Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Voleybolun Tarihçesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Voleybolun Tarihçesi."— Sunum transkripti:

1 Voleybolun Tarihçesi

2 VOLEYBOLUN TARİHÇESİ Voleybol Amerikalı William Morgan tarafından 1895'te A.B.D'de bulundu.Morgan YMCA adlı bir dernek üyesi olarak gençlerin spor yapması için bu oyunu geliştirmiştir.Morgan ,bu oyunu Basketboldan daha az fiziksel temas gerektiren bir oyun oluşturmak üzere basketbol,bezbol,tenis ve hentbolun bazı özelliklerini bir araya getirmiş ve bu oyuna MINTONETTE adını vermiştir. Morgan fileyi tenisten ödünç almış ve onu yerden yaklaşık 183 cm. yükselterek ortalama insan boyunun biraz üzerine çıkarmıştır.1896 yılında Springfield kolejinde Y.M.C.A kongresi toplandığında Dr. Mintonette adını VOLLEYBALL olarak değiştirmiştir. Çünkü önemli olan topu öne-geriye getirmektir ve bu ingilizce volley anlamına gelmektedir. Bir oyun olarak voleybol önceleri A.B.D. iş adamları tarafından oyun sahalarında görülmüştür.1900 yılında Kanada bu sporu benimseyen ilk ülke olmuş ve uluslararası bir kuruluş olan Y.M.C.A. voleybolun bütün dünyaya yayılmasına öncülük etmiştir ve ayrıca aynı yılda voleybol için özel top tasarlanmıştır. İlk uluslararası turnuva 1913 yılında Asya kıtasında düzenlenmiş ve turnuvaya Çin ,Japonya ve Filipinler katılmıştır.

3 1922'de ilk defa Y.M.C.A. ulusal şampiyonası Brooklyn Newyorkta 11 eyaletten 27 takımın katılımıyla gerçekleşmiştir. 1928'de turnuvalara ve kurallara ihtiyaç duyulduğu görülmüş ve USVBA(Birleşik Devletler Voleybol Federasyonu) kurulmuştur.Voleybol sahasının YMCA takımı dışındakilere açılımı ile ilk defa ABD açık hava oyunu gerçekleşmiştir. 1930'da ilk defa ikili plaj voleybolu gerçekleşmiştir. 1934'te ulusal voleybol hakemleri onaylanmış ve aynı yıl Stocholm'de IAHF (Uluslararası Hentbol Federasyonu ) kongresinde Polonya başkanı bir teknik komite kurulmasını teklif etmiş ve kurulmuştur. 1936'da Berlin'de Olimpiyatlar sırasında II. Kongre yapılmış ve uluslararası bir komitenin kurulmasına karar verilmiştir.Ancak 2. Dünya savaşının çıkması bu girişimi etkilemiştir. 1937'de Boston'daki Amatör Sporlar Birliği toplantısında A.B.D. voleybol federasyonunu ulusal,resmi ,idari örgüt olarak kabul etmiştir yılında Amerika'da uygulanan kurallar küçük değişiklerle uluslararası kurallar olarak kabul edilmiştir. 1947'de Pariste yapılan uluslararası kongrede Uluslararası Voleybol Federasyonu belirlenmiştir. Bu federasyona ilk üye olan ülkeler ; A.B.D., Brezilya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, Macaristan, Mısır, Portekiz, Polonya, Uruguay ve Yugoslavya' dır.

4 • 1948'de ilk ikili plaj voleybolu turnuvası yapılmıştır
• 1948'de ilk ikili plaj voleybolu turnuvası yapılmıştır. • 1949'da ilk dünya şampiyonası Prag Çekoslavakya'da yapılmıştır. • 1961 yılında Marsilya'da Olimpik branş olarak kabul edilmiştir. • 1964 yılında Tokya'da yapılan Olimpiyatlarda erkekler ve bayanlar voleybol müsabakaları Olimpiyat programına konulmuştur. • 1964 yılında Tokya'da bayanların bir defaya mahsus müsabakaya katılabilecekleri kararı alınmıştır. • 1966 yılında Prag'da bayanların Olimpiyatlara katılmaması kararı kaldırılmıştır. • 1974'de Meksika'daki Dünya şampiyonası Japonya'da Televizyondan yayınlanmıştır. • 1987'de uluslararası voleybol federasyonu Dünya plaj voleybolu serisini programa almıştır. • 1989'da uluslararası voleybol federasyonu voleybol sporuna yardım programı oluşturmuştur. • 1990'da Dünya Ligi kurulmuştur. • 1992'de Amerika'da 4 kişilik profesyonel plaj ligi başlamıştır. • 1995'te voleybol sporu 100 yaşındaydı. • 1996'da ikili plaj voleybolu olimpiyat programına alınmıştır.

5 Türkiye ‘de VOLEYBOL

6 Voleybol Türkiye'ye 1919 yılında Amerikalılar tarafından getirilmiştir
Voleybol Türkiye'ye 1919 yılında Amerikalılar tarafından getirilmiştir.Bu sporu Türkiye'ye tanıtan kişi Dr.DEAVER isimli bir Y.M.C.A.üyesidir.Dr.Deaver yılları arasında Y.M.C.A. müdürlüğünü yapmış ve adı geçen derneğin Çarşıkapı'daki spor salonunda başlayan voleybol müsabakaları İstanbul'luların ilgisini çekmiş ve rahbet görmüştür.Aynı zamanda Cağaloğlu'nda bulunan Erkek Muallim Mektebinde beden eğitimi öğretmeni Selim Sırrı Tarcan, Y.M.C.A. derneğinde oynanan voleybolla ilgilenmiş ve öğrencilerine bu sporu öğretmiştir yılları arasında Selim Sırrı Tarcan'ın yetiştirdiği öğretmenler, voleybol öğretmeni olarak görev aldıkları yerlere bu sporu götürmüşler ,yayılmasına neden olmuşlardır. İstanbul'daki bütün okullarda(Kabataş,Galatasaray,Vefa,İstanbul L.) voleybol futboldan daha öncelikli hale gelmiştir.Bu liselerden mezun olup eski mühendis mektebine geçenler voleybolu yıllarında buranın sembolü haline getirmiş ,İstanbul şampiyonaları ilgi görmüştür. 1949'da Türkiye voleybol şampiyonası yapıldı.Bu şampiyonaya Beyoğlu, G.S, Altınordu, Moda, Kurtuluş, Vefa, Kadıköy kulüpleri katıldı. 1952'de Ayhan Demir üniversite takımını Mısır'a götürmüş ve modern voleybol ile karşılaşılmıştır.

7 TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU İstanbul şampiyonası 1928'den beri düzenli olarak yapılmaktayken, Türkiye voleybol şampiyonası da 1949'dan itibaren düzenlenmeye başlanmıştır.Türkiye 1948'de Uluslararası Voleybol Federasyonuna üye olmuştur. Bu duruma rağmen ülkemiz de ayrı bir federasyon kurulmamış, Voleybol,Basketbol ve El topu spor oyunları federasyonu olarak idare edilmiştir.Kulüplerde çoğu zaman basketbol takımları biraraya gelerek voleybol takımı kurmuşlardır. 1958'de yetkililer,federasyonları ayırmış 'Voleybol ve El Topu' federasyonu kurmuşlardır.Bu büyük bir aşama olmuştur. 1958'de ilk defa erkeklerde Avrupa şampiyonasına katılan takımımız diğer yıllardaki tüm şampiyonalarda yer almıştır.Kız takımımız 1963'de oynanan Avrupa şampiyonasına katılmıştır.1967'de 35 takımın katılımıyla Avrupa şampiyonasını ülkemizde organize ederek modern voleybolun ülkemize yayılmasını sağlamıştır. Türkiye ,1998 yılında ilk defa elemelerden geçerek Japonya'da yapılan Dünya voleybol şampiyonasına katılmıştır.

8 Voleybol ve saha Ölçüleri

9 VOLEYBOLUN SAHA ÖLÇÜLERİ
Oyun alanı, 18 x 9 m. ölçülerinde bir dikdörtgendir ve en az 3 m. genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir.  Oyun sahasının üzerinde bulunan serbest oyun boşluğu, her türlü engelden arındırılmış olmalıdır. Serbest oyun boşluğu, oyun sahasının yüzeyinden ölçüldüğünde en az 7 m. yüksekliğinde olmalıdır.  FIVB’nin Dünya Müsabakaları’nda serbest bölge yan çizgilerden ölçüldüğünde en az 5 m. ve dip çizgilerden ölçüldüğünde en az 8 m. genişliğinde olacaktır. Serbest oyun boşluğu ise oyun sahasının yüzeyinden ölçüldüğünde en az 12.5 m. yüksekliğinde olacaktır. 

10 File 1 m genişliğinde, 9.50 m uzunluğunda ve orta çizginin üzerinde zemine dik olarak yer alır. File kenarları 10 cm'lik karelerden oluşan siyah iplerden yapılmıştır. Filenin üst kısmında 5 cm genişliğinde yatay, beyaz bir bant vardır. Bu bant çadır bezinden yapılmıştır ve file boyunca iki kat dikilir. Bandın içinden elastiki bir kablo geçer. Bu kablo filenin direklerine bağlanmasını ve üst kısmının gergin olmasını sağlar. Filenin alt kısmında kareler arasından geçerek onu direklere bağlayan ve filenin gergin olmasını sağlayan bir ip vardır.  5 cm genişliğinde ve 1 m uzunluğunda iki adet beyaz bant her iki yan çizginin üzerinde yer alacak şekilde fileye dik olarak bağlıdır. Bu bantlar filenin bir parçası olarak kabul edilirler. Anten 1.80 m boyunda, 10 mm çapında esnek çubuktur. Fiber glas veya benzeri bir maddeden yapılmıştır. İki adet anten yan bantların dış tarafına bağlanır ve karşılıklı olarak filenin ters yönlerine yerleştirilir. Antenlerin 80 pp'lik kısımları filenin üzerinde devam eder

11 Top, içinde lastik veya benzeri maddeden bir kese bulunan, küresel ve dış kısmı esnek bir deriden yapılmıştır. Renk : Tek ve açık Çevresi : cm. Ağırlığı : gr İç basıncı : hPa ( kg/cm) veya m bar'dır.  Bir müsabakada kullanılan tüm toplar çevre genişliği, ağırlık, basınç ve cins olarak aynı özellikte olmalıdır. Uluslararası resmi müsabakalar FIVB tarafından onaylanan toplarla oynanır.  Uluslararası resmi müsabakalarda üç top kullanılır. Bu durumda altı top toplayıcı bulunur. Bunlardan dört tanesi serbest bölgenin dört köşesinde, birer tanesi ise baş ve yardımcı hakemlerin arkasında yer alır

12 Voleybol oyun Kuralları

13 Voleybol oynamak için fazla bir donanım ya da geniş bir alan gerekmez
Voleybol oynamak için fazla bir donanım ya da geniş bir alan gerekmez. Voleybol topunun çevresi 65cm, ağırlığı da gr olmalıdır. Hem açık, hem kapalı alanlarda oynanabilen voleybolda, 9×18 m boyutlu saha enine bir çizgiyle ikiye ayrılır ve takımlar, her sette değişerek bu yarı alanları kullanırlar. Oyun sırasında oyuncular, bu orta çizginin öbür yanına (rakip alana) basamazlar. Orta çizginin tam üzerinde gergin bir ağ bulunur. Resmi maçlarda bu ağın yüksekliği erkeklerde 243cm, bayanlarda 224cm’dir. Gençler ve daha alçak bir ağla oynaması gerekenler için ağ yüksekliği ayarlanabilir. Her iki yarı alanın arka çizgilerinin sağdaki üçte birlik bölümünün gerisinde kalan bölge, servis alanıdır. Servis bu alndan ya da gerisinden atılmalıdır. Kapalı salonlarda tavan yüksekliği en az 7,8m olmalıdır. 

14 Resmi karşılaşmalarda takımlar altışar oyuncudan oluşur
Resmi karşılaşmalarda takımlar altışar oyuncudan oluşur. Oyuncularda üçü ağa yakın ön alandadır. Öteki üç oyuncu ise arka alanda savunma görevindedirler. Oyun, servis atan takımın sağ arka oyuncusunun servis atışıyla başlar. Servis, topa el içi, yumruk ya da kolla vurularak atılabilir. Rakip takım, ağın üstünden geçerek kendi sahalarına gelen bu topu, en çok üç vuruşta geri göndermek zorundadır. Top oyundayken, oyuncular topu tutmamalı, topa üst üste iki kez vurmamalı ve rakip alana basmamalıdır. Ayrıca topun yere değmemesi ve oyuncuların vücutlarının kalçadan aşağı bölümleriyle topa dokunmaması gerekmektedir. Oyun, toplam beş set üzerinden oynanır. On beş sayıya ilk ulaşan takım, seti kazanır. Bir takım, üç set kazandığında, oyun bitmiş olur.

15

16

17

18


"Voleybolun Tarihçesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları