Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayanlar Derya ÖKSÜZ & Lilay AKMAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayanlar Derya ÖKSÜZ & Lilay AKMAN"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayanlar Derya ÖKSÜZ & Lilay AKMAN
VİNCENT VAN GOGH Hazırlayanlar Derya ÖKSÜZ & Lilay AKMAN Hayatı ve Eserleri

2 VİNCENT VAN GOGH HAYATI VE ESERLERİ
Hazırlayanlar Derya ÖKSÜZ * Lilay AKMAN

3 Groot- Zundert Kasabasında
1853 HOLLANDA’nın Groot- Zundert Kasabasında 30 Mart 1853’te Doğdu

4 Rahip babayla,terzi annenin altı çocuğunun en büyüğü idi
Rahip babayla,terzi annenin altı çocuğunun en büyüğü idi. Vincent küçüklüğünden itibaren başka çocuklara benzemeyen garip bir yaradılışta olduğunu belli etmeye başladı Yalnızlıktan hoşlanıyor,en ufak şey karşısında hırçınlaşıyordu.Saatlerce tek başına kırlara çıkar, kimsenin birlikte gelmesine tahammül edemezdi.

5 On altı yaşında amcasının yanında bir resim galerisinde çalışmaya gider.Ancak bu dönemde terk edilme ile sonlanan ilk gençlik aşkını olumsuz etkileri üzerinde görülmeye başlar. Londra’da, Paris’te, Lahey ‘deki galerilerde çalışarak resim dünyası ile tanıştı.Buralar da ünlü ressamların tablolarını inceleme fırsatı buldu. Amsterdam’ da ilahiyat eğitimi almaya çalıştıysa da öğretmenleri ile sorunlar yaşadı.Buna karşın Belçika’nın yoksul kesimlerinde rahiplik yapmaya başladı.Ama sorunlar nedeni ile görevden alınıp iki yıl sonra 26 yaşında babasının yanına döndü.

6 33 yaşında iken bir süre kardeşi ile birlikte, Paris’te yaşadı
33 yaşında iken bir süre kardeşi ile birlikte, Paris’te yaşadı. Bu dönemde Fransız Empresyonist resim akımından olan ressamlarla tanışarak kendi tarzını geliştirdi.

7 Patates Yiyenler tablosu kasvetli ve iç karartıcı döneminin simgesi
Patates Yiyenler tablosu kasvetli ve iç karartıcı döneminin simgesi. İşçiler kendi ektikleri patatesleri paylaşarak yerken gösterilmişlerdir. Tek ışık kaynağı yukarıdan sarkan bir lambadır.Resmin genelinde yeşilin ve kahverenginin koyu tonları hakimdir. İnsanların yüzler,yoksulluğu melankolik bir atmosfer yaratıyor

8 Van Gogh’un 1890yılında Sonsuzluğun Eşiğinde adlı resminde yine kederler içindeki bir insanın tasviri vardır. Resimde sandalye üzerinde oturan mavi pantolon ve gömlekli yaşlı bir adamın derin acısı yansıtılmıştır.Yaşlı adam yumruk yaptığı elleriyle yüzünü kapamış,dirseklerini bacaklarının üzerine dayamış ve öne doğru eğilmiştir.

9 Ren Nehrinde Yıldızlı Bir Gece
1888 adlı manzarasında ışık saçan yıldızlar, kıyıdan denize vuran yapay ışıklar ve lacivertle mavi tonları resmin bütününe yayılır. Ön planda yürüyen bir çift görülür.

10 1889 yılında, psikolojik sorunlar nedeniyle, Van Gogh Saint_Remy_de Provence ’deki hastaneye kaldırılmıştı. Çünkü iki ay önce dostu Paul Gauguin ile büyük bir kavga etmiş, hatta onu öldürmeye çalışmıştı. Daha sonra, kendisine bir ceza olarak bir kulağını kesip, oto portresini yapmıştı.

11 Van Gogh bu resimle de yine kederini ve aşırı yalnızlığını iletmeye çalışmıştır.Karakuşlar ölümü çağrıştırır. Fırtınalı alçak gökyüzünde uçuşan kargalar ve gökyüzünde belirgin mor fırça vuruşları izleyende yalnızlık ve keder duygularını uyandırır temmuz 1890 ‘da kendini vuran Van Gogh iki gün sonra ölmüştür. Ölümünden sonra üzerinde bulunan kardeşine yazdığı ama gönderemediği mektupta “ kısaca sanat uğruna hayatımı tehlikeye atıyorum ve bu yüzden aklımın yarısını yitirdim.” diye yazmıştır.

12 Vincent Van Gogh yaşadığı süre içinde sekiz yüz kadar tablo ve dokuz yüz kadarda desen yaptı. Bunlardan sadece birini satabildi (Patates Yiyenler Tablosu) Hayatı boyunca yaşadığı büyük yalnızlığını, kederlerini, mutsuzluğunu ve yoksulluğunu eserlerine yansıtmıştır.

13 VİNCENT VAN GOGH’ UN ESERLERİNDEN ÖRNEKLER
Van Gogh’ un odası

14 Yıldızlı gece

15 Servili yıldızlı yol

16 Tohum Ekle

17 Cafe Terrace

18 Günbatımında Ekim

19 İlk adım

20 Sunumuzu sabırla izlediğiniz için teşekkür ederiz...


"Hazırlayanlar Derya ÖKSÜZ & Lilay AKMAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları