Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASTALIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASTALIK."— Sunum transkripti:

1 HASTALIK

2 Tanımı ve Belirtileri Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; “ Yalnız sakatlık ve hastalığın olmayışı değil bedenen ve ruhen tam bir iyilik halinin bulunması” şeklinde tanımlamaktadır.Hastalık ise sağlığın tersi olan bir kavramdır.İnsan vücudunun çeşitli nedenlerle bedensel,sosyal ve ruhsal yönden dengesinin bozulmasına hastalık denir.

3 Hastalık;kişiyi rahatsız eden,normal olmayan ve kendi bedeninden kaynaklanan uyarımların oluştuğu bir durumdur.Diğer bir deyişle,sağlığının bozulmasıdır.Hastalık vücutta hücre ve organlarda yapısal ve fonksiyonel değişimler yapar.

4 Hastalık belirtileri;
Kendileri tek başına hastalık olmayan;ancak hastalık durumunda birkaçı bir arada görülen,insanı rahatsız eden olumsuzluklardır.Bu belirtinin izlenmesi,hastalık teşhisinde önemli rol oynar.

5 Her hastalığın kendine özgü belirtileri vardır
Her hastalığın kendine özgü belirtileri vardır.Ancak genelde tüm hastalıklarda ortak görülen belirtiler şunlardır:

6 ATEŞ Hastalığa karşı vücudun göstermiş olduğu bir tepkidir.normal kabul edilen 36-37,5 derece arasındaki vücut ısısının yükselmesidir.Vücut ısısının normalin üzerine çıkması,genellikle enfeksiyonun oluşuna bağlıdır.

7 Ateşi olan çocuğun vücudu sıcak,rengi soluktur. Genellikle titrer
Ateşi olan çocuğun vücudu sıcak,rengi soluktur.Genellikle titrer.Çocuk ateşlendiği zaman alnı,koltuk altı ve kasıkları ıslak bezlerle silinmeli ya da ılık suyla banyo yaptırılmalıdır.Gerekirse banyo işlemi,gün içinde birkaç kez tekrarlanmalıdır.

8 Ateşi olan çocuk üşüdüğü için üstü kalın örtülerle örtülmemelidir
Ateşi olan çocuk üşüdüğü için üstü kalın örtülerle örtülmemelidir.Üzerine de ince giysiler giydirilmelidir.Bol içecek ve sıvı gıdalar verilmelidir.Doktora götürülüp ateşinin neden kaynaklandığının sebebi araştırılmalıdır.

9 Çocuklarda ateş(vücut ısısı)üç şekilde ölçülür:

10 Ağızdan(dil altından) ateş ölçme

11

12 Koltuk altından ateş ölçme

13 Makattan ateş ölçme

14 Vücut ısısı büyüklerde koltuk altı ve dil altından,bebeklerde makattan veya koltuk altından ölçülebilir.Makattan ve dilaltından ateş ölçümlerinde ısı,koltuk altı ısısından bir derece yüksektir. Ateş derece ile ölçülür. Ateş ölçmeden önce derece iyice sallanır.Derecenin cıvalı ucu koltuk altına yerleştirilir.Koltuk altı kuru olmalıdır.Çocuğun kolu,derece yerinden düşmeyecek şekilde vücuduna bitişik olarak 3-5 dakika tutulur.Sonra derece çıkartılıp okunur.

15 Dil altından ölçülecekse aynı şekilde derecenin cıvalı ucu,dilaltına konulup çocuğun ağzını 3 dakika kapalı tutması istenir.

16 Ateş makattan ölçülecekse çocuk belden aşağısı çıplak olarak sırtüstü yatırılır.İki bacağı,bir elle tutularak hafifçe yukarı kaldırılır.Derecenin cıvalı ucu,makattan 1-2 cm içeri sokulur.1-2 dakika beklenir.Sonra derece çıkartılıp okunur.Bu ölçümler,belirli aralıklarla tekrarlanmalı ve not edilmelidir.

17

18 Çocuğun ateşi,39 derecenin üstüne çıkıyorsa; yüksek ateş,havaleye sebep olabileceğinden vakit geçirmeden doktora götürülmelidir.Cıvalı termometreler yerine son yıllarda dijital termometreler yaygın olarak kullanılmaktadır.Kulaktan ölçen dereceler de mevcuttur.Ancak pahalı olduğu için kullanımı çok yaygınlaşmamıştır.

19 Kulaktan ateş ölçer

20 Ateş düşürmenin doğal yolu,mentollü hidrojel bantlar

21 -Kullanıma hazırdır - Ateş düşürücü etkisi 8 saate kadar devam eder - Dondurulmasına gerek yoktur - İlaçlarla birlikte güvenle kullanılabilir - Uygulandığı yüzeyde kalır, kaymaz - Kullanımı ve çıkarılması kolaydır, çıkarıldığında yapışkan artığı bırakmaz

22 Stop Fever - Cool Patch" 1 yaşından büyük çocukların kullanımına uygundur - Sadece bulunduğu yüzeyde soğutma etkisi yapar, çocuğunuz ateşlendiğinde alına yerleştirin. İlaç değildir, sadece belirtildiği gibi kullanın

23

24

25 Dokunmadan ateş ölçen bebek termometresi

26

27 Ateş Alarm Özelliğine sahip Çok kolay takılabiliyor büyük ekranlı
bizim belirlediğimiz değeri geçtiğinde sesli olarak bizi uyaran bir cihaz. Bebeğimizin bezine taktığımız küçük ve onu rahatsız etmeyen ateş ölçücü, her dakika ateş bilgisi alıyor  ve bu bilgiyi çok düşük güçlü bir telsiz vericisi ile ebeveynin elinde bulunan cihaza aktarıp sesli uyarı veriyor. Aradaki telsiz bağlantı sayesinde, kendi yatak odamızda bile, bebeğimizin ateşi yükselmeye başladığı an haberimiz olabiliyor. Pil ile çalışıyor Ateş Alarm Özelliğine sahip Çok kolay takılabiliyor büyük ekranlı

28 Saniyede ateş ölçer

29

30 Alından ve kulaktan ateş ölçer

31

32 Aşırı kıyafet giydirme ateşin daha fazla yükselmesine neden olabileceğinden, çocuklar çok az giydirilmeli, giysiler uyurken daha da azaltılmalı. Terletme yöntemi ile ateş düşürülemeyeceği gibi, daha fazla zarar verebileceği unutulmamalı...


"HASTALIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları