Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

2 Günümüzde kullanılan rüzgar türbinleri, boyut ve tip olarak değişik özelliklerdedir. Rüzgar türbinleri değişik özelliklerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir. Güçlerine Göre Sınıflandırma Mikro türbinler (0 – 3 kW) Küçük Rüzgar Türbinler (˂ 30 kW) Büyük Rüzgar Türbinleri (200 kW – 1.5 MW) Çok büyük Rüzgar Türbinleri (5 – 10 MW)

3

4 Kontrol Sistemine Göre Sınıflandırılması
Derece Kontrollü Türbinler Yavaşlatıcı Kontrollü Türbinler Aktif Yavaşlatıcı Kontrollü Türbinler

5 Ana Milin Konumuna(Dönme Eksenine) Göre Sınıflandırılması
Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri Düşey Eksenli Rüzgar Türbinleri Eğik Eksenli Rüzgar Türbinleri

6 Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri
Yatay eksenli türbinlerde dönme ekseni, rüzgar yönüne paraleldir Kanatlar, rüzgar yönüyle dik açı yapar Kanat sayısı azaldıkça, rotor daha hızlı döner Genel olarak yerden, metre yükseklikte yerleştirilir Verimler yaklaşık %45’dir

7 Ticari türbinler genellikle yatay eksenlidir
Ticari türbinler genellikle yatay eksenlidir. Rotor, rüzgarı en iyi alacak şekilde, döner bir tabla üzerine yerleştirilmiştir. Yatay eksenli rüzgar türbinlerine örnek olarak, pervane tipi rüzgar türbinleri verilebilir. Günümüzde, üç kanatlı türbinler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tip rüzgar türbinleri elektrik üretmek için kullanılır. Geçmişte çok kanatlı türbinler tahıl öğütmek, su pompalamak ve ağaç kesmek için kullanılmıştır.

8 Rüzgarı Önden Alan Rüzgar Türbinleri
Yatay eksenli türbinlerin çoğu, rüzgarı önden alacak şekilde tasarımlanır. Yaygın olarak kullanılan bu tip türbinlerde, rotor yönü rüzgara dönüktür Rüzgarı önden alan türbinlerin üstünlüğü, kulenin oluşturduğu rüzgar gölgelenmesinden etkilenmemesidir.

9 Rüzgarı Arkadan Alan Rüzgar Türbinleri
Rüzgarı arkadan alan rüzgar türbinleri, yaygın olarak kullanılmaz. Rotor kule arkasına yerleştirilir. Kanatlarının esnek yapıda olması, kütle ve türbin güç dinamiği açısından önemli bir üstünlüktür.

10

11 Tek Kanatlı Rüzgar Türbinleri
Dönme hızı yüksek olduğundan, türbin kütlesi ve rotorun dönme momenti azdır. Kanat uç hızı, üç kanatlı türbine kıyasla iki kat daha yüksek olduğundan, daha fazla gürültü oluşur.

12 Çift Kanatlı Rüzgar Türbinleri
Üç kanatlı türbinlere kıyasla rotor maliyetini azaltmak için, çift kanatlı rüzgar türbinleri geliştirilmiştir. İki kanatlı rotorun dengesi, bir kanatlı rotora kıyasla daha düzgündür. Üç kanatlı rotorla karşılaştığında en önemli üstünlüğü, kanat uç hızlarının yüksek olmasıdır. Olumsuzlukları; gürültü seviyesinin yüksek olması ve düşük rüzgar hızlarında (3 m/s) çalıştırılmalıdır

13 Üç Kanatlı Rüzgar Türbinleri
Rotorun üç kanatlı tasarlanmasının asıl nedeni, dönme momentinin daha düzgün olmasıdır. Türbinde salınıma neden olan atalet momenti olmadığından, göbek içinde titreşimi önleyen pahalı elemanlara gerek yoktur. Gürültü düzeyleri düşük olup, sarsıntısız çalışırlar

14

15 Çok Kanatlı Rüzgar Türbinleri
Rüzgar türbinlerinin gelişmemiş ilk örnekleridir. Sadece su pompala amacıyla kullanılan bu tip türbinler, bu işlemdeki momentlerini karşılayabilmek için çok kanatlı olarak üretilmişlerdir. Düşük hızda çalışırlar.


"RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları