posta:


"Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları