Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİM KADINLARI Olağanüstü bilgileri ve üstün becerilerine rağmen birçok bilim kadını, erkek meslektaşlarının gölgesinde kalmıştır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİM KADINLARI Olağanüstü bilgileri ve üstün becerilerine rağmen birçok bilim kadını, erkek meslektaşlarının gölgesinde kalmıştır."— Sunum transkripti:

1 BİLİM KADINLARI Olağanüstü bilgileri ve üstün becerilerine rağmen birçok bilim kadını, erkek meslektaşlarının gölgesinde kalmıştır.

2 Antik çağda filozof kadınlar

3

4 Marie Curie Bilim uğruna ölen kadın

5 Haziran 1898'de, uranyumdan 400 kat daha radyoaktif bir kimyasal elementi bularak ilk başarılarına ulaştılar. Bu elemente Marie'nin anayurdundan esinlenerek "polonyum" adını verdiler.

6 Kasım 1898'de, polonyumdan da güçlü bir başka radyoaktif element keşfettiler. Curie'ler, bu elemente de Latince'de "ışın" anlamına gelen "radyum" adını uygun gördüler.

7 Polonyum ve radyum üzerine yaptığı çalışmalarla da 1911'de Nobel Kimya Ödülü'nü alarak yine bir ilke imza attı.

8 Kansere karşı çok etkili sonuçlar veren "radyoterapi", uzun yıllar boyunca milyonlarca insanın hayatını kurtardı.

9 Mayıs 1934'te çok ciddi şekilde rahatsızlanmıştı
Mayıs 1934'te çok ciddi şekilde rahatsızlanmıştı. Testler, şiddetli bir kansızlığı, yani anemiyi işaret ediyordu. Fransız Alpleri'ndeki sanatoryuma gönderildiyse de artık çok geçti. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı radyum nedeniyle kan kanserine yakalanmıştı ve çok geçmeden 4 Haziran 1934'te gözlerini hayata yumdu.

10 Şairin matematikçi kızı Sophie Germain
( )

11 Sayılara olan aşkını keşfetti diferansiyel ve integral hesabı araştırdı.
asal sayılar için 2'nin kübik veya kuadratik bir rezidü (kalan) olduğu üzerine bir süre önce göndermiş olduğum iki deneme teoremini kanıtlanacak en güzel ve en zor teoremlerden ikisi olarak düşünmektedir.

12 Fransız matematikçisi Sophie Germain Gauss'dan bir yaş büyüktür
Fransız matematikçisi Sophie Germain Gauss'dan bir yaş büyüktür. Disquistiones Arithmetica'ya hayran olup, bundan ilham alan Sophie Germain, aritmetik üzerine bazı çalışmalarını Gauss'a mektupla göndermiş, fakat Gauss'un bir kadın matematikçiye olumsuz bir kanısı olabileceğinden çekinerek mektuplarında bir erkek adını, M. Leblanc'ı kullanmıştı. Gauss, bu mektupları derin takdir besleyerek mükemmel Fransızcası ile yanıtlıyordu.

13 Genetikçi Franklin

14 Neredeyse tümüyle unutulan diğer bir bilim kadını da DNA yapısının asıl buluşçusu olan Rosalind Franklin’dir. Franklin’in uzmanlık alanı katı maddeleri röntgen ışığıyla incelemekti. Kalıtım molekülü DNA’nın yapısı hakkında kesin öncelemelerde bulunmasıdır.

15 Gerty Theresa Cori 1896, 1957 "Glikojenin katalitik dönüşümünün gerçekleşme biçimini keşfettikleri için"

16 Rosalyn Sussman Yalow *1921
"Peptit hormonlarının radyoimmünoazını geliştirdiği için"

17 Barbara McClintock 1902, 1992 "Taşınabilir genetik elemanları keşfettiği için"

18 Rita Levi-Montalcini *1909
"Büyüme faktörlerini bulduğu için"

19 Christiane Nüsslein-Volhard *1942
"Embriyon gelişiminin erken evrelerinin genetik kontrolüyle ilgili keşifleri için"

20 Linda B. Buck "Kokunun nasıl tanınıp hatırlandıgının ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmaları ve sinir sistemine ait önemli bir gen buldukları için"

21 Ülkemiz bilim kadınları

22 Ülkemiz bilim kadınları
Ülkemizde kadınlar ilk kez Cumhuriyet döneminde Atatürk sayesinde bilim dünyasına adım atabildiler. Çünkü daha önce kadınların üniversiteye gitme şansları yoktu. İlk bilim kadınlarımızın birçoğu da cumhuriyetten önce eğitimlerini yurtdışında sürdürmüşlerdir.

23 İlk kadın kimyagerimiz Remziye Hisar
İsmi fazla duyulmamış bir ‘ilk’. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın kimyageri olmasının yanı sıra Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi’nden mezun olan ilk Türk kadını.

24 İLK KADIN DOKTORUMUZ Safiye Ali
1891 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş, özel eğitiminin yanı sıra Amerikan Kız Koleji'nden mezun oldu. Balkan savaşı günlerinde cepheden getirilen pek çok yaralıyı görüp doktor olmaya karar verir. Maarif Vekili Şükrü Bey'in desteği ile Almanya'ya tıp eğitimine gönderilir. Bu ülkede kadın ve çocuk hastalıkları üzerine ihtisas yapan Safiye Ali, Kurtuluş Savaşı'nın sona erdiği günlerde yurda döner ve hemen işe başlar.

25 Dr. Akyüz Mattei Dünyanın en büyük astronomi derneklerinden The American Association of Variable Star Observers, 30 yıldır başkanlığını yürüttü.

26 Özlem Tokuşoğlu Türk bilim kadını Özlem Tokuşoğlu üzüm ve şarapta bulunan 'resveratrol' adlı antioksidan maddenin antepfıstığında da bulunduğunu tespit edince bilim dünyasından büyük övgüler aldı

27 Gülsen Uçarkuş Marmara'da fayın kalbine inen ilk Türk bilim kadını


"BİLİM KADINLARI Olağanüstü bilgileri ve üstün becerilerine rağmen birçok bilim kadını, erkek meslektaşlarının gölgesinde kalmıştır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları